Секс під час вагітності, аналізи та харчування, — відповідає львівський акушер-гінеколог (друга частина)

Коли жінка при надії стає на облік у жіночій консультації, попереду на неї чекає низка аналізів, аби попередити ймовірні недуги у матері чи дитини.

Про обов'язкові обстеження вагітних та те, як правильно відвідувати жіночу консультацію, розповів лікар акушер-гінеколог Андрій Конс під час лекції у пологовому відділенні дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об'єднання Львова. ІА Дивись.info занотувала головне.

У першій частині він пояснив про підготовку до зачаття та ознаки вагітності. Читайте — тут.

Акушер-гінеколог Андрій Конс/ІА Дивись.info

Відвідування жіночої консультації

Ви можете відвідувати будь-яку установу, яка надає послугу ведення вагітності в амбулаторних умовах, незважаючи на місце прописки та проживання. Єдине — це має відбуватись регулярно.

Також рекомендований індивідувальний підхід для спостереженням за вагітністю. Ідеться про щонайменше вісім візитів впродовж вагітності. Їх можна корегувати або ж призначати додаткові у разі певних застережень.

Які лабораторні обстеження потрібно зробити

  • група крові та резус-фактор, а також визначення антитіл. Останнє визначають у тому випадку, коли резус-фактор вагітної є від'ємним, а резус чоловіка є позитивним або невідомим. Спершу це роблять, коли жінки стають на облік, потім повторюють на 24 або 28 тижні вагітності. Для профілактики є необхідність колоти антирезусний імуноглобалін. Вже після пологів, якщо у дитини група крові має позитивний резус-фактора, повторюється введенні антирезусного імуноглобаліну. Це для того, аби попередити розвиток гемолітичної хвороби новонароджених у майбутньому, для наступних вагітностей. 
  • загальні аналізи крові та сечі;
  • визначення рівня глікемії (якщо є фактори ризику),
  • тестування на ВІЛ, гепатити С та В. Проводять всім вагітним жінкам під час першого звернення. ВІЛ та СНІД повторюються ще раз чи два у залежності від наявності лабораторних відхилень,
  • рекомендується жінці здати мазки на інфекції, які передаються статевим шляхом (хламідіоз, гонорея, трихомоніаз, цитамегаловірус). Останнє для жінок, які працюють із дітьми, наприклад, у дитсадку чи школі,
  • пропонують обстеження на стрептококи групи В у терміні 36-37+6 тижнів вагітності,
  • безсимптомна бактеріурія (ББУ) визначається при бактеріологічному дослідженні зразка середньої порції сечі, в якому виявили ріст однакового виду бактерій, а також чутливості до антибіотиків. Його здають, аби спрофілактувати під час вагітності чи після пологів розвитку у дитини таких захворювань, як розвиток септичних ускладнень після народження плоду, також розвиток ускладнень після пологів у жінки. 
  • глюкозотолерантний тест (24 та 28 тижнів) — аби визначити рівень глюкози в крові та розвитку гестаційного цукрового діабету (проходить самостійно після пологів), а маніфестний цукровий діабет потрібно спостерігати, адже ризик розвитку вже після пологів є вищим.

УЗД під час вагітності

Перший ультразвук має відбутися на 11 тижні вагітності. У той самий день жінка здає аналізи на три показники, згідно з результатами яких оцінюють анатомічну структуру плода, визначають ранні вади розвитку та уточнюють термін вагітності та передбачувану дату пологів.

Друге УЗД відбувається у терміні 18-22 тижні. Під час нього визначають, як дитина розвивається, чи немає пізніх вроджених вад.

Третє — на 28-32 тижні вагітності. Під час нього визначають передлежання плоду та плаценти.

Акушер-гінекологи також рекомендують ультразвук у терміні 36-37 тижнів — для достовірного визначення передлежання дитини та плаценти.

Ультразвуки на ранніх термінах

Рекомендується, якщо є невідома менструація, нерегулярні місячні, виключення вагітності або її знаходження. Відбувається у терміні 6-8 тижнів.

Фізичні навантаження під час вагітності

Помірні фізичні навантаження (фітнес, йога, плавання) є дозволеними, якщо у вагітної немає тахікардії, підйомів артеріального тиску, головокружіння, кров'янистих виділень тощо.

Секс під час вагітності

Можна. Статевим актом під час вагітності не можна займатись, якщо:

  • є вагінальна кровотеча;
  • відходження навколоплідних вод на будь-якому терміні вагітності;
  • відкриття шийки матки (визначають під час скринінгів);
  • плацента частково або повністю закриває отвір шийки матки (передлежання плаценти). 
  • в анамнезі були передчасні пологи, а також самовільні викидні. За рекомендаціями, варто утримуватись від сексу до 28 тижня вагітності. 

Як харчуватись під час вагітності

Харчування має бути комплексним, їжа має бути насиченою мікроелементами, вітамінами, всіма видами жирів та вуглеводів. Харчуватись рекомендують не менше 5-7 разів за добу. Вагітна жінка має споживати 2400 кілокалорій. У межах норми жінка при надії може набрати від 12 до 16 кілограмів. 

Водночас, якщо жінка є вегетеріанкою, вона може продовжувати харчуватись, як і до вагітності, але про це варто попередити лікаря жіночої консультації. Останній має стежити за показниками кальцію та калію, а також за рівнем гемоглобіну.

Вакцинація під час вагітності

Імунізуватись можна, але табу — живі вакцини. Сезонні вакцини (проти грипу, коронавірусу) — можна. Препарати проти кору, краснухи, паротиту, вітряної віспи тощо можуть мати вплив на дитину, зокрема у першому триместрі вагітності. Через це можуть виникати хромосомні аномалії. 

Вакцини проти кашлюку, дифтерії є дозволеними, адже це вбита вакцина, яка викликає імунітет. 

Важливо також, аби щеплення проти цих недуг мали всі, з ким ви живете. Вакцинованими також мають бути і домашні улюбленці. 

Форс-мажорні обставини під час вагітності

  • будь-які кров'янисті виділення;
  • нестримне блювання (більше семи разів на добу) до 22-го тижня вагітності;
  • втрата свідомості;
  • відходження навколоплідних вод. У такому разі жінку мають ушпиталити до стаціонару.

Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головне фото - depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: