Вакцинація дорослих: чому нею не варто нехтувати

перший центр вакцинації проти коронавірусу, розгорнутий у Львові наприкінці травня 2021 року
На фото - перший центр вакцинації проти коронавірусу, розгорнутий у Львові наприкінці травня 2021 року на стадіоні "Арена Львів"/архів ІА Дивись.info

Щеплення проти інфекційних захворювань залишається одним із найдієвіших методів захисту. Не рідко дорослі уникають імунізації від недуг, пояснюючи це тим, що вакцинувались у дитинстві. Однак, найімовірніше, це хибна позиція.

У межах Європейського тижня імунізації ІА Дивись.info з'ясувала, чому вакцинація у дорослому віці є такою ж потрібною, як і у дитинстві, а також запитала у персональної лікарки підписки на здоров'я lilo Олени Щербак, які щеплення необхідно робити.

Що рекомендує МОЗ для дорослих

Для дорослих, як і для дітей, рекомендовані щеплеплення – це єдиний список, відповідає наша співрозмовниця. До речі, те, чим вакцинувати дітей у підлітків, можна дізнатись у розмові ІА Дивись.info з львівською епідеміологинею Оксаною Пушкарьовою за цим посиланням.

«Згідно офіційних рекомендацій МОЗ , дорослим необхідно ревакцинуватись від дифтерії та правця кожні 10 років. Окрім цього, у разі відсутності щеплень від кору, краснухи та паротиту, а також від гепатиту В в дитинстві, їх необхідно надолужити у дорослому віці. Вакцини КПК (кір, краснуха, паротит) є безкоштовними (в державних закладах охорони здоров’я)», — каже Олена Щербак.

Фото-ілюстрація/архів ІА Дивись.info

Проте існують інші небезпечні захворювання, щеплення від яких є рекомендованими МОЗ, акцентує лікарка.

Особливої уваги треба приділити вакцинації проти COVID-19. Основні хвилі (етапи), якої в Україні вже відбулися. В Україні були доступні такі вакцини:

  • AstraZeneca, Вакцина Оксфордського університету 
  • Comirnaty, Pfizer
  • CoronaVac, Sinovac
  • Spikevax (Moderna)
  • Jcovden (Janssen), Johnson & Johnson

Базовий курс вакцинації може складатися з:

  • двох доз інактивованої вакцини Coronavac від Sinovac, введених з мінімальним інтервалом 14 днів;
  • двох доз м-РНК вакцини Comirnaty від Pfizer, введених з мінімальним інтервалом 21 день;
  • однієї дози вакцини Jcovden від Johnson & Johnson.

«За 5 місяців від первинного курсу всім пацієнтам віком 18+ можна провести бустерне щеплення будь-якою зі згаданих вище вакцин (дітям – за 6 місяців)», — пояснює Олена Щербак.

Наразі згідно рекомендацій МОЗ завершений первинний курс щеплень проти COVID-19 складається з трьох доз: двох доз первинного курсу (або однієї дози вакцини Johnson) та бустерної дози. Всі наступні дози вважаються додатковими бустерними дозами.

Додаткова бустерна доза вводиться з мінімальним інтервалом 6 місяців від попередньої бустерної дози. Вона рекомендована групам медичного ризику (особам понад 60 років, пацієнтам з супутніми захворюваннями чи ослабленою імунною системою, вагітним, медичним працівникам). Всі інші можуть отримати її за бажанням та за наявності достатньої кількості доз вакцини для груп ризику.

Вагітним рекомендовано вакцину Comirnaty, а за її відсутності – вакцину Jcovden. Вакцинація від COVID-19 забезпечується державою й може бути проведена в будь-якому пункті щеплень вакцинації від COVID-19.

Вакцинація важлива та необхідна

За епідеміологічними показниками, при підвищеному ризику зараження інфекційними захворюваннями (грип, кір, дифтерія, менінгококова інфекція), говорить лікарка.

Кому варто звернути увагу:

  • Людям у групі ризику зараження через професійну діяльність (працівники медичних, освітніх установ, сфери обслуговування, харчових виробництв і тощо).
  • Тим, хто збирається за кордон (особливо, до країн з несприятливою епідеміологічною обстановкою).
  • Батькам, чия дитина ще не досягла рекомендованого віку для тих чи інших вакцинацій або не може пройти їх за станом здоров'я.
  • Тим, кому підійшов час ревакцинації. Деякі щеплення дорослим для збереження імунітету потрібно робити кожні 10 років (правець, дифтерія).

«Також, вакцинація дорослих необхідна пацієнтам, котрі мають якісь хронічні захворювання (цукровий діабет, імунодефіцити, хвороби серця й органів дихання тощо). У таких випадках щеплення дорослим показані проти грипу, пневмококової інфекції та ряду інших захворювань», — додає Олена Щербак.

Переваги вакцинації дорослих

Лікарка називає перелік переваг імунізації у дорослому віці:

  • Збереження часу і грошей: Вакцинація може захистити вас від серйозних захворювань, що може вимагати тривалого лікування і великих витрат. Захворювання може також призвести до втрати часу на роботі та інших сферах життя.
  • Запобігання ускладнень: Вакцинація може допомогти запобігти серйозним ускладненням від захворювань, таким як пневмонія від грипу або інші ускладнення, які можуть виникнути внаслідок інших захворювань.
  • Захист від епідемій: Вакцинація допомагає знизити ризик поширення заразних хвороб у громадських місцях, таких як робоче місце або громадський транспорт, що може зменшити шанси стати жертвою епідемії.
  • Збільшення імунної відповіді: Вакцинація може допомогти зміцнити вашу імунну систему, зробивши вас менш вразливими до інших інфекцій та захворювань.

Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: