Що варто знати про малярію та як вберегтись

комарі
Комарі//Depositphotos.com.ua

Малярія — хвороба, яка передається через укуси комарів. В Україні комахи не можуть інфікувати людей — усі випадки, котрі реєстрували, є завезеними. За останніми статистичними даними, які оновлювали 2022 року, недугу діагностували у десятьох українців.

У День поширення інформації про малярію, ІА Дивись.info розповідає ключові факти про неї, а також як попіклуватись про себе під час подорожі, аби не інфікуватись.

Малярія — симптоми

Передача малярії відбувається у 91 країні світу, переважно це країни Африки, Азії, Південної і Північної Америк.

Симптоми малярії з’являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара.

Перші симптоми (можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення малярії):

  • лихоманка,
  • головний біль – можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення малярії.

Симптоми малярії часто схожі на застуду: підвищення температури тіла, озноб, профузне потовиділення (рясне потовиділення, виникає раптово), головний біль, біль у м’язах, швидка втомлюваність. Можуть виникати і порушення травлення: нудота, блювання, діарея.

Взимку малярія може також маскуватися під пневмонію. У разі невчасного початку лікування, малярія, особливо тропічна, може призвести до трагічного кінця. Також не забувайте інформувати лікаря протягом наступного року після поїздки, адже є можливість пізніх рецидивів.

Якщо під час подорожі чи протягом року після повернення із країни, де відбувається передача малярії у вас з’явилися симптоми грипу чи підвищилась температура – негайно зверніться до лікаря і повідомте про історію своїх поїздок.

Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів, інакше малярія може розвинутися у серйозне захворювання і закінчитися смертю. Якщо ризик захворіти малярією у країні високий - варто заздалегідь купити ліки проти малярії і носити їх із собою.

У дітей із важкою малярією часто розвивається важка анемія, дихальна недостатність чи церебральна малярія. У дорослих часто відбувається ураження кількох органів.

До слова, в Україні небезпечними недугами можна інфікуватись після укусів кліщів. ІА Дивись.info з'ясовувала, наскільки ці комахи є небезпечними весною та влітку, а також розповідає, як захиститись.

Що робити, якщо плануєте подорож, де є ризик підхопити малярію

Варто насамперед дізнатись, чи у країні, куди ви плануєте поїздку, відбувається передача малярії. (перелік - тут). Якщо так – обов’язково попіклуйтеся про захист від цього захворювання.

Зазвичай це - уникнення укусів комарів (одяг, який прикриває тіло, репеленти), антимоскітні сітки та хіміопрофілактика – медикаменти для профілактики захворювання малярією.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо хіміопрофілактики – вона залежить від країни, куди ви подорожуєте, і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки.


Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головна світлина — depositphotos.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: