Які питання поставити ріелторові, аби переконатись у його фаховості

ріелтор показує покупцеві макет будинку
Ілюстративне фото/Depositphotos.com.ua.

Якою дорогою ви би не йшли, у 90% випадків потрапляєте на рієлтора. Я допоможу розібратись самостійно в його компетенції. Бо довірити купівлю чи продаж нерухомості потрібно виключно людині, яка є спеціалістом у цій сфері.

Колонка львівської ріелторки Оксани Савули

Тут немає права на помилку, бо ціна дуже дорога. Отож ставимо питання і просто уважно слухаємо.

Перше питання — «як змінились ціни на нерухомість за останній рік»? Його ставлять для того, щоб зрозуміти, чи людина орієнтується в ринку та цінах. Якщо рієлтор орієнтується, то відразу відповідає про те, як ціни піднімались/опускались, які були періоди та фактори зміни цін на нерухомість. Отже такий ріелтор справді орієнтується у коливаннях ринку.

Наступне. «Скажіть, будь ласка, коли Ви категорично не рекомендуєте купувати нерухомість?» Тут важливо слухати, що говорить ріелтор. Якщо він каже «я завжди рекомендую і завжди варто купувати» — це свідчить лиш про те, що ріелтор не зацікавлений першочергово в інтересах клієнта та хоче просто заробити. А якщо ж ріелтор розповідає вам про те, що він не рекомендує купувати такі-то ЖК, тому що там сумнівні документи, або ж будинки, де прописані малолітні діти чи квартири, які у кредиті, тоді Ви можете зрозуміти, наскільки ріелтор професійно і відповідально підходить до справи.

Наступним цікавим питанням є: «Які тренди на ринку і на що найвищий попит»? Відповідь на нього покаже вам, наскільки ріелтор орієнтується в попиті, на що зараз зберігається найвищий запит, наскільки це змінилось протягом останнього часу та чому. І також вкаже на його припущення щодо попиту в майбутньому. Це насправді важливий момент, бо досвід рієлтора, його професійна думка — це те, за чим Ви до нього звертаєтесь.

Також варто запитати про плюси і мінуси району, який вас цікавить. Якщо ріелтор вам відповідає чесно, наприклад: «Дивіться, тут в районі є такі-то плюси але і є такі-то мінуси. Розгляньте, можливо, щось інше, або ж давайте оберемо те, де мінусів менше.» Завдяки цьому запитанню ви можете зрозуміти, наскільки ріелтор з Вами чесний і наскільки він зацікавлений в тому, щоб максимально щиро допомогти у вирішенні проблеми.

І останній, дуже важливий момент — це орієнтування в законодавстві України. Поставте кілька запитань, які стосуються безпосередньо Вас та вашої історії. Наприклад, ми одружені і в нас малолітні діти. «Хотіли б записати на них квартиру». В кожного своя ситуація і коли Ви орієнтуєте ріелтора щодо того, що вам потрібно, і запитуєте як робити, то одразу можете зрозуміти, наскільки перед вами компетентна те експертна людина.

Користуйтесь цими запитаннями-лайфгаками, та нехай вам щастить лише на хороших і професійних рієлторів.

Вас може зацікавити: «Чому варто обрати сімейного ріелтора».


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Головна світлина — depositphotos.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: