Американські аналітики проаналізували плани Кремля щодо захоплення України

441325301_786295883683492_725566305969207369_n
Фото: Генштаб ЗСУ

Згідно з заявами українських офіційних осіб, головним завданням Росії на 2024 рік залишається захоплення Донецької та Луганської областей. Очікується, що влітку 2024 року російські війська розпочнуть масштабну наступальну операцію.

Про це йдеться у новому звіті ISW.

Командувач Сухопутних військ України генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв'ю The Times 3 травня підкреслив, що цілями Росії на 2024 рік є повне захоплення Донецької та Луганської областей. За його словами, існує ймовірність, що у разі успіху на Донбасі, росіяни спробують захопити й решту Запорізької області.

Заступник начальника Головного управління військової розвідки (ГУР) України генерал-майор Вадим Скібіцький в інтерв'ю The Economist 2 травня заявив, що протягом літа російські війська, ймовірно, продовжать наступ з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

Українські чиновники також відзначають можливість наступу на Харків або Суми, проте залишається незрозумілим, наскільки серйозні ці плани та чи володіють росіяни достатніми ресурсами для їх реалізації.

Інститут вивчення війни (ISW) прогнозує, що захоплення Харкова російськими військами буде складним завданням, але наступальна операція в цьому районі може відтягнути та закріпити значні українські сили на цій ділянці фронту.

Наразі українські сили стримують наступ російських військ на Часів Яр, однак завдяки значній перевазі в артилерії та авіації, росіянам вдається поступово просуватися.

Президент України Володимир Зеленський підкреслює, що Україна посилено готується до оборони Авдіївського напрямку, де російські війська останнім часом активізувалися.

Зеленський попереджає про ймовірність розширення масштабів наступу з боку Росії й закликає до негайного постачання військової допомоги з боку США та Європи, яка допоможе Україні не лише стримати ворожий наступ цього літа, але й здобути ініціативу у війні.

Читайте також: Генштаб: найбільше боєзіткнень відбулося на Авдіївському напрямку, ЗСУ знищили більше 1200 росіян

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: