Верховна рада підтримала продовження воєнного стану та мобілізації в Україні

військовий з каскою та рюкзаком
Ілюстративне фото/Львівська ОВА

У середу, 8 травня, депутати проголосували за продовження воєнного стану та мобілізації на 90 днів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму-телеграм каналі.

Він зазначив, що Рада затвердила Указ Президента № 11235 про продовження мобілізації. За відповідне рішення проголосували 336 депутатів. Терміни продовжили до 11 серпня 2024 року.

Що передбачає загальна мобілізація

Загальна мобілізація ‒ це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України.

У цей період мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов’язок.

У першу чергу комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО і ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців та військовозобов’язаних, які проходили службу.

Мобілізованих, які не проходили військової служби на першому етапі направляють для здійснення фахової підготовки до навчальних центрів. Після завершення якої, вони вибувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

11 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію. Парламентарі прибрали із законопроєкту положення про демобілізацію військових через 36 місяців служби без додаткових рішень Ставки верховного головнокомандувача.

Законопроєкт про мобілізацію набуде чинності 18 травня 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: