У Львові оцифрували відеоархів українського поета Віктора Неборака

441903134_848099800679275_4460744433998584141_n
Віктор Неборак / кадр з відеоархіву Віктора Неборака / Міський медіаархів Центру міської історії

Міський медіаархів Центру міської історії у Львові оцифрував та оприлюднив відеоархів українського письменника Віктора Неборака.

Про це повідомили на сторінці Центру міської історії на фейсбуці.

Там розповіли, що понад 150 годин матеріалів із літературних подій, фестивалів, перформансів, концертів, що відбувалися переважно у другій половині 1990-х років й фіксують ключових фігур української культури, період падіння СРСР, постання Незалежності, явища й дискурси, що супроводжували цей час.

Оцифровувати матеріали розпочали наприкінці 2021 року, а основний етап завершився перед повномасштабним російським вторгненням до України.

«Відеокамера стала новим інструментом в руках митців, а в деяких випадках навіть відкрила шлях до телебачення і великої глядацької аудиторії. Попри те, що архів розповідає про відносно недавні події, технологія VHS касет є доволі крихкою, тому дуже важливо, що нам вдалося опрацювати його саме зараз, адже деякі записи були суттєво пошкоджені часом», – зазначає архівіст та дослідник Центру Олександр Маханець.

Крім того, в Центру міської історії розповіли, що матеріали архіву описав й систематизував літературознавець Ігор Котик. Він у свої студентські роки мав змогу відвідувати події, що їх організовував та проводив Віктор Неборак.

Ознайомитись із оцифрованими матеріалами архіву Віктора Неборака можна у бібліотеці Центру міської історії.


Віктор Неборак – український поет та письменник, літературознавець, перекладач. Учасник літературних групувань Бу-Ба-Бу та «Пси Святого Юра».

Він є автором таких поетичних збірок, як-от: «Бурштиновий час» (1987), «Літаюча голова» (1990), «Alter Ego» (1993), «Розмова зі слугою» (1994), «Епос про тридцять п'яту хату» (1999), незавершеного роману «Пан Базьо та решта».

Раніше ми анонсували, що у Львові відбудеться цикл подій «Відкриті фонди».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: