У Львові говоритимуть про відкриття, збереження і творення фондів: програма подій

Дизайн без назви (2)
Фото ілюстративне/ canva

У Львові 17 травня відбудеться цикл подій «Відкриті фонди». Вони є тематичним продовженням Конгресу Культури UKRAINE! UNMUTED, що відбувся восени 2023 року.

Про це ІА Дивись.info  повідомили в Інституті Стратегії Культури.

Там розповіли, що такий цикл дискусій та розмов буде цікавий для музейників, архівістів, галеристів, представників бібліотек, дослідників, етнографів та усіх фахівців, які працюють з фондами, а також медійників та митців. Адже йтиметься про те, якими є наші досвіди, підходи, проблеми у роботі з культурними цінностями та спадщиною, фіксацією актуальних реалій, а також пріоритети у цьому напрямі на перспективу.

На ці теми говоритимуть знані фахівці та фахівчині з різних міст, культурних інституцій та напрямів (архівна, музейна справа, історія мистецтва, журналістика тощо). Це люди, які працюють з культурними артефактами, збирають, зберігають, охороняють, досліджують їх, роблять фондові колекції доступними, а також ті фахівці (як журналісти або митці), які документують та осмислюють у певних формах нинішні реалії (наприклад, фіксують свідчення жертв війни). Досвідами поділяться учасники та учасниці з різних міст: Київ, Львів, Одеса, Чернігів.

Фото/ Інститут Стратегії Культури

Серед спікерів та спікерок подій будуть: Юлія Ваганова, Анатолій Хромов, Кирило Ліпатов, Костянтин Дорошенко, Катерина Литвин, Олена Галета, Микола Щербина, Остап Мануляк, Павло Гудімов, Тетяна Вуєва, Катерина Яковленко, Алевтина Кахідзе та інші. Кураторами програми є Ірина Подоляк, співзасновниця Коаліції дієвців культури, директорка з розвитку центру антикорупційних розслідувань NGL.media, та Богдан Шумилович, дослідник у Центрі міської історії, доцент кафедри культурології УКУ.

«Для того, щоб "літати вільно" у світі, потрібно мати міцне коріння, яке допомагає сформувати сенси, розуміти, чому ми постійно повертаємося, чому ми тут і робимо те, що можемо і хочемо! Саме тому серед дієвців культури існує певна узгоджена думка, що фонди культури мають реальну мету — допомагати формуванню поля сучасної культури, постійно звертаючись до минулого. Ми віримо, що для розвитку культури фонди повинні залишатися відкритими й доступними. Власне, "відкриті фонди" відображають як втрати, так і досягнення, які ми переживаємо в часи війни, переосмислюючи спадщину, переозначаючи міські пейзажі, розкриваючи постаті українських культурних діячів та встановлюючи пріоритети для наших планів на найближчі роки», зазначив Богдан Шумилович.

Щоби долучитися до події наживо як слухач чи слухачка, потрібно зареєструватися тут. Про місце зустрічі зареєстрованим буде повідомлено згодом на електронні адреси. 

Детальна програма за посилання тут, а коротка нижче. 

Програма циклу подій Відкриті фонди

  • 17 травня (п’ятниця), Львів

09:30–10:00 - Реєстрація та вітальна кава

10:00–10:10 - Вітальне слово від організаторів та кураторів проєкту 

10:10–11:40 - дискусія «Музейні фонди — перехід між реальностями»

Учасниці/ки: Юлія ВАГАНОВА (Музей Ханенків), Антон ЛЯГУША (експерт з публічної історії, факультет магістерських соціальних та гуманітарних студій, Київська школа економіки), Анатолій ХРОМОВ (Укдержархів). Модераторка: Ірина ПОДОЛЯК (Коаліція дієвців культури, NGL.media)

12:00–13:30 - дискусія «Чи може бути відкритою культура, коли закриті фонди?»

Учасниці/ки: Тетяна ВУЄВА (мистецтвознавиця, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького), Костянтин ДОРОШЕНКО (критик, куратор сучасного мистецтва, публіцист), Кирило ЛІПАТОВ (історик, дослідник, куратор артпроєктів), Катерина ЛИТВИН (управління культури та туризму Чернігівської міської ради). Модератор: Богдан ШУМИЛОВИЧ (Центр міської історії, кафедра культурології УКУ).

15:00–16:30 - дискусія «Відкриті фонди та переміщені колекції»

Учасниці/ки: Ольга БАЛАШОВА (ГО «Музей сучасного мистецтва»), Павло ГУДІМОВ (колекціонер мистецтва, артменеджер, куратор, Ya Gallery), Тарас НАЗАРУК (дослідник архівів соціальних медіа), Микола ЩЕРБИНА (Музей комп’ютерних технологій ЛНУ ім. Івана Франка). Модератор: Богдан ШУМИЛОВИЧ (ЦМІ, кафедра культурології УКУ).

17:00–18:30 - дискусія «Невидимі фонди технічної культури»

Учасниці/ки: Олена ГАЛЕТА (літературознавиця, культурологиня), Остап МАНУЛЯК (композитор, дослідник, куратор артпроєктів), Олесь МАХАНЕЦЬ (історик, архівіст), Катерина ЯКОВЛЕНКО («Суспільне Культура», дослідниця сучасного українського мистецтва, кураторка). Модератор: Тарас НАЗАРУК (дослідник архівів соціальних медіа).

18:30–20:00 - розмова «Чи може людина стати «фондом»? Фондами може стати все»

Учасниці: Анна КАЛЮЖНА (журналістка, воєнна кореспондентка), Алевтина КАХІДЗЕ (художниця, перформерка), Світлана ОСІПЧУК (Музей військового дитинства). Модераторка: Анастасія ПЛАТОНОВА (культурна критикиня, журналістка).

Подію організовують Інститут стратегії культури й ГО «Вірменська 35» за підтримки Львівської міської ради та Міжнародного фонду «Відродження». Програмне наповнення події представляє позицію організаторів і не обов’язково відображає позицію фонду «Відродження».


Конгрес Культури у Львові є сталою платформою для аналізу актуальних культурних процесів, місцем зустрічі тих, хто творить культуру. Подія відбувається раз на два роки, має дискусійну й арт складові, збирає  учасників з України та інших країн. I-й Конгрес — «Перехід 1989» — відбувся 2019-го, ІІ-й — «Сцена майбутнього» — 2021-го, а ІІІ-й — під назвою UKRAINE! UNMUTED — восени 2023 року.

До слова, про Третій Конгрес Культури у Львові читайте детальніше у нашому матеріалі тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: