Цифровізація Львівської громади: як змінюється життя мешканців

цифровізація
ілюстративне фото/Getty Images

Політика цифровізації продовжується під час війни. Львівська громада стала лідеркою технологічних нововведень в Україні.

Про це ІА Дивись.info розповіла заступниця директора департаменту економічного розвитку, CDTO Львівської міської ради Олена Гунько.

Львівська громада посіла провідне місце

Львівська громада посіла провідне місце у рейтингу за результатами індексу цифрової трансформації територіальних громад України. Для його вимірювання врахували понад 100 індикаторів, які дозволили оцінити цифрову економіку в громаді, розвиток цифрових навичок населення, цифрову інфраструктуру, цифровізацію публічних послуг та цифрову трансформацію органів місцевого самоврядування.

«Це перший експериментальний Індекс цифрової трансформації територіальних громад України, який дав змогу оцінити цифрові здобутки громад, визначити рівень цифрових послуг і стан діджитал-інфраструктури в територіальних громадах України. Такі інструменти дають можливість не лише оцінити власні досягнення, але і визначити пріоритетні напрямки для майбутніх проєктів. Отримані дані допоможуть в ухваленні управлінських рішень щодо реалізації заходів та проєктів у регіональній цифровізації», – пояснила Олена.

Вона додала, що це оцінювання дозволяє Львівській громаді сформувати політику цифровізації на наступні роки.

ілюстративне фото/ЛМР

Працівники державних установ вчаться кібергігієни та медіаграмотності

У громаді проводять серії тренінгів з кібергігієни, безпеки в інтернеті та медіаграмотності серед працівників підрозділів львівської міської ради та навчальних закладів.

«Цього року відбулися близько десяти тренінгів серед працівників державних установ на теми цифрової гігієни, кібербезпеки, роботи з операційними системами. Ці навчання необхідні задля використання ліцензованого програмного забезпечення та створення системи документообігу й надання послуг на основі хмарних сервісів у місті», - відзвітувала посадовиця.

Навчання працівників державних установ та навчальних закладів медіаграмотності та кібергігієни має кілька важливих причин:

Захист від кіберзагроз

У сучасному цифровому світі кіберзагроз більшає. Відповідно, працівники державних установ можуть стати об'єктом кібератак. Навчання кібергігієні допомагає їм розпізнавати потенційні загрози та уникати витоків особистих даних чи конфіденційної інформації.

Боротьба з дезінформацією

Медіаграмотність дозволяє працівникам державних установ розрізняти достовірну інформацію від фейкових новин та дезінформації. Це важливо для збереження довіри громадськості та ефективного виконання їхніх обов'язків.

Підвищення ефективності комунікації

Медіаграмотність допомагає працівникам державних установ ефективно взаємодіяти з громадськістю через різноманітні медіа-канали, забезпечуючи якісну та об'єктивну інформацію.

Забезпечення дотримання прав і свобод громадян

Медіаграмотність сприяє розумінню принципів свободи слова та інших основних прав громадян. Це важливо для забезпечення демократичних цінностей та розвитку суспільства.

ілюстративне фото/gov.ua

Комунікацію між освітянами планують спростити за допомогою ШІ

У Львові відбуваються й воркшопи задля впровадження інструментів штучного інтелекту. Аудиторією таких заходів є викладачі та вчителі освітніх закладів. Олена наголосила, що це є ефективним засобом для підвищення якості навчання, стимулювання інновацій та підготовки учнів до цифрового майбутнього:

«ШІ забезпечує ефективність роботи освітньої системи: більшість рутинних процесів виконує система, а працівники можуть зосередитися на покращенні якості своєї роботи».

Проведення воркшопів для впровадження сучасних інформаційних технологій у систему освіти для викладачів та вчителів має декілька важливих цілей та переваг:

Підвищення компетентності

Воркшопи дозволяють викладачам та вчителям впроваджувати нові методики навчання, що підвищує їхню професійну компетентність.

Стимулювання інновацій

Такі навчання надають можливість вчителям ділитися своїми ідеями та кращими практиками щодо використання ШІ в навчальному процесі. Це сприяє стимулюванню інновацій в освітній сфері.

Підвищення зацікавленості учнів

Використання сучасних інформаційних технологій у навчальному процесі може зробити уроки більш цікавими та зрозумілими учням. Це сприяє підвищенню їхнього інтересу до навчання.

Підготовка до цифрової економіки

Воркшопи допомагають вчителям адаптуватися до стрімкого цифрового світу. Учні ж мають змогу пройти підготовку існувати в реальності цифрової економіки.

ілюстративне фото/nренінги з цифрової грамотності для співробітників університету/karazin.ua

«Плануємо забезпечити можливістю такого навчання усіх мешканців громади», - поділилася Олена.

Раніше ІА Дивись.info розповідала про Платформу для управління освітнім процесом на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: