«Львівська агломерація»: які проблеми громад планує вирішити та як залучатиме кошти

ілюстративне фото/карта Львівщини/ЛМР

Минулого місяця на Львівщині створили Асоціацію органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація». Ця платформа покликана об’єднати громади задля реалізації суспільно важливих проєктів.

Про які проєкти йдеться та звідки «Львівська агломерація» залучатиме кошти на реалізацію ідей — ІА Дивись.info розповів заступник міського голови з містобування Любомир Зубач.

Що таке «агломерація» і чому вона є на Львівщині

Агломерація — це об'єднання великих міст з навколишніми громадами, пояснює Любомир. У випадку Львівщини йдеться про співпрацю Львова та населених пунктів, розташованих поруч. Усі ці територіальні одиниці пов'язані між собою соціальними, економічними та логістичними зв'язками.

«Усі громади Львівщини так чи інакше пов'язані із самим Львовом. Хтось працює у місті, хтось навчається, лікується. Натомість мешканці Львова їздять в область на відпочинок. Така міграція людей свідчить про наявність агломерації. Її ще називають "метрополія"», - розповідає посадовець.

Створення «Львівської агломерації» 29 квітня 2024 року відбулося на підставі державної стратегії регіонального розвитку. Це було фактичне узаконення об'єднання, бо практично воно функціонувало й до того. На додачу, два соціологічних дослідження показали, що між Львовом та навколишніми громадами існує постійна, так звана "маятникова міграція". Тобто є невідповідність розміщення виробництва та розселення людей:

«Тож ми вирішили у певний спосіб спростити життя мешканців усіх громад Львівщини, які регулярно переміщаються по всій області. Тому й створили платформу для вирішення різноманітних проблем та пошуку фінансування реалізації тих чи інших проєктів».

Станом на травень цього року Львівська громада співпрацює з дев'ятьма навколишніми громадами. Були проведені перші збори агломерації. Головою Асоціації став міський голова Львова – Андрій Садовий, співголовою – очільник Бібрської громади Роман Гринус (співголовами стануть також інші голови громад – по черзі), виконавчим директором – заступник директора департаменту міської агломерації ЛМР Роман Кізима. 

Теоретично агломерація може об'єднати 19 громад.

збори «Львівська агломерації»/Львівська ОВА

Які проблеми мешканців планує вирішити «Львівська агломерація»

Минулого року, згадує Любомир, агломерація співпрацювала з Радою Європи. Експерти цієї організації допомогли сформувати стратегію розвитку «Львівської агломерації» до 2027 року. Ця стратегія розвитку включає 30-ти кілометрову зону навколо міста.

«Львівська агломерація» націлена на вирішення різних проблем мешканців громади. В першу чергу, йдеться про покращення транспортного сполучення між громадами. Задля цього між громадами Львівщини хочуть прокласти велодоріжки, а пізніше реалізувати великий проєкт.

«Транспортні потоки між громадами треба врегулювати. Бо коли люди зранку їдуть до Львова на роботу автомобілем, то утворюються затори. Та ж історія відбувається ввечері, коли всі повертаються з міста додому. Першочерговим рішенням цієї проблеми є прокладання велодоріжок. А пізніше ми плануємо здійснити амбійний проєкт під назвою "Lviv City Express"».

Lviv City Express має бути альтернативою неможливості запровадження метро у Львові через вузькі вулички та історичну забудову. Ідея також передбачає використання існуючих залізничних колій для руху електричок по всій області.

Другим великим блоком є екологія, зазначає Любомир. Зараз агломерація займається питанням очищення Щирецького водосховища.

«У сфері екології ми напрацювали ряд проєктів. Деякі з них вже стартували. До прикладу, облаштування рекреаційної зони з водних видів спорту на території пляжу Щирецького водосховища. Це озеро належить місту, але знаходиться на території Пустомитівської об'єднаної громади. Ми хочемо там влаштувати не тільки зону відпочинку, але й хаб для реабілітації військових».

Міжнародні організації виділятимуть кошти на проєкти «Львівської агломерації»

Львів вже є членом європейської асоціації метрополітенів. Ця асоціація охоплює міста-метрополійні центри.

«Нас прийняли в цю асоціацію. І поки в Україні триває війна, ми не будемо сплачувати членські внески», - ділиться заступник міського голови з містобування.

Зі «Львівською агломерацією» співпрацює, знову ж таки, Рада Європи. Ця організація просуває ідею створення агломерацій в інших областях України, реалізовуючи різні проєкти:

«Для них Львів є історією успіху. Тому що тут їм вдається реалізовувати майже всі свої ідеї. І це навіть попри те, що між громадами Львівщини часто виникають непорозуміння і загалом проблем багато».

В Європейському союзі, додає посадовець, передбачене фінансування міст-агломерацій. Це відбувається, в першу чергу, з економічних причин:

«Європейці розуміють, що, підтримуючи ці міста, вони стимулюють економічний розвиток цілих регіонів. І це відбувається послідовно: одна агломерація підсилює економічний потенціал іншої агломерації. Іншими словами, агломерації є точками економічного розвитку».

Як запропонувати проєкт «Львівській агломерації»

До агломерації може долучитися громада, а не окрема фізична особа, уточнює Любомир. До того ж, громаді слід пройти спеціальну процедуру: на сесії має бути прийняте рішення про членство в асоціації.

«Однак ми, звичайно ж, зацікавлені в ідеях для покращення життя в громадах. Якщо та чи інша людина має цікавий проєкт, який стосується кількох громад, ми з задоволенням його проаналізуємо і подумаємо, як реалізувати», - підсумовує Любомир.


До слова, раніше ІА Дивись.info розповідала про цифровізацію Львівської громади та про Програму розвитку електромобільності Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: