Львівські лікарі врятували немовля з вадою легенів

У Львові врятували немовля, яке могло будь-якої миті задихнутись
Родина Митків із медиками/Дитяча лікарні святого Миколая

У Львові медики врятували одномісячну пацієнтку, яка народилась із вадою діафрагми, що посунула внутрішні органи, перетисла легеню та не давала дихати. Новонароджену дівчинку довелось оперувати просто в кювезі реанімаційного відділення.

Про це повідомили у дитячій лікарні святого Миколая.

Родина Митків зі Стрия, що на Львівщині. Мама Оксана, з огляду на досвід попередніх вагітностей, на 29-му тижні відчула, що з її крихіткою щось не так. Жінка записалася на позапланове обстеження і дізналася, що в донечки діафрагмальна грижа. Це вроджена патологія, за якої органи черевної порожнини — через дефект діафрагми, себто отвір у ній — переміщаються в грудний простір. Так, у Єлизавети на місце лівої легені перемістилися кишківник, шлунок та ліва доля печінки. Для подальшого спостереження Оксану скерували до Львова.

Родина Митків на виписці Єлизавети/Дитяча лікарня святого Миколая

Немовля народилось шляхом кесарського розтину. Через місяць лікарі виявили ще одну патологію — кісту, що стрімко росте в черевній порожнині крихітки і яку необхідно буде видаляти одразу після народження.

Єлизавета з’явилася на світ 14 березня — на 37-му тижні вагітності. Попри потребу негайно оперувати, лікарі не змогли виконати втручання, позаяк маля не дихало самостійно. Неонатологи відділення інтенсивної терапії новонароджених підключили Єлизаветку до апарату високочастотної вентиляції легень. Операцію довелося відкласти. За тиждень після народження хірурги взялися оперувати Єлизаветку просто в реанімації — прямо в кювезі, який забезпечував життєдіяльність немовляти. Спершу — видалили кісту, яка займала вже половину черевної порожнини. Потім — органи із грудного простору, а це кишківник, ліву долю печінки та шлунок, повернули на місце — у черевну порожнину.

Під час третього етапу операції хірурги скорегували саму ваду — відновили м’язеву перетинку діафрагми. Тож, ліва легеня змогла повернутися на своє місце, розправилася та наповнилася повітрям. Виходжували дівчинку ще близько трьох тижнів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: