Україна попросила у США дозволу бити американською зброєю по Росії

438079457_794665369513210_2001726929360558634_n
Фото: Генштаб ЗСУ

Україна звернулася до США з проханням допомогти у визначенні цілей на території Росії, які вона могла б атакувати власною зброєю, а також зняти обмеження на використання американської зброї проти військових об'єктів на російській землі.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників та представників оборонного відомства.

Це прохання з'явилося на тлі останніх найбільших територіальних здобутків Росії в Україні за останні 18 місяців, зокрема на північному сході Харківської області. За повідомленням американських чиновників, запит України, поданий минулого тижня, все ще перебуває на розгляді.

Згода США на такі зміни може стати серйозним відходом від попередньої політики адміністрації, яка прагнула стримати ескалацію між Вашингтоном і Москвою, надаючи підтримку Україні.

Генерал ВПС США Сі Кей Браун підтвердив, що Україна "дійсно просила допомоги у нанесенні ударів по Росії". За його словами, це стосується не конкретної зброї, а загальної допомоги у визначенні цілей.

Наступ Росії на Харківщину на початку цього місяця змусив Україну перекинути війська та ресурси з інших частин країни, що посилює тиск на вже виснажені сили, які очікують на додаткову зброю від США.

Речник Білого дому чітко заявила, що нинішня політика США не передбачає допомоги у виборі цілей або використання американської зброї на російській території: "Ми не заохочуємо і не дозволяємо завдавати ударів по території Росії. Це наша давня політика".

Варто зазначити, що США вже надали Україні ракетні комплекси класу "земля-земля" та інші системи, зокрема ATACMS, але з умовою, що вони не будуть використовуватися для ударів по цілях на території Росії. Ця умова, на яку Україна погодилася, мала на меті зменшити ризик прямого зіткнення між США та Росією.

Незважаючи на попередні застереження, Росія з вересня 2022 року звернулася за допомогою до Північної Кореї за балістичними ракетами, а до Ірану - за безпілотниками, і використовує цю зброю для посилення атак на українську інфраструктуру.

У свою чергу, 17 травня 2024 року Джон Кірбі, радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому, під час брифінгу підкреслив, що політика США щодо використання американської зброї на території Росії залишається незмінною, пише "Голос Америки".

"Ми не заохочуємо і не уможливлюємо атаки з використанням зброї, переданої США, всередині російської території. Це політика, яка залишилась незмінною", – заявив Джон Кірбі.

Ця заява з'явилася на тлі активізації дискусій стосовно необхідності зміни підходу адміністрації Байдена щодо використання американської зброї після початку наступу Росії на півночі Харківщини.

Читайте також: «Чоловіки ховаються від ТЦК, бо не мають уявлення про службу», - розмова з військовим на позивний «Цербер»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: