Чоловік, який загинув у ДТП на Одещині, став донором серця для воїна зі Львівщини

Василь Ципівко
Василь Ципівко/Перше медоб'єднання Львова

Львівські кардіохірурги провели трансплантацію серця 49-річному пацієнтові. Після поранення на фронті у Василя Ципівка розвинулась серцева недостатність.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні міста.

Василь Ципівко зі Шкла, що на Львівщині, доєднався до ЗСУ у березні 2022 року. Він отримав важке поранення через розрив російського боєприпасу. На початку цього року його самопочуття різко погіршується. Сам пацієнт згадує, що у нього почалась задишка, йому стало важко ходити.

Обстеження показали спадкову хворобу — дилатаційну кардіоміопатію, себто він потребував пересадки серця, бо зі своїм органом міг прожити менше місяця, каже керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця Першого медоб’єднання Львова Роман Домашич.

Спочатку роботу серця захисника лікарям вдавалося підтримували за допомогою пігулок. Коли медикаменти вже перестали допомагати, пацієнта поставили в лист очікування на донорське серце.

У ніч проти 7 травня Василя повідомили, що з’явився донор. Але - він аж в Одеській області.

Донором для Василя став 37-річний чоловік, який потрапив в ДТП. Медики констатували у нього смерть мозку. Його родина дозволила вилучити органи задля порятунку життя інших людей.

«Донор ідеально підходив, але транспортувати його у Львів було неможливо, адже серце живе лише 4 години поза людським тілом. Тому ми оперативно взяли реципієнта, тобто Василя, зібрали команду та апаратуру і вирушили в Одеську область на операцію» — каже Домашич.

Трансплантацію львівські кардіохірурги виконали в місті Балта Одеської області - на базі міської лікарні. Операція минула успішно і вже на наступну добу після пересадки органу лікарі разом із пацієнтом повернулися до Львова. А вже на другу добу Василь почав ходити.

Вже на 10-ту добу після трансплантації донорського серця Василя відпускають з лікарні додому.

Трансплантації у Львові

За даними Українського центру трансплант-координації, Центр трансплантології у Львові виконав найбільшу в Україні пересадку органів за перші три місяці нинішнього року. Тут виконали 39 трансплантацій.

Скільки пацієнтів в Україні потребують пересадки органів

Нині в національному листі очікування на трансплантацію перебуває 3 тисячі 13 пацієнтів. Більшість з них потребують пересадки нирки. Це 1961 людина. Печінки — 477. Серця — 455.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: