У Львові покажуть виставку до 120-річчя прем’єри опери «Мадам Баттерфляй» та тріумфу Соломії Крушельницької

У Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької, що у Львові, 24 травня відбудеться відкриття виставки «Ще раз Баттерфляй». Вона присвячена історії постановки опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» та роль української примадонни Соломії Крушельницької у тріумфі цього твору на світових сценах.

Про це ІА Дивись.info повідомили в пресслужбі музею.

Там розповіли, що в межах відкриття виставки відбудеться кураторська екскурсія наукового співробітника музею Івана Дудича та концерт за участі солістки Львівської національної опери – народної артистки України Любов Качали та концертмейстерки Мар’яни Самотос.

«Вже понад 120 років оперу Пуччіні «Мадам Баттерфляй» виконують на найкращих сценах кількох континентів: історія трагічного кохання молодої японки до американського офіцера й сьогодні підкорює мільйони сердець шанувальників музичного мистецтва. Втім всесвітньому тріумфу цієї опери передував провал: у міланському театрі Ла Скала прем’єру «Мадам Баттерфляй» освистали і нова опера Джакомо Пуччіні зазнала цілковитого фіаско. Врятувати не тільки кар’єру композитора, але і його викоханий твір, вдалося українській оперній співачці Соломії Крушельницькій. Вона виконала нову редакцію опери на сцені театру Брешії в Італії 28 травня 1904 року, і це сенсаційне виконання 120 років тому назавжди вписало ім’я Крушельницької в історію оперного мистецтва», – підкреслюють у Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької.

Афіша до виставки. Фото/ Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької.

За інформацією організаторів, матеріали, які представлять на виставці «Ще раз Баттерфляй», є із фондової збірки Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької та приватних колекцій. Глядачі матимуть змогу переглянути: факсиміле з архівів світу, що дадуть змогу зануритися в географію постановок опери та «зіркового» складу; світлини із Соломією Крушельницькою в ролі Чо-Чо Сан; її костюм-реконструкція авторства Юлії Піґель (Рута Вітер); театральні ескізи костюмів та сценографії, яка збереглася на унікальних поштових листівках архіву Ricordi (Мілан, Італія); оригінальні японські гравюри Утаґави Кунісади, Кунічіки Тойохари та Тіканобу Тойохари із зображенням Японії кін. ХІХ – поч. ХХ ст.

Крім того, в експозиції покажуть також полотна сучасних авторів, як-от: Олени Звір, Лесі Рось, Сергія Гая, Наталки Заставної, Анни Атоян, Ніни Резніченко, Наталії Бартків, Ксенії Лозинської, Лесі Квик, Ігоря Щурова, Марії Хом’як, Івана Дудича. Митці черпали натхнення з опери Дж. Пуччіні «Мадам Баттерфляй».

Меценат та колекціонер Юрій Юров, який є шанувальником опери та таланту Соломії Крушельницької, надав для експозиції твори Панаса Титенка та Ірини Проценко. Саме картини з цієї збірки вносять особливий акцент на історії становлення успіху опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» та виняткову роль у ній Соломії Крушельницької.

Куратори виставки – Іван Дудич, науковий співробітник музею та Ірина Криворучка, головна зберігачка фондів.

Крім того, протягом червня – 6, 9, 16 та 23 – у музеї відбудуться лекції та перегляд фільму-опери, присвячені ювілею «Мадам Баттерфляй». 

Вхід на відкриття виставки – вільний.


Раніше ІА Дивись.info розповіло цікаві факти з життя та творчої діяльності Соломії Крушельницької. Про це - читайте у нашому матеріалі тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: