Соломія Крушельницька: найпрекрасніша Мадам Баттерфляй, яка зачарувала своїм голосом увесь світ

Соломія Крушельницька
Соломія Крушельницька. Колаж: ІА Дивись.іnfo

Як тільки не називали Соломію Крушельницьку: «найвеличніша та найпрекрасніша Мадам Баттерфляй», «найчарівніша Чіо-Чіо-Сан», «незабутня Аїда», «Саломея»  тощо. Вона виступала  в найвідоміших театрах по всьому світі, а її голос захоплював глядачів з перших хвилин співу.

Сьогодні, 16 листопада, минає 71 рік від дня смерті однієї з найвидатніших українських оперних співачок світу. З цієї нагоди ІА Дивись.info пропонує згадати цікаві факти з життя Соломії Крушельницької.

Співати розпочала ще з дитинства

23 вересня у 1872 році в селищі Білявинці, що на Тернопільщині, народилася Соломія Крушельницька. Вона була представницею давнього шляхетного роду Крушельницьких, який отримав свої привілеї ще від князя литовського і руського Владислава Ягайла.

Батько Соломії був греко-католицьким священником о. Амвросій Крушельницький. А матір Теодора – знала декілька мов та вміла співати. Загалом в сім’ї, окрім Соломії, були ще семеро дітей: Осип, Антін, Олена, Емілія, Марія, Володимир і Анна.

Перші уроки співу влаштував о. Амвросій. Батьки ще в дитинстві помітили талант доньки та підтримували її в подальшому навчанні. З юних літ Соломія знала багато народних пісень, які дуже любила виконувати. Пізніше, коли вона стала відомою, то кожен свій сольний концерт закінчувала саме українською народною піснею.

Амвросій Крушельницький з дружиною Теодорою (сидять у центрі) та дітьми. За спиною в них стоять Володимир і Соломія. Сидять на фото зліва направо: Олена з донькою, Марія, Емілія, Анна. Кінець 1890-х. Світлина: Фотографії Старого Львова

Своє навчання вокалу Крушельницька розпочала в школі товариства «Приятелі музики» в Тернополі. Згодом навчалася в класичній гімназії, де була учасницею музичного гуртка гімназистів. Тоді вона відкрила для себе український театр. Оскільки до Тернополя інколи приїздив Театр української бесіди. У 1883 році Соломія вперше виступила перед публікою в хорі товариства «Руська бесіда».

У 1891 році розпочала навчання в Львівській консерваторії Галицького музичного товариства. Тоді викладачі навчального закладу помітили великий потенціал Соломії. Зокрема там її навчав співу відомий музичний педагог Валерій Висоцький.

За порадою відомої співачки вирушила в Італію

У 1893 році Соломія Крушельницька виступила на сцені Львівського міського театру Скарбка (сьогодні – Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької). Вона виконала партію Леонори в опері «Фаворитка» італійського композитора Гаетано Доніцетті. Того ж року закінчила львівську консерваторію.

Після цього вона вирішила продовжити свою освіту в Італії. Навчатися в цій країні їй запропонувала відома італійська співачка Джемма Беллінчоні, яка перебувала на гастролях у Львові. Так, у 1893 році Соломія удосконалювала свою майстерність співу у визначних італійських педагогів з вокалу та театральної гри.

Соломія Крушельницька (ліворуч) та Джемма Беллінчоні (праворуч) на фоні старовинного Львова. Колаж: ІА Дивись.info

Виступала на сценах театру по всьому світу

Під час навчання в музичній школі «Л'Армонія» в Італії співачка виконала низку арії з опер, як-от: «Фауст» Ш. Гуно, «Африканка» Д. Меєрбера, «Єврейка» Ф. Галеві тощо.

Згодом Соломія Крушельницька виступила в оперних театрах у Варшаві та Кракові, де здобула неабияку прихильність у глядачів. Великий успіх мав її виступ у 1899 році в опері «Галька» Станіслава Монюшка. Тоді глядачі принесли багато квітів та подарунків артистці.

 Загалом виконавиця співала на сценах театрів по всьому світу, зокрема в Італії, Франції, Іспанії, Аргентині, Португалії, Польщі, Австрії, Аргентини, Чилі тощо.

Соломія Крушельницька в різних ролях. Колаж: ІА Дивись.info

У творчому доробку Крушельницької нараховують понад 60 оперних партій, серед них найвідоміші її ролі в операх, як-от: «Аїда», «Трубадур» Д. Верді, «Манон Леско» і «Мадам Баттерфляй» Дж. Пуччіні, «Електра» Р. Штрауса, «Фауст» Ш. Гуно, «Страшний двір» С. Монюшка, «Африканка» Д. Меєрбера, «Кармен» Ж. Бізе та інших.

Цікава історія в житті Крушельницької пов’язана з роллю Чіо-Чіо-Сан в опері Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй». Оскільки спочатку опера італійського композитора не мала успіху. Через деякий час він запросив зіграти головну роль Соломії Крушельницькій. Так, 28 травня 1904 року в театрі Grande у Бреші відбулася нова прем’єра «Мадам Баттерфляй». Цього разу виступ викликав захоплення в глядачів.

Соломія Крушельницька в опері "Мадам Баттерфляй".
 Фото: Музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької

Соломія Крушельницька завжди підкреслювала свою українську національну приналежність та відкрито говорила про своє походження.

Вперше заручилася у 18 років, але зустріла своє кохання – через двадцять

У 1890 році Соломія Крушельницька заручилася з семінаристом Зеноном Гутковським. Тоді в них мало відбутися весілля. Однак доля склалася інакше. Зенону не подобалося захоплення музикою молодої дівчини. Він хотів, щоб Соломія після одруження присвятила своє життя повністю сім’ї та домашній роботі.

Натомість співачка не так бачила своє майбутнє. Тому вона попросила в батьків розірвати ці заручини. В цьому вони підтримали її, незважаючи на те, що опісля такий вчинок суспільство сприйняло з осудом.

Соломія Крушельницька з чоловіком Чезаре Річчоні. Фото: з відкритих джерел

Своє справжнє кохання Крушельницька зустріла вже в Італії. Її чоловіком став ерудований аристократ та поціновувач музики Чезаре Річчоні. Вони одружилися в Буенос-Айресі в 1910 році. Після цього мешкали у В'яреджо, де придбали заміський будинок, який назвали «Саломеа».

Пара прожила у шлюбі 26 років. У 1938 році її чоловік помер.

Повернулася до України, де прожила останні роки життя

Через рік після смерті чоловіка Соломія Крушельницька повернулася на Галичину. У той час розпочалася Друга світова війна, а захід України приєднав Радянський Союз. В таких обставинах вона не могла поїхати до Італії.

Осипа Бандрівські та Соломія Крушельницька, Львів, 1940-і роки. Фото: Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові

Тоді всесвітньовідома співачка переживала нелегкі часи. Через скрутне матеріальне становище давала приватні уроки з вокалу. Крім того, радянська влада відібрала її будинок у Львові, залишивши їй тільки квартиру. Також артистці не давали громадянства УРСР, поки вона не передала свою віллу в Італію радянській владі.

В 1949 році у Львівській філармонії відбулися останні виступи Соломії Крушельницької. Не стало співачки 16 листопада 1952 року. В останні роки життя вона хворіла на рак горла. Поховали артистку на Личаківському кладовищі у Львові.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: