Медитація: львівська майстриня з йоги розповіла про найпоширеніші проблеми початківців

медитація
ілюстративне фото/IGM

Цією духовною практикою може стати будь-яка діяльність — із заплющеними очима чи відкритими. Головне — повністю зосередитися та перебувати «тут і зараз». Однак новачки часто допускаються помилок, через які залишають заняття вже після кількох спроб.

Про найпоширеніші помилки під час медитації ІА Дивись.info розповіла львівська майстриня з йоги та медитації Яна процюк.

Спроба втекти від реальності

Яна помічає, що багато людей під час практики намагаються «відірватися від реальності». І це вони роблять цілеспрямовано, окреслюючи забуття як головну ціль практики.

«Можливо, це пов'язано з війною, але коли я почала проводити заняття у Львові, то виявилося, що левова частка людей прагне ізолюватися від ситуації в країні за допомогою медитації. Але відразу кажу, що медитація, хоч і дотична, але не є шляхом в ескапізм (втечі від дійсності, втрати реальності — Ред.). Ви не можете почати медитувати і забути про проблеми в своєму житті, так не працює», пояснює майстриня.

Наше завдання, каже Яна, залишатися на землі, а не відлітати в космос, особливо, якщо на земному рівні є невирішені проблеми.

«Медитувати важливо та потрібно. Але при цьому слід залишатися в соціумі та вирішувати різного роду матеріальні завдання».

Недостатня концентрація

Поруч із людьми, які прагнуть ескапізму, є ті, які не розуміють важливості концентрації на процесі. Дуже важливо, наголошує дівчина, не відволікатися:

«Сидіти і відкривати очі на кожен звук сповіщення телефона – це не медитація. Треба забрати із поля зору всі зовнішні подразники».

Неправильно підібраний вид медитації

Важливо знайти свій вид медитації. Обираючи, варто запитати в себе: яке завдання я хочу вирішити за допомогою медитації. Для кожного завдання існує певна практика та медитація. Однак, нагадує Яна, втеча від реальності не може бути тим самим завданням.

«В будь-якому випадку, початківцям треба починати з простого, особливо якщо за плечима немає досвіду занять спортом. Бо йога — це ж не тільки сидіння в позі лотоса. Разом із тим треба виконувати різноманітні вправи. Новачкам деякі з них не відразу будуть під силу».

Потужні практики можуть навіть пошкодити тим, хто, до прикладу, має тривожність чи нервові розлади. У таких випадках краще проконсультуватися з фахівцем, які види медитації не будуть завдавати шкоди.

Використання зайвих предметів та музики

Для медитації не потрібно нічого, крім бажання та часу. Купити спеціальні подушки для медитації, чотки для читання мантр, пахощі, накачати музику для медитацій — все це чудові доповнення до медитації, особливо спочатку, але навчитися медитувати важливо і без цього.

«Якщо ви навчитеся медитувати на м'якій подушечці та під штучні звуки природи з ютубу, то навряд чи вам вийде практикувати без цих речей надалі», — застерігає Яна.

Аналіз практики під час практики

Початківці намагаються під час медитації одразу оцінювати себе, розповідає майстриня.

«Вони або говорять, що не можуть розслабитися, або очевидно думають про це та трохи нервують через це ж. Це замкнуте коло: думати про проблему замість того, аби вирішити її. Через це проходять майже всі».

Також дуже важливо не порівнювати себе з іншими учасниками практики, якщо це групове заняття.

ілюстративне фото/epochtimes.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: