Львівські парки: де відпочити у місті на вихідних

парк
ілюстративне фото/архів ІА Дивись.info

У Львові існує понад 20 парків. Серед них найстарішим є парк імені Івана Франка, заснований в кінці XVI століття. Найбільший же — парк Знесіння, площею 312 га.

ІА Дивись.info розповідає цікаві факти про парки міста Лева.

Парк імені Івана Франка

Львівський парк імені Івана Франка вважається найстарішим міським парком в Україні. Парк закладений на території міських ланів. Протягом своєї 400-літньої історії парк кілька разів докорінно змінювався в залежності від бажання власників та управителів. Венецієць А. Массарі наприкінці XVI ст. побудував сад на італійський манер, розбивши його на тераси, і відкрив його для містян. 160 років парк пробув в користуванні ордену єзуїтів як фільварок, аж до скасування ордену у 1773 році – звідси походить історична назва «Єзуїтський сад».

парк імені Івана Франка/архів ІА Дивись.info

Зараз пейзажний міський парк є популярним місцем відпочинку для львів’ян і гостей міста. Особливо полюбляють його студенти прилеглих вишів – недарма щороку до Дня Університету імені Івана Франка пам’ятник Каменяру традиційно одягають у студентську мантію.

Алеї парку і Ротонда є відомими локаціями для фотосетів. А любителям спостерігати за природою припаде до вподоби тутешня фауна – білки, а також численні види птахів.

Стрийський парк

Стрийський парк одне з найпопулярніших місць у Львові нарівні з Площею Ринок, Оперним театром і Високим замком. Зараз складно навіть уявити, що раніше тут був цвинтар. Але завдяки зусиллям архітектора Арнольда Рерінга на його місці з’явився прекрасний парк. Його загальна площа – 52 гектари. На такій великій території є безліч цікавих місць, які варто побачити.

Це місце відоме величезною різноманітністю дерев – тут їх більше 200 видів. Крім звичних смерек, яворів та кленів тут можна побачити дерево гінкго, червоний дуб, маньчжурську аралію, японський бузок, тюльпанове дерево та інші екзотичні види рослин.

Скульптура «Нащадок героїв» (автор Олег Капустяк) у Стрийському парку/ ІА Дивись.info

Недалеко від головного входу в парк розташовано озеро, в якому живуть лебеді. Зараз там можна побачити білих і чорних лебедів, а також качок, черепах і риб. Гості парку проводять багато часу на березі озера, спостерігаючи за птахами та іншими жителями водойми.

Парк культури

На місці нинішнього Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького колись був смітник і навіть кар'єр, з якого видобували камінь для будівництва Цитаделі. Створили парк з ідеологічною метою радянської пропаганди, а на початку незалежності тут був осередок неформальної молоді та місце проведення рок-концертів.

До повномасштабного вторгнення Росії в парку щороку проводили фестиваль ретроавтомобілів Leopolis Grand Prix. Він був присвячений історичним автомобільним перегонам трасою «Львівський трикутник», яка стартувала саме на вулиці Вітовського. Автоперегони, що їх проводили у Львові в 1930-х роках, проходили в рамках попередньої серії Гран-прі, попередника «Формули-1». Упродовж чотирьох років у Львові змагалися найкращі тогочасні автогонщики Європи.

ілюстративне фото/ParkKulturyLviv

Сьогодні ж на території парку ім. Хмельницького діє декілька мотузкових парків та ігрових майданчиків для дітей, а також «Динопарк» із динозаврами. Є спортивні майданчики та навіть спеціальні майданчики для йоги.

Знесіння

Парк «Знесіння» — це і окрема паркова охоронна зона, і визначні місця історичного значення, і архітектурні пам’ятки, і культурно-релігійний осередок (церкви, монастирі), заклади освіти, інженерні споруди і промислові об’єкти в одному місці. На території парку розміщений «Шевченківський гай» – музей народної архітектури та побуту під відкритим небом. Тому на звичайну прогулянку парком може не вистачити цілого дня.

ілюстративне фото/galleryua.com

Зараз у парку «Знесіння» можна побачити усі відбитки його тривалої, безперервної історії: рідкісні дерева та кущі, пісковики, вапняки та струмки. А потік Хомець є доказом існування підземної міської річки Полтви.

Погулянка

Перша згадка про парк на Погулянці датована 1799 роком. Польська інтелігенція називала його лісом Венгловського. Під час Першої світової війни парк занепав. Відновили його лише 50 років потому. Тоді ж парк «Погулянка» набув сучасного вигляду та став першим лісопарком Львівщини.

Сьогодні «Погулянка» займає 129 гектарів. Тут знаходиться ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка. Сюди на дні відкритих дверей львів’яни та гості міста приходять сфотографуватися на тлі тропічних та субтропічних рослин. У парку облаштували ставок та джерело, з якого набирають джерельну воду. Асфальтовану дорогу лісопарку часто обирають роверести, ролеристи та скейтисти. А дітям до вподоби прогулянки біля каскадних ставків.

ілюстративне фото/bezviz.co.ua

Парк імені 700-річчя Львова

Парк 700-річчя Львова – найбільший парк Шевченківського району міста. До 1956 року був зеленою зоною вулиці Полтвяної - сучасного проспекта Чорновола. Статус парку та назву отримав у 700 річницю міста. Для його створення осушили частину річки Полтви.

У 2016 році проєкт реновації парку 700-річчя Львова переміг на конкурсі громадського бюджету. Так, на південному схилі відновили яблуневий сад. У парку також облаштували головний вхід, змінили освітлення, покращили доріжки для бігу. У 2022 році на території відкрили мультифункціональний дитячий майданчик. Він включає два сектори – для дошкільнят і школярів.

у парку «700-річчя Львова» облаштували великий дитячий ігровий простір/ЛМР

Раніше ІА Дивись.info розповідала про ботанічні сади Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: