Під час відбудови музею Шухевича у Львові, який зруйнувала атака РФ, використають цеглу, яка вціліла

Музей Шухевича у Львові відбудують
Колаж: ІА Дивись.info

Територія обабіч музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Львові, який був повністю знищений російською атакою 1 січня нинішнього року, стане єдиним комплексом нового рекреаційно-меморіального простору. Для відбудови самої локації використають цеглу, яка вціліла після обстрілу.

Нині ж на місці працює робота група, до складу якої входять історики, архітектори, представники міської ради, міські депутати та донька Романа Шухевича Марія Трильовська. Вони опікуються питаннями відновлення локації. ІА Дивись.info розповідає, що про це відомо.

Вцілілі експонати музею Шухевича у Львові

Після російського обстрілу музею збереглись погруддя Шухевича, піаніно та історичні сходи, які вдалось знайти під завалами. Також під час розбирання завалів вдалось назбирати 52 палети вцілілої цегли, яку згодом можна використати під час відновлення музею.

Рояль Романа Шухевича, який знайшли під завалами зруйнованого російським обстрілом музею у Львові/Львівська ОВА
 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

Як відновлюватимуть музей Шухевича у Львові

Як розповів головний архітектор міста Антон Коломєйцев, під час відбудови зважатимуть на потреби людей з інвалідністю.

«Це обов’язковий момент, який треба забезпечити. Адже зараз тут ширина дверей не підходить для проїзду крісла колісного. На ганку крісло колісне має розвернутися, але тут по стандартах це не вдасться. Треба буде з цим працювати», — пояснив він.

Музей Шухевича у Львові, зруйнований російським обстрілом 1 січня 2024 року/міська рада Львова

Відновлять і криївку, яка була на другому поверсі будівлі.

Під час майбутнього засідання міської ради мають підготувати документи стосовно закріплення земельної ділянки за балансоутримувачем будівлі.

Хто відбудовуватиме музей

У Львові оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію з відновлення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.

За інформацією міської ради, загальний призовий фонд конкурсу становитиме 500 тисяч гривень. Фінансування проведення конкурсу та виплати премій переможцям конкурсу відбуватиметься за позабюджетні кошти.

Конкурсні проєкти прийматимуть до 3 червня 2024 року.

Російський обстріл Львова 1 січня 2024 року

У ніч проти першого січня російсько-окупаційні війська атакували Україну іранськими дронами-камікадзе. Під атакою опинився Львів та область. Унаслідок обстрілу повністю знищено музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі, який облаштували у будинку, в якому він загинув. Музей працював з 2001 року.

В будинку-музеї була остання штаб-квартира головного командира УПА. Будинок мав два поверхи. На першому поверсі розташовано п'ять тематичних зал. Другий поверх відтворює побут Головного командира УПА під час перебування його на цій підпільній квартирі (весна 1948–1950 рр).

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

Важливим історичним об'єктом будинку є криївка, що знаходилася при вході на горище, фактично — перегородка, що відокремлювала горище від кімнати подвійною дощатою стіною. Вхід у криївку здійснювався зі сходового майданчика. Потрапити до неї можна було з окремого входу. Саме цим входом користувався Роман Шухевич, коли вступив в останній бій з підрозділами МГБ 5 березня 1950 року. Сходи збережено без змін. Внутрішня частина криївки та вхід до неї відреставрована зі збереженням усіх пропорцій і своєрідності будівлі.

При проведенні відновлювальних робіт у дерев'яній стіні, навпроти входу до криївки, було віднайдено кулю від пістолета «Вальтер». Отвір від кулі знаходиться на висоті 80 см від підлоги. Сходи, криївка, житлова кімната стали головними меморіальними об'єктами музею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: