Актуальні проблеми жінок та міфи про фемінізм

фемінізмі
ілюстративне фото/eraofkashmir.com

Право на освіту, роботу, голос на виборах, народження дітей чи навіть стиль одягу — лиш частина з того, що рух за права жінок дав жінкам. Тим не менше, гендерні проблеми залишаються актуальними в Україні досі.

Детальніше про це ІА Дивись.info розповіли Анастасія-Любов Панькевич та Анна Панченко зі львівської Феміністичної майстерні.

Жіноча емансипація та фемінізм — яка різниця

Перше ж пояснення цього терміну, яке можна зустріти, звучить як «звільнення від гніту, пригноблення». Взагалі емансипація — це про усвідомлення себе як окремої суспільної одиниці, частини соціуму, яка може і має мати всі відповідні права та свободи, може і має впливати на процеси у суспільстві і самостійно визначати свій життєвий шлях. 

Жіноча емансипація зароджується в момент усвідомлення себе як суспільної одиниці, а фемінізм —при появі солідарності і самоорганізації. 

Що фемінізм змінив у житті жінок

Українські жінки завдячують пращуркам-феміністкам можливістю ухвалювати рішення щодо того, як жити: здобувати освіту, працювати і отримувати зарплатню, голосувати і висувати власні кандидатури в органи влади, мати приватну власність, створювати власні організації чи долучатись до діяльності тих, що існують, робити аборт, народжувати чи удочеряти дітей, отримувати належне лікування, самостійно обирати собі партнерів та навіть одяг,  і — особливо актуально зараз — брати участь в обороні країни.

На духовному рівні феміністичний світогляд дає можливість відчути звʼязок із жіноцтвом як у власному населеному пункті, так і на протилежному кінці світу, та побачити, як ми можемо підтримувати одна одну локально і глобально.

Феміністки в історії України

На Галичині жіноцтво почало гуртуватись наприкінці 1870-х. «Товариство руських дам» — найдавніша організація галицьких жінок виникла у 1878 році. А найбільшою організацією жінок у міжвоєнній Європі був «Союз українок».

Засновницею жіночого руху в Україні вважають Наталю Кобринську. Вона була першою серед українок теоретикинею фемінізму і першою жінкою, яка заснувала світську жіночу організацію. 

Наталія Кобринська. Фото: Український інститут національної пам'яті

Фемінізм сьогодні

В Україні з року в рік фемінізм розвивається все стрімкіше, попри російське вторгнення і ризики відкатів у суспільстві. У Феміністичній майстерні вважають таку ситуацію логічною частиною загальнонаціонального розквіту, бо головна цінність українського народу у свободі, а фемінізм якраз про свободу бути та обирати. 

Про прогрес на законодавчому рівні

20 червня 2022 року, через понад 10 років з моменту її підписання, Україна нарешті ратифікувала Стамбульську конвенцію — міжнародний документ Ради Європи, що сприяє протидії дискримінації та насиллю над жінками та передбачає введення ряду інструментів для практичної реалізації мети. З 1 листопада 2022 року документ набув чинності.

А нещодавно Верховна Рада України підтримала одразу кілька законопроєктів, що впроваджують нові механізми захисту прав жінок (зокрема, щодо домашнього насильства та сексуальних домагань). Йдеться про законопроєкти №8329, №10420 та №10249. 

На рівні культури прогрес можна спостерігати у частішому використанні фемінітивів у публічному інфополі, появі нових профеміністичних медіа або ж інтересу та матеріалів на цю тему у вже існуючих ЗМІ, у висловлюваннях публічних осіб, інтервʼю з військовослужбовицями тощо.

Той же український стендап (пишучи про це я зараз маю на думці Підпільний стендап), наприклад, на противагу махровому сексизму від 95 кварталу пропонує якісний матеріал від коміків і комікес, котрі не уникають теми дискримінації жінок.

А ще зараз можна зустріти значно більше як дівчат так і хлопців підліткового віку, які не підтримують гендерні стереотипи, або ж узагалі дивуються з їхнього існування. 

ілюстративне фото/IGM

Які проблеми жінок залишаються актуальними

Гендерно зумовлене насильство, і зокрема домашнє насильство. Поява нових інструментів протидії та оптимізація вже наявних, на жаль, не так швидко працюють, аби подолати проблему ГЗН за кілька років. За даними Опендатабот, рекордну кількість нових справ про домашнє насильство було зафіксовано у січні 2024 року — 435 за місяць. Це вже на 55% більше, ніж у січні 2023 року, коли зареєстрували 280 таких справ. Проте зростання кількість реєстрацій справ про домашнє насильство може свідчити також і про те, що люди стали частіше звертатись у поліцію з цього приводу, а поліція у свою чергу — реєструвати звернення. 

Складнощі із вступом до лав ЗСУ чи добровольчих формувань та саме перебування там. В Збройних Силах України на майже мільйон військових — понад 62 тисячі це жінки. Жінки все активніше долучаються до Сил оборони, з наміром брати участь у війні проти росії. Та окрім загроз життю від російської армії, жінки у війську зіштовхуються з випадками дискримінації, несприйняттям, сексизмом, та насиллям. Так, військово-польову форму, адаптовану для жінок, у Збройних Силах ввели тільки у 2024 році.

Розрив в оплаті праці. Гендерний розрив в оплаті праці простежується в усьому світі й практично в усіх галузях та професіях. Згідно з даними Держстату України, у першому кварталі 2021 року гендерний розрив в оплаті праці досяг найнижчого рівня за історію країни – 17,8%. Станом на 2023 рік він становить 18,6%.

Сексизм у медіа та рекламі. У щорічній доповіді уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця йдеться про те, що у 2023 році в Україні зафіксували 119 випадків поширення сексистської реклами.

Побутовий сексизм. Це величезна проблема, з якої «ростуть ноги» усіх жіночих проблем. Піраміда насильства бере початок із упереджень та стереотипів, так званих невинних жартів. Тому протидія ГЗН на законодавчому рівні без боротьби із стереотипами та проявами зневаги до жінок на рівні міжлюдської взаємодії не дасть результату. 

Міфи про фемінізм

На жаль, досі існує міф про те, що феміністки ненавидять чоловіків. І загалом можна часто почути, що феміністки боряться проти чоловіків. Звісно, це не правда. Феміністки виступають проти насильства проти жінок і дівчат (сексуального, психологічного, економічного, фізичного і домашнього), за їх фізичну недоторканість, цілісність і здоров'я. Фемінізм не проти чоловіків, а за жінок. 

Проте найбільш шкідливим міфом є те, що фемінізм втратив свою актуальність. Його часто можна почути від «інтернет-тролів» чи просто недоброзичливців. Але просте гугління і 20 хв. дозволяють побачити, що це не так. Ба більше. Навіть за умови досягнення усіх цілей із подолання гендерного розриву фемінізм не втратить своєї актуальності.

Як ми можемо бачити на прикладі окремих штатів Північної Америки чи близької сусідки Польщі, посягання на право жінки розпоряджатися власним тілом і в цілому життям може зрости в будь-який момент.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: