Якщо громада проти: як підприємствам Львівщини отримати дозвіл на викиди

забруднення середовища
ілюстративне фото/IGM

Згідно чинного законодавства України, викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в атмосферне повітря можуть здійснюватись підприємствами тільки після отримання дозволу на викиди. Станом на сьогодні у Львівській області є близько 6000 таких діючих дозволів.

Детільніше про те, як львівським підприємцям отримати дозвіл на викиди та яку роль у цьому процесі відіграє громада ІА Дивись.info розповів начальник відділу департаменту екології та природних ресурсів Ігор Кравець.

Що таке «дозвіл на викиди»

Усі суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, зобов’язані мати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Дозвіл на викиди — це документ дозвільного характеру у сфері охорони атмосферного повітря, який надає право суб’єктам господарювання експлуатувати об’єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші.

Обов’язок отримати дозвіл на викиди встановлюється ЗУ «Про охорону атмосферного повітря». Відповідно до закону, встановлюється вичерпний перелік документів необхідних для одержання дозволу на викиди.

Механізм отримання регулюється Порядком проведення робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку суб’єктів господарювання, які отримали такі дозволи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 №302 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24.01.2023 №63).

Як отримати дозвіл на викиди

Обов’язковою умовою в процесі отримання дозволу на викиди є участь громадськості.

Суб’єкти господарювання, які планують отримати дозвіл на викиди, повинні повідомити про це громадськість шляхом публікації в місцевих друкованих ЗМІ «Повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди».

Після публікації повідомлення в місцевих друкованих ЗМІ, суб’єкти господарювання направляють протягом 3-ох робочих днів таке повідомлення до облдержадміністрації, органу місцевого самоврядування, на території якого розміщено об’єкт, та до Міндовкілля України для розміщення на офіційних вебсайтах.

Протягом 30-ти календарних днів з дня публікації повідомлення в місцевих друкованих ЗМІ, громадськість може подати до облдержадміністрації зауваження та пропозиції до дозволу на викиди у письмовій або електронній формі.

Для отримання дозволу на викиди суб’єктам господарювання необхідно звернутись в ЦНАП м. Львова надавши заяву та пакет документів визначених статею 11-1 ЗУ «Про охорону атмосферного повітря»:

  • документи, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин;
  • відомості, що підтверджують факт та дату опублікування в місцевих друкованих засобах масової інформації повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди;
  • відомості щодо наявності висновку з оцінки впливу на довкілля;
  • повідомлення облдержадміністрації про наявність або відсутність зауважень громадськості щодо видачі суб’єкту господарювання дозволу на викиди.

Розгляд документів здійснюється протягом 20 робочих днів з дня надходження відповідної заяви. Послуга є безоплатною.

ілюстративне фото/Getty Images

Що важливо, у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктом господарювання відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану».

Якщо громадськість проти

У разі отримання зауважень та пропозицій громадськості облдержадміністрація повідомляє про них суб’єкту господарювання та пропонує врахувати їх у документах для отримання дозволу на викиди або організувати проведення їх публічного обговорення.

У випадку отримання відмови у видачі дозволу від дозвільного органу суб’єкт господарювання повинен усунути причини, що стали підставою для відмови у видачі дозволу на викиди та повторно звернутись в ЦНАП міста Львова для отримання адміністративної послуги.

Якщо підприємтво не може отримати дозвіл через перевищення нормативів

Якщо в документах зазначено, що у підприємства є перевищення встановлених нормативів гранично допустимих викидів відповідно до законодавства, то такому підприємству встановлюється вимога стосовно здійснення заходів щодо скорочення викидів. Для кожного окремого підприємства ці заходи будуть різними – це включає і встановлення сучасного обладнання, і монтаж газоочисного устаткування.

Покарання для підприємств

Покаранням за порушення є штрафні санкції, претензії та нарахування збитків Державною екологічною інспекцією. При неусунені порушень, найжорсткішим покаранням є призупинення діяльності підприємства. 


Екологія: які проблеми довкілля актуальні сьогодні та чи є способи вирішення — читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: