Литва допоможе реставрувати 100 картин Марії Примаченко

our-army-our-protectors-1978.jpgLarge
Картина Марії Примаченко "Наша Армія, наші хранителі", 1978 р. Фото: wikiart.org

Україна та Литва поглиблюють співпрацю у реставрації культурних цінностей

Про це повідомляє Урядовий портал.

7 червня в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв разом із литовським колегою Сімонасом Кайрісом відвідали Центр реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса при Литовському національному художньому музеї.

Цей центр є провідною базою для навчання реставраторів рухомих мистецьких творів, зокрема картин та гобеленів, в Литві. Тут проводяться майстер-класи, семінари та лекції зі збереження музейних колекцій.

Реставратори центру вже відновили понад 50 картин та 1000 графічних робіт з українських музеїв. Найближчим часом очікується надходження ще 600 творів, а також прибуття щонайменше двох українських стажерів.

Крім того, в центрі невдовзі реставруватимуть 100 картин видатної художниці Марії Примаченко з фондів запорізького художнього музею. Наразі тут відновлюють полотна з музею Ханенків та український килим з Маріуполя.

Щороку фахівці центру відвідують міжнародні конференції, курси, беруть участь у програмах стажувань як в Литві, так і за кордоном. Водночас вони діляться секретами майстерності з українськими колегами.

Українські музейники та реставратори постійно переймають досвід унікального литовського центру. Литовці співпрацюють з центром ім. Шептицького у Львові та чекають реставраторів з Києво-Печерської лаври, 9 співробітників якої вже пройшли тут стажування.

Під час візиту Карандєєв і Кайріс також оглянули ремонтні роботи у Вільнюському Свято-Троїцькому монастирі.

Читайте також: В ній уособлена естетика нашого народу: про геніальну українську художницю Марію Примаченко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: