Не проґавте грант: три можливості для агросектору на Львівщині

фермерське господарство
Ілюстративне фото/ЛОВА

Щоби започаткувати власну справу чи розвинути бізнес, який вже існує, підприємці можуть залучити грантову підтримку, тобто фінансову чи іншу форму допомоги, яку не доведеться повертати. Через повномасштабне вторгнення росіян до України гранти здебільшого скеровують на мікро- малий та середній бізнес.

ІА Дивись.info розповідає, які нині є пропозиції для підприємців Львівщини.

Жіноче підприємництво

Жінки-новатори в аграрній галузі можуть отримати грант до 10 тисяч євро від Європейського Союзу для вирішення проблем у виробництві та харчовій галузі.

Ілюстративне фото/Depositphotos.com.ua

Вимоги наступні:

  • Покращення робочого середовища (безпечність, інклюзивність);
  • Впровадження у виробничому секторі цифрових технологій; 
  • Сприяння екологізації виробництва (принцип нульового викиду, декарбонізації ланцюгів виробництва);
  • Покращення використання ресурсів для переходу до безвідходних процесів.

Конкурс складається з двох етапів. На першому етапі заявники повинні подати через онлайн-форму за посилання письмову заявку. За підсумками відбору, 60 заявників пройдуть онлайн-навчання та підготують свої відеопрезентації до другого етапу. 

На другому етапі кандидатки повинні подати записані відеопрезентації. За його підсумками 6 претенденток із найвищим рейтингом будуть запрошені на церемонію нагородження, де троє з них отримають грошові премії у розмірі 10 000 євро, 7500 євро та 5000 євро.

Заявки приймають до 15 липня 2024 року.

На створення центрів агроскаутингу

На створення центрів агроскаутингу скерують понад 20 мільйонів гривень. Програма хоче підтримати три такі ініціативи, які співпрацюватимуть з профільними вищими навчальними закладами з підготовки фахівців галузі плодоовочівництва та зернового виробництва.

Ілюстративне фото/архів ІА Дивись.info

Вимоги до виконавців проєктів:

  • офіційно зареєстровані українські приватні підприємства, неурядові організації чи бізнес-асоціації;
  • принаймні 2 роки досвіду в організації діяльності, пов’язаної з наданням навчальних, інформаційних та консультаційних або допоміжних послуг в аграрному секторі;
  • мають налагоджені партнерські зв’язки та досвід співпраці з вищими навчальними закладами.

Очікувані результати від грантоотримувача:

  • організація передачі досвіду попередніх проектів з агроскаутингу, організація адаптація/розробка навчально-практичних курсів з агороскаутингу, впровадження програми практичних стажувань;
  • впровадження навчально-практичного процесу та надання сервісних послуг з агроскаутингу для ММСП напрямку вирощування та переробки зернових та олійних культур;
  • організація функціонування трьох демонстраційних ферм/сайтів на базі ММСП;
  • залучення щонайменше 30 студентів та 100 ММСП до користування послугами центрів агроскаутингу в кожній з локацій;
  • забезпечення надання 600 консультацій та сервісних послуг агроскаутингу з метою підвищення продуктивності та ефективності виробництва с/г продукції.

Заявки прийматимуть до 24 червня 2024 року.

Розвиток крафтового виробництва

Власники мікробізнесу на Прикарпатті, Львівщині, Волині та Закарпатті можуть отримати до 3 тисяч євро на підтримку відновлення або розвитку власної справи. У пріоритеті — вимушені переселенці.

Крафтове виробництво сиру на Львівщині/архів ІА Дивись.info

Підтримку нададуть бізнесам, які працюють у сферах:

  • ремесла (виробництво): столярство, бджільництво, виготовлення прикрас, гончарство та кераміку, текстильні мистецтва , виготовлення свічок, мил та інше; Програма надання грантів не надає підтримку бізнесам у сільському господарстві. Однак, якщо бізнес займається вирощуванням їжі та/або розводить тварин і використовує їх для виробництва рукодільних товарів, таких як сир, хліб, мед тощо, то це буде вважатися ремеслом та може бути зарахованим на отримання підтримки через цю програму.
  • послуги: послуги з прибирання та догляду за будинками, ландшафтні та доглядові послуги за газоном, персональні тренування та фітнес-послуги, краса та догляд (такі як укладання волосся та догляд за нігтями), послуги з догляду за домашніми тваринами, ІТ та комп'ютерні ремонтні послуги та інше. 

Для кого:

  • місце проживання та проведення господарської діяльності в Закарпатській, Івано-Франківській, Волинській або Львівській областях;  
  • об’єктом грантової підтримки може виступати лише обладнання та матеріали. Витрати на матеріали - не більше 20% від загальної суми; 
  • відсутність притягнення до кримінальної відповідальності через корупцію чи шахрайство.  

Як підприємцям не проґавити грант?

Керівниця відділу роботи із бізнесом «Інвест офісу», що діє у Львові, Олена Глинка, розповідала ІА Дивись.info про ключові правила написання та подачі заявки на грант.

Зокрема, бізнесменам варто звернути увагу не лише на чітке оформлення ідеї, а й коректність внесення даних, відсутність штрафів та судових впроваджень. Що ще варто знати — у матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: