Куди вибратись на вихідні зі Львова, або П'ять ідей для цікавих мандрів

Львівщина — чудовий регіон для мандрівок улітку, аби не витрачати безліч часу на дорогу та гарно розважитись за кілька днів.

ІА Дивись.info ділиться п'ятьма місцями у Львівській області, куди можна чкурнути вже цього вікенду.

Унікальний музей про галицьке село

У селі Підгайчики, що біля Львова по дорозі до Золочівського замку нещодавно запрацював оновлений музейно-культурний центр «На Унтервалю», що показує мультикультурне минуле галицького села. Тут упродовж 150 років аж до 1939 року компактно розвивались чотири культури: українська, німецька, єврейська та польська. Нова інтерактивна локація розкаже про унікальне поєднання в одній громаді цих культур.

Тут є інтерактивна експозиція з модульним виставковим обладнанням, що залучатиме гостей до взаємодії, сучасна фотозона з використанням предметів спадщини, а ще живі історії з минулого. Окрім того, команда облаштує професійну систему освітлення, цілодобову вуличну експозицію, аудіогід українською, німецькою та англійською мовами та відкритий подієвий майданчик.

Дрогобицька солеварня

Дрогобицька солеварня — одне з найстаріших чинних підприємств Східної Європи. Тут сіль виготовляють тим же способом, що й тисячоліття тому – виварюванням з природної ропи.

Фото зі сторінки солеварні у Фб

Дрогобицька солеварня щонайменше від XIV століття, можливо, раніше безперервно діяла на одному і тому ж місці, біля джерел «сировиці» — соляної ропи. Тому Дрогобицький солеварний завод, що працює й сьогодні, можна вважати найстарішим постійно діючим промисловим підприємством в Україні. Протягом століть розквіту Дрогобичу сприяла солеварня, яка постачала сіль не лише до Галичини і Закарпаття, але і для Волині, Холмської землі, Київщини.

Монастир у Підкамені

Монастирський храм з дзвіницею у Підкамені — це частина пам’ятки архітектури національного значення ХV-ХVІІІ ст. Назва походить від велетенського каменя, що височіє на сусідньому з монастирем пагорбі. Монастир був фортецею. Первісні будівлі комплексу не збереглися, 1519 року вони були зруйновані під час турецької навали. А теперішній костел Внебовзяття Діви Марії зводили з перервами протягом майже всього ХVII століття. Активну участь у фінансуванні його будівництва брав король Ян III Собєський, який народився неподалік – в Олеському замку. У XVIII столітті монастир переживає період розквіту, тут служать близько 150 ченців, пише у влозі Ігор Мартинів.

Фото з відкритих джерел

Найбільших руйнацій монастир зазнав у період першої та другої світових воєн. А після 1945 року комплекс використовувався як в'язниця, конюшні, склад, гаражі для сільгосптехніки. У 1950-х на місці в’язниці заснували психоневрологічний диспансер закритого типу, який діє тут досі. Лише у 1997 році до монастиря повернулися ченці, об'єкт переданий під опіку монахів-студитів УГКЦ. Монастир отримав назву «Походження Древа Христового», почалося впорядкування території та реставраційні роботи. Усі споруди отримали новий дах, відновлені поруйновані склепіння.

Середньовічна Тустань

Тустань — середньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХVІ століть, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу села Урич, що на південь від міста Борислава та південний схід від селища Східниця.

Фото з архіву редакції.

Унікальна пам’ятка історії, археології, архітектури та природи розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань». Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи.

А про що розповідають магічні знаки на Урицьких скелях можна дізнатись у статті Дивись.info.

Давній Пліснеськ

Пліснеський археологічний комплекс — це унікальна сукупність різночасових археологічних пам'яток, насамперед середньовічної доби. Нині вони є на території та в околицях села Підгірці, Бродівського району, що на Львівщині.

Фото зі сторінки Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ"

Тут дослідили п'ять найвизначніших пам'яток пізньосередньовічного періоду:

  • давньослов'янський культовий центр кінець VІІ–Х ст. (ур. «Оленин Парк»);
  • слов'янське городище ІХ–Х ст. (ур. «Побіч», «Поділ», «Кецарки», «Оленин Парк», «Замчисько», «Високе городиско», «Поруби»);
  • давньоруське городище ХІІ–ХІІІ ст. (літописний Пліснеськ), (ур. «Оленин Парк», «Замчисько»);
  • курганний могильник ХІ — поч. ХІІ ст. (ур. «Поруби»);
  • Підгорецький («здавна іменований Пліснеський») монастир ХІІ–XVIII ст. (ур. «Оленин Парк» та «Високе городиско»).

Раніше ми розповідали про вісім найпопулярніших туристичних локацій у Львівській області, які у березні 2024 року відвідали найбільше мандрівників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: