Путін своїми заявами напередодні Саміту миру хотів підірвати підтримку України Заходом – американські аналітики

111

Російський президент Володимир Путін здійснив інформаційну операцію напередодні Глобального саміту миру в Швейцарії 15 червня, заявивши 14 червня про нібито «готовність до переговорів» на екстремальних умовах, рівнозначних капітуляції України. Цим він намагався зірвати мету саміту - заручитися міжнародною підтримкою зусиль України щодо припинення війни на основі Статуту ООН та міжнародного права.

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

ISW зазначає, що Путін висунув вимоги, включно з визнанням анексії окупованих територій, демілітаризацією та "денацифікацією" України і відмовою від вступу до будь-яких військових блоків. Ці ж вимоги були поставлені перед повномасштабним вторгненням 2022 року.

На думку аналітиків, заява Путіна про "готовність до переговорів" фактично вводила в оману, оскільки його вимоги зводилися до беззастережної капітуляції України. Це повинно було переорієнтувати міжнародний дискурс на відсутність Росії на саміті, замість фокусу на консолідації міжнародної підтримки України. Але цього не сталося.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна та партнери можуть надати Росії мирний план на наступному саміті, на який вона можливо буде запрошена.

Кілька західних офіційних осіб визнали спроби Росії зірвати мету Глобального саміту миру у Швейцарії та зосередити дискусії на відсутності Росії.

Віце-президент США Камала Гарріс заявила, що "мирна" пропозиція Путіна від 14 червня була не закликом до переговорів, а закликом "до капітуляції України".

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте сказав, що Росія має бути залучена до мирного процесу на "певному етапі", але визнав, що Путін не зацікавлений у переговорах зараз і, ймовірно, висунув "смішну мирну пропозицію" 14 червня.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що миру неможливо досягти без залучення Росії, проте вона відкинула всі колективні заклики до миру.

Представник США в ООН Роберт Вуд розкритикував рішення Росії скликати засідання Радбезу напередодні саміту як спробу відвернути увагу від нього та від війни в Україні.

Західні лідери одностайно засудили інформаційну операцію Кремля, спрямовану на підрив Глобального саміту миру та просування капітуляції України замість справжнього діалогу.

Читайте також: Саміт миру: Reuters опублікувало проект спільного комюніке 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: