Які книжки почитати з новинок у червні: історії людей із війни, Голодомор та майбутнє України

У червні в українських видавництвах з'явилися чимало книжкових новинок різних жанрів та тематик, зокрема про війну. Цього разу в нашому переліку можна знайти поезію, історичну, художню, наукову та дитячу літературу.

ІА Дивись.info продовжує переглядати видавництва та складає добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик. Подивитися попередні добірки можна тут.

«Свідчення» Вікторія Амеліна

Видавництво Старого Лева

Вікторія Амеліна –  українська громадська діячка, письменниця, засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю та документаторка воєнних злочинів. Авторка книг –  «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», «Дім для Дома», «Хтось, Або Водяне Серце». Загинула внаслідок ракетного обстрілу росіян по Краматорську, який стався 27 червня 2023 року.

Поезію, яка вміщена на сторінках книжки «Свідчення», Вікторія Амеліна розпочала писати з початком повномасштабного вторгнення РФ до України. Останній свій вірш вона написала за деякий час до загибелі. У післямові до збірки Софія Челяк зазначає, що поезія для Вікторії Амеліної була способом для рефлексії війни та одним із способів свідчити.

дивне пекуче літо
повне людей із моря
їхні спогади розбирають
на сувеніри
фотографи німецьких газет
журналісти Таймз
прокурори
слідчі
працівники архівів
майбутніх музеїв Міста
від якого лишилось море
і ось ці люди
чиї спогади розбирають
на сувеніри

(поезія Вікторії Амеліної із збірки «Свідчення»)

«Свідчення» Вікторія Амеліна/
Видавництво Старого Лева

«Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці» Марічка Паплаускайте

Видавництво «Лабораторія»

Марічка Паплаускайте – українська журналістка, письменниця та шеф-редакторка журналу Reporters. Крім того, вона є фіналісткою професійного конкурсу «Честь професії» (2019, 2020) та Премії імені Георгія Ґонґадзе (2021).  Співавторка книжки «77 днів лютого».

У книжці «Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці» вміщено близько 40 інтерв’ю, які Марічка Паплаускайте взяла в людей, які причетні до роботи української залізниці. Тут можна дізнатися історію залізниці в період повномасштабної російсько-української війни – як вона функціонувала та допомагала боротися проти ворога.

«Уже перед висадкою делегації та кількох десятків охоронців хтось із команди Байдена сказав, що вони не встигли купити сувенірів з України. Тож бригада поїзда віддала їм сімдесят підсклянників із логотипом УЗ — особливий символ української залізниці», – цитата з книжки «Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці».

«Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці» Марічка Паплаускайте/ Видавництво «Лабораторія»

 «Голодомор. Історія неусвідомленої травми» Віталій Огієнко

Видавництво «Віхола»

Віталій Огієнко – кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Музею української діаспори.

У книжці «Голодомор. Історія неусвідомленої травми» історик детально пояснює головні явища та процеси, які пов’язані з Голодомором. Зокрема, тут можна дізнатися про: організаторів голоду в Україні, цілі Сталіна, колективізацію, «Закон про п’ять колосків», травми Голодомору, демографію, його наслідки для українців тощо. Автор опирається на тексти авторитетних дослідників та документальні джерела.

«Зворот «морити голодом» віддавна використовується в українській мові, але іменник «голодомор» не побутував ані на письмі, ані в розмовній мові. Хоча західноукраїнські автори, бувало, зрідка вживали це слово, але на позначення людини, яка голодує або сильно бідує. Принаймні таке його значення трапляється у львівській газеті «Діло» за 1920-ті рр. або у творах Івана Франка», – пише в книжці «Голодомор. Історія неусвідомленої травми».

 «Голодомор. Історія неусвідомленої травми» Віталій Огієнко / Видавництво «Віхола»

«Битва за твій мозок» Ніта А. Фарагані

Видавництво «ArtHuss»

Ніта А. Фарагані – американська письменниця іранського походження, професорка права та філософії Робінсона О. Еверетта, дослідниця впливу нових технологій на суспільство, право та етику.

У книжці «Битва за твій мозок» авторка розповідає про можливості людського мозку та його роботу. Зокрема, яким чином відбувається намагання відстежити роботу нашого мозку іншими, про психологічні маніпуляції та когнітивну свободу.

«Meta може лідирувати серед великих технологічних корпорацій, але десятки інших компаній також беруть участь у гонитві розробки нейроінтерфейсів. Дотепер більшість зосереджувалася на набагато вужчих сферах застосування. ЕЕГ-гарнітура від ІnteraXon, яку я використовувала для полегшення мігрені, допомагає користувачам ефективніше медитувати за допомогою звукового неврологічного зворотного, як-от пташине щебетання у відповідь на активність моїх мозкових хвиль», – цитата з книжки мозок» Ніта А. Фарагані.

«Битва за твій мозок» Ніта А. Фарагані/ Видавництво «ArtHuss»

«Доктор Серафікус» В. Домонтович

Видавництво Vivat

В. Домонтович (Віктор Домонтович) – український письменник, літературний критик та історик ХХ століття. Саме цей автор вирізняється своїми інтелектуальними романами, як-от: «Дівчинка з ведмедиком» та «Доктор Серафікус», а також менш відомими текстами «Без ґрунту» , «Ой поїхав Ревуха та й по морю гуляти», «Помста», «Приборкання гайдамака».

У книжці «Доктор Серафікус»розповідається історія професора Василя Хрисанфовича Комахи. Він непересічна особистість, яка відмежувала себе від суспільства та не любила неочікуваних змін. Кожен свій день Комаха приділяє науковій діяльності та роздумам про цінності і норми моралі. Водночас в його житті є люди, з якими він має особливі відносини – приятель Корвин, Таня Беренс та Таїсія Павлівна. Ця книжка вперше друкується з розділами й фрагментами, які уціліли в архівах.

«Надто рідко трапляється так у нашому житті, щоб випадково на мить зустрітись, за хвилину розминутись і піти далі з новим і надзвичайним почуттям несподіванки, з думкою, що в банальному плині звичайних наших днів розкрилась нова, досі не прочитана сторінка ще невідомих хвилювань», – цитата з книжки «Доктор Серафікус» В. Домонтович.

«Доктор Серафікус» В. Домонтович/
Видавництво Vivat

«Розповіді епохи джазу» Френсіс Скотт Фіцджеральд

Видавництво «апріорі»

Френсіс Скотт Фіцджеральд – американський письменник, творчість якого припадає на першу половину ХХ століття. Відомий у світовій літературі такими творами, як-от: «По цей бік раю», «Прекрасні й приречені», «Великий Гетсбі», «Останній магнат» тощо.

У виданні «Розповіді епохи джазу» містяться оповідання Фіцджеральда – «Діамант завбільшки з "Ріц"» і «Першотравень» та «Химерна історія Бенджаміна Баттона». На початку книжки можна прочитати нотатки автора, які документують реальні життєві обставини та досвід, з яких він взяв написані історії.

«Коли закінчилася війна, Джим повернувся додому. Він мав двадцять один рік, його штани стали закороткими й затісними, черевики з ґудзиками – довгими й вузькими. Його вигадлива закручена краватка була бентежним поєднанням фіолетового й рожевого, а над нею синіла пара очей, приблякла, ніби шматок цупкого старого полотна, що вигорів на сонці», – уривок з оповідання «Коник-стрибунець» Френсіса Скотта Фіцджеральда.

«Розповіді епохи джазу» Френсіс Скотт Фіцджеральд/
Видавництво «апріорі»

«Війна і нові горизонти. Лідери думок про сьогодення й майбутнє України і світу» (автор ідеї – Дмитро Кулеба)

Видавництво «Книголав»

Дмитро Кулеба – дипломат, міністр закордонних справ України та член РНБО. Автором книжки «Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот».

У книжці «Війна і нові горизонти. Лідери думок про сьогодення й майбутнє України і світу» містяться есе від двадцяти трьох державних діячів, військових, бізнесменів, науковців, істориків, мислителів з різних куточків світу: від Європи й до Південної Америки. Зокрема, тут можна прочитати думки про сьогодення і майбутнє України та світу, а саме – Джареда Коена, Івана Крастева, Сергія Плохія, Збіґнєва Рау, Тімоті Снайдера тощо.

«Результатом цієї війни визначають, яким буде обличчя ХХІ століття. І йдеться не лише про землю, але насамперед – про справедливість. Так само як перемога над нацизмом і засудження його звірства заклали основи сучасної людської моралі та міжнародного кримінального права, перемога над рашизмом і засудження його злочинів сформують світ, у якому житимуть наші діти й онуки», – пише Дмитро Кулеба у передмові до книжки.

«Війна і нові горизонти. Лідери думок про сьогодення й майбутнє України і світу» (автор ідеї – Дмитро Кулеба)/
Видавництво «Книголав»

«Пес Патрон і Великий Т» Ран Юліта

Видавництво «Ранок»

Ран Юліта – сучасна українська дитяча письменниця, сценаристка та драматургиня. Є авторкою близько 30 книжок для дітей, зокрема – «Альф – кіт-детектив», «Дзеркало бажань» тощо.

«Пес Патрон і Великий Т» є продовженням серії коміксів про пса Патрона і його друзів. Перший комікс «Пес Патрон і Шкарпетковий монстр» переміг в номінації найкращий мальопис 2023 року від БараБуки. В цих історіях головний герой –  реальний собака-сапер, талисман ДСНС, який має титул «Пес доброї волі».

У новій книжці розповідається, як пес Патрон і його друзі мають подолати повстання техніки та знешкодити її небезпечного ватажка – Великого Т. Цього разу врятувати місто від небезпеки відважному собаці допоможе його нова подружка Ягідка.

Комікс створений для дітей, однак він, безперечно, зацікавить усіх поціновувачів діяльності пса Патрона. Від продажу кожної книжки видавництво перераховує кошти у «Благодійний фонд пса Патрона».

«Пес Патрон і Великий Т» Ран Юліта/ Видавництво «Ранок»

Попередня добірка книжок (новинки травня)

Минулого разу ми підготували для вас добірку новинок від українських видавництв за травень. Туди увійшли такі видання як:

  • «Каміння і цвяхи» Юлія Мусаковська.
  • «Її війна. 25 історій про сміливість, силу і любов» Євгенія Подобна.
  • «Остання бібліотека» Фрея Семпсон.
  • «Блискавиці. Горлиця. Новели» Михайло Яцків.
  • «Влада гідних. Як меритократія створила сучасний світ» Адріан Вулдрідж.
  • «PANTONE: XX століття в кольорах» Ліатріс Айзмен, Кіт Рекер.
  • «Видиш, брате мій» Степан Шухевич.
  • «Історії про життя ЩЕ 50 українців і українок» Анастасія Саєнко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: