Що варто знати про вступну кампанію 2024 на бакалаврат: гайд для львівських абітурієнтів

Дизайн без назви (20)
Ілюстративне фото/ canva

Вже з 3 липня  в Україні розпочнеться цьогорічна вступна кампанія, під час якої школярі матимуть змогу стати студентами університету. Цього року вступники третій раз в умовах повномасштабної російсько-української війни складають Національний мультимедійний тест (НМТ).

ІА Дивись.іnfo зібрала основні пункти, які варто знати про вступну кампанію-2024 на бакалаврат.

Особливості НМТ у 2024 році

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, у 2024 році НМТ, як і в попередні роки не міститься завдань з розгорнутими відповідями.

Національний мультимедійний тест містить чотири блоки. Три – обов’язкові для складання (українська мова, математика та історія України (період ХVІ-ХХІ ст.)). Четвертий предмет учень обирає самостійно з переліку запропонованих (українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика, географія).

Основна сесія НМТ проходить з 14 травня по 25 червня. Додаткова відбуватиметься з 11 по 19 липня. Результати національного мультимедійного тесту оприлюднять до 2 липня.

Цього разу коефіцієнт, який застосовуватимуть до результатів кожного предмета тесту, визначать заздалегідь. Для того, щоб отримати результат за шкалою 100-200 балів потрібно набрати не менше 15% від загальної кількості тестових балів з кожного предмета.

Сторінка з інформаційного матеріалу про НМТ 2024 на УЦОЯ

Крім того, цього року під час вступу до закладів вищої освіти будуть дійсними результати ЗНО 2021 року та НТМ 2022–2024 років.

Результати НМТ у Львівській області в 2023 році

За даними рейтингу освітнього ресурсу «Освіта.ua», Львівщина  — на першому місці в рейтингу областей за результатами НМТ-2023. Загалом в області тоді учасниками національного мультимедійного тесту стали 23 тисячі 579 випускників, з них 22 тисячі 907 – взяли участь в основній сесії та 672 – у додатковій.

Минулого року Львівщина отримала більшу кількість 200-бальників з математики – 400 учнів, а 250 учнів отримали 200 балів з української мови.

Загалом за підсумками проведення додаткової сесії НМТ:

  • 400 балів отримали — 1 учениця з СШ №21 м. Львова,
  • 200 з одного предмета – 9 учасників з Львівської області, зокрема з Львівського фахового коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша, приватного закладу «ІТ Степ Скул», ТзОВ «Українська дистанційна школа», Ліцею №75, фізико – математичного ліцею, класичної гімназії, СШ №91, Городоцької СШ №3, Острівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок «Червоноградської міської ради».

Як визначити конкурсний бал

Для того, щоб знати, який у вас конкурсний бал, потрібно розрахувати його за відповідною схемою:

Конкурсний бал (КБ) = (К1 × П1 + К2 × П2 + К3 × П3 + К4 × П4 + КТ × TK + КЄФВВ × БЄФВВ) / (К1 + К2 + К3+ К4 + КТ + КЄФВВ) + ОУ.

Таким чином конкурсний бал визначає:

  • Вагові коефіцієнти: К1, К2, К3, К4 – невід’ємні вагові коефіцієнти оцінок предметів для кожної спеціальності; КТ – ваговий коефіцієнт творчого конкурсу; КЄФВВ – ваговий коефіцієнт єдиного фахового вступного випробування;
  • П1, П2, П3, П4 – оцінки з першого, другого, третього та четвертого предметів НМТ за шкалою 100–200 балів;
  • ТК – оцінка творчого конкурсу (для спеціальностей, для яких він проводиться);
  • БЄФВВ – оцінка єдиного фахового вступного випробування;
  • ОУ – бал за успішне закінчення у рік вступу підготовчих курсів до закладу вищої освіти.
Фото ілюстративне/ canva

Коли подаватимуть заяви для вступу до університету

Для того, щоб подати заявку до університету, необхідно зареєструвати особистий електронний кабінет. Це можна зробити з 1 липня. Також, якщо вступник не має змоги створити свій електронний кабінет, то може подати документи в паперовій формі.

У 2024 році є можливість подати до п’ять заяв на бюджет, а усього 15 заяв загалом за двома варіантами фінансування (на бюджет та контракт). Цьогоріч абітурієнтам, які претендують на бюджетну форму навчання, мають поставити пріоритети на заявах, де одиниця як найвищий пріоритет зазначають для того закладу, в якому найбільше зацікавлені.

Реєстрація заяв абітурієнтів, які хочуть брати участь у творчих конкурсах та співбесідах, відбудеться з 3 липня до 10 липня (18:00 год).

Загальне приймання документів до закладів вищої освіти триватиме з 19 липня до 31 липня (18:00 год).

Коли відбуватиметься зарахування до ВНЗ

Після того, як вступники подали заяви до університетів, відбувається формування рейтингових списків. Оприлюднення переліків з рекомендованими до зарахування на бюджет відбудеться не пізніше 5 серпня. Після цього вони мають підтвердити вибір місця для виконання вимог до зарахування на бюджет до 8 серпня (18:00 год).

Водночас рекомендації для зарахування на контракт прийдуть не раніше 9 серпня.

Крім того, не пізніше 17 серпня проходитиме процес переведення на вакантні бюджетні місця тих, які були зараховані на контракт.

Офіційне зарахування на бюджет буде не пізніше 10 серпня, а на контракт – не пізніше 30 серпня.

Які документи потрібно подати до університету після рекомендації

Після того, як абітурієнт отримав рекомендацію до зарахування до ВНЗ, має подати туди наступні документи:

  • копію паспорта та ідентифікаційного коду;
  • документ про освіту (атестат та додаток до нього);
  • заява з підписом, яку можна роздрукувати з електронного кабінету;
  • сертифікат національного мультимедійного тесту;
  • копія військового-облікового квитка (для чоловіків);
  • інші документи, які підтверджують спеціальні умови вступу або передбачаються особливими правилами самого ВНЗ.
  • чотири кольорові фотокартики (розмір 3х4);
  • медична довідка (зазвичай потрібна для поселення в гуртожиток).
Фото ілюстративне/ canva

У які університети найбільше подали заяв вступники в 2023 році

За інформацією платформи «Вступ.ОСВІТА.UA», де розміщені рейтингові списки, до закладів вищої освіти у 2023 році вступники подали понад 1 млн 140 тисяч заяв. Зокрема, 720 792 заяв від абітурієнтів, які вступали на основі повної загальної середньої освіти (11 класів) для здобуття рівнів бакалавра та медичного магістра за всіма формами навчання.

Так, минулого року вступники найбільше подали заяв у Національний університет «Львівська політехніка» – 33 тисячі 59.

Друге місце за кількістю заяв посів Львівський національний університет імені Івана Франка – 32 тисячі 308.

Трійку лідерів серед ВНЗ замикає Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Туди у 2023 році абітурієнти подали 30 тисяч 676 заяв.

Крім того, багато заяв подали до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (30346), Національного авіаційного університету (19267), Державного торговельно-економічного університету (18009) та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (13617).

ілюстративнt фото/Львівська політехніка/lpnu.ua

Раніше на брифінгу директорка регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк зазначила, що у 2024 році на НМТ зареєструвались 23 тисячі 685 випускників шкіл на Львівщині. Детальніше: що варто знати абітурієнтам про НМТ на Львівщині цього року читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: