У Львові відбудеться маратон пам'яті Василя Сліпака: які події можна відвідати

З 28 червня по 5 липня відомі українські та іноземні музиканти зберуться у Львові, щоб вшанувати пам'ять оперного співака Василя Сліпака, який загинув від кулі снайпера.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської міської ради.

Там розповіли, що 29 червня виповниться вісім років, як снайперська куля забрала життя Василя Сліпака. Він був видатним українським оперним співаком, солістом Паризької національної опери, волонтером, учасником бойових дій та Героя України.

Пам'ять воїна вшанують музиканти України, Іспанії, Франції, Німеччини та Великої Британії долучаються до Восьмого відкритого міжнародного музичного маратону пам'яті оперного співака.

Програма маратону

28 червня, 19:00 / Бароко l’immortelle (Львівська філармонія).

Музика здатна стати універсальним словником почуттів —  ідея, яку у свої трактати про риторичні фігури вкладали барокові композитори, ці записи могли розшифрувати кожну мелодію перетворивши її в сюжет. Однак найцінніше те, що майже пів тисячоліття тому люди, слухаючи музику, відчували подібні до наших переживання.

Таємничі посилання на сторінках партитур транслюватиме Ансамбль давньої музики «Terra Barocca». Їхня програма — це вісім унікальних творів доби бароко, серед яких як творіння легендарних майстрів, так і музика несправедливо забутих композиторів. У програмі твори Йоганна Себастьяна Баха, Станіслава Сильвестра Шажинського, Йоганна Якоба Фробергера, Генрі Перселла, Клода Бальбатра, Жан-Фері Ребеля, Панкраса Руає та Антоніо Вівальді

29 червня, 17:00 / Молитва для Василя (Львівська філармонія)

Програма концерту зосередиться на камерній музиці як новітніх авторів, так і представників пізньоромантичної епохи. Всі обрані твори, написані в індивідуальному стилі кожного з митців, відобразили головні тенденції розвитку української інструментальної музики. Спільно твори Барвінського, Лятошинського, Гаврилець, Лисенка та Скорика стануть молитовною згадкою про героя України Василя Сліпака. Вони прозвучать у виконанні струнного квартету «Фенікс» та відомої піаністки Віоліни Петриченко.

29 червня, 20:00 / Діалог сучасності (Львівська філармонія)

Новий ансамбль «etc.duo» у складі молодих виконавиць Наталії Кожушко-Максимів та Роксоляни Кіт — пропагує сучасну українську музику. Музику, яку рідко чути на концертних майданчиках, музику про те, що лишається за лаштунками. Музику про щось інше, однак трепетно знайоме кожному з нас: музику, що обов’язково вам сподобається. Спільною точкою дотику стала українська сучасна музика, яку «etc.duo» виконує на кожному своєму концерті, і зокрема на цьому концерті ви почуєте діалог між творами новітнього часу, яскраво інтерпретованими виконавицями. У програмі твори Миколи Лисенка, Євгена Станковича, Антіна Рудницького, Ганни Гаврилець, Віктора Камінського та Юрія Іщенка

30 червня, 17:00 / «Я нічого не боюсь» (Львівська філармонія)

«Я нічого не боюсь. Тільки Бога» — ці відомі слова Василя Сліпака дали назви концерту. Незламність та воля до перемоги відзначає і знаменитий твір Людвіга ван Бетховена, що невипадково був обраний для програми Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії у рамках маратону пам’яті Василя Сліпака. Символічна та натхненна історія про графа Егмонта з Нідерландів оповідається в музиці однойменної увертюри. Звучатиме і один з найпопулярніших зразків польського музичного авангарду — твір Генрика Гурецкого, «Симфонія жалобних піснеспівів». Написаний для оркестру та соло жіночого голосу, цей твір концентрує слухацьку увагу на образі матері в скорботі, що оплакує свого загиблого сина та є символічно співвідносною з Дівою Марією і водночас з жертвами Другої світової війни. Для події з Польщі приїздить відома диригентка Марта Ключинська. Солісткою вечора виступить мецо-сопрано Лілія Нікітчук.

30 червня, 20:00 / З Франції з любовʼю (Львівська філармонія)

Остання подія маратону прокладе ще один символічний місток між Україною та Францією — у залі філармонії на один вечір запанують настрої Паризької опери, солістом якої був Василь Сліпак. Саме тут зійдуться шляхи маестро французької музики — Моріса Равеля, Франсіса Пуленка, Жоржа Бізе, Гектора Берліоза і це ще далеко не весь перелік композиторів, які прозвучать у виконанні гості маратону Серін де Лабом та львівських піаністів Оксани Рапіти та Мирослава Драгана.

5 липня, 18:00 / Опера «Діалоги кармеліток» (Львівська опера)

Одна з найпопулярніших опер ХХ століття – «Діалоги кармеліток» Франсіса Пуленка – у постановці Львівської національної опери.

Історія про молоду аристократку Бланш, яка, переживаючи складні події та обставини у часи Французької революції, перемагає власні страхи, сумніви та безпорадність, постане у режисерській візії Василя Вовкуна.

Неокласична музика Франсіса Пуленка, сповнена глибокого драматизму, прозвучить під орудою Івана Чередніченка.

Мінімалістична сценографія Миколи Молчана, сповнена містких символів головної християнської ідеї, костюми топової української дизайнерки Оксани Караванської та вражаюча світлова партитура Олександра Мезенцева нададуть постановці виразних штрихів та деталей.


Маратон пам’яті Василя Сліпака був започаткований у 2017 році і щороку символічно проводиться в останні дні червня. Цьогоріч маратон відбуватиметься з 2 червня по 25 липня під гаслом «Полеглим за Україну артистам».

Маратон організовує Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика у партнерстві з Фундацією імені Василя Сліпака.


ІА Дивись.іnfo склало добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові з 22 по 30 червня на різних локація міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: