Куди піти у Львові з 28 червня по 6 липня: перелік культурних подій

А Дивись.іnfo кожного тижня складає добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 28 червня по 6 липня на різних локація міста.

Показ фільму «Місто загублених дітей»

У палаці Хоткевича покажуть фантастичний фільм режисерів Жан-П'єр Жене, Марк Каро «Місто загублених дітей» (Франція, 1995 р.).

«Кранк — божевільний науковець Міста загублених дітей. Через нездатність спати, він швидко старішає. Тому він викрадає дітей — щоб привласнити їхні сни. Та одного разу в місті з’являється кремезний чоловік, на ім’я Один, який розшукує свого зниклого молодшого брата. Разом із відважною дівчинкою Мієт і юрбою дітлахів, він кидає виклик злодію та його посіпакам», — розповідають в палаці Хоткевича про кіно.

Вхід вільний за реєстрацією тут.

У ролях: Рон Перлман, Домінік Пінон, Жудіт Вітте, Жан-Клод Дрейфус, Даніель Емільфорк

Коли та де: 28 червня о 18:00 год у Палаці Гната Хоткевича.

Виставка «Моя територія»

У Центрі інтелектуального мистецтва Меркурій 28 червня розпочне роботу новий виставковий проєкт «Моя територія». Він об’єднав митців і мисткинь, які зростали в незалежній Україні.

«”Моя територія” – виставка про свободу, її глобальне значення, українську землю, власні і колективні цінності, психологічний комфорт, тілесність й духовність. Тлумачення, дійсно, можуть бути різними, але вони знайомі всім. Основний меседж проєкту: для того, аби бути вільними, територію потрібно захищати», – розповідає Богдан Мисюга, артдиректор Центру і куратор виставки.

На експозиції представлять роботи Вероніки Чередниченко (Херсон), Максима Мазура (Київ), Богдани Пацюк (Луцьк), Ольги Кузюри (Львів), Андрія Роїка (Львів). Ці проєкти мають різні форми: від графіки й малярства до масштабних інсталяцій з використанням штучного інтелекту та VR-технологій.

Виставка «Моя територія» триватиме з 28 червня до 11 серпня.

Коли та де: 28 червня у Центрі інтелектуального мистецтва Меркурій.

Маратон пам'яті Василя Сліпака

З 28 червня по 5 липня відомі українські та іноземні музиканти зберуться у Львові, щоб вшанувати пам'ять оперного співака Василя Сліпака. Зокрема, пам'ять воїна вшанують музиканти України, Іспанії, Франції, Німеччини та Великої Британії. Вони долучаються до Восьмого відкритого міжнародного музичного маратону пам'яті оперного співака.

Так, 29 червня виповниться вісім років, як снайперська куля забрала життя Василя Сліпака. Він був видатним українським оперним співаком, солістом Паризької національної опери, волонтером, учасником бойових дій та Героя України.

У межах маратону відбудуться такі події, як-от:

Василь Сліпак. Фото/ Стожари

Перегляд відеороботи «Точка. Зору»

У Львівському Муніципальному Мистецькому Центрі відбудеться перегляд документальної відеоінсталяції «Точка . Зору». На події буде присутній співавтор проєкту та режисер Вадим Думеш.

Раніше проєкт показували за кордоном. Зокрема, прем'єра проєкту відбулася в 2023 році на щорічній виставці Panorama 25 в Національній студії сучасного мистецтва Le Fresnoy у місті Туркуен (Франція).

«"Точка . Зору" — це документальний проєкт режисерів Вадима Думеша та Дмитра Могіленця (Mitya Grabovskiy), у якому смартфони подорожують із Франції до України та назад: від людини до людини, від міста до міста, від однієї громади до іншої. Географія відеороботи охоплює Париж, Штутгарт, Краків, Київ, Харків та Донецьку область, де відбуваються бойові дії. Калейдоскоп облич і місць переплітається з контекстом війни в Україні», — зазначають у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

Коли та де: 29 червня о 18:00 год у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

«Ярмарок на Івана в Гаю»

У Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького протягом 29-30 червня відбудеться «Ярмарок на Івана в Гаю». У межах ярмарку можна відвідати розмову низку подій, зокрема розмову про гуцульську мітологію, майстерки з традиційних ремесел та виступи фольк-музик.

Програма подій у Шевченківському гаю

29 червня (субота)

Ярмаркова галявина:

  • 11:00 - 19:00 Ярмаркування на Головній галявині

Виконавці:

  • 13:00 DJ Kadilllove
  • 14:30 Солом'яник
  • 16:00 Ольга та Бенжамін
  • 17:30 МОВА

Галявина біля стодоли:

  • 14:30 «Арідник»: як настільна гра, базована на гуцульській культурі, стала всеукраїнським хітом”. Спікер: письменник Володимир Кузнєцов
  • 15:30 Презентація книжки Люби-Параскевії Стринадюк «У нас, гуцулів. Сім книжок». Це книга-оповідь гуцулки про гуцулів. Люба-Параскевія Стринадюк сама стає героїнею власної історії, яку розповідає зсередини. Емоційно, лірично, але максимально об’єктивно.
  • 16:30 лекція-дегустація Оксана Омельчук «50 відтінків спецій. Чим і як присмачували своє життя українці».

30 червня (неділя)

Ярмаркова галявина:

  • 11:00 - 19:00 Ярмаркування на Головній галявині

Виконавці:

  • 13:30 Етногурт «Оленки»
  • 14:30 DJ Kadilllove
  • 16:00 Мирослава Копинець
  • 17:30 Очеретяний Кіт

Вартість вхідних квитків:

  • 200 грн - дорослий
  • 100 грн - пільговий (студенти, школярі, пенсіонери)
  • безкоштовний вхід для: військових, людей з інвалідністю, дітей дошкільного віку

У програмі можливі зміни. Стежте за оновленнями на офіційних сторінках Музею тут.

Коли та де: 29-30 червня у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького.

Кобзарсько-лірницька традиція

У суботу в Театральному Центрі «Слово і голос» звучатиме епічна українська спадщина: думи, балади та історичні пісні.

На заході будуть сучасні представники кобзарсько-лірницької традиції:

  • Ярослав Крисько — кобзар та бандурист, дослідник старовинної української музики та кобзарсько-лірницької традиції, учасник гурту «Хорея Козацька».
  • Тарас Дороцький — кобзар і лірник, історик-етнолог, учасник Національної спілки кобзарів України (1995).
  • Лайош Молнар — лірник і бандурист, учасник Національної спілки кобзарів України (1996).

Ярослав Крисько — спів, старосвітська бандура. Тарас Дороцький — спів, ліра. Лайош Молнар — спів, ліра.

Детальніше про подію тут.

Коли та де: 29 червня, 18:00 год за адресою вул. Городоцька, 38 у Театральному Центрі «Слово і голос».

Концерт-бесіда «Як ми дійшли до академізму» Марти Кузій

Концертом-бесідою «Як ми дійшли до академізму» Марти Кузій 30 червня Jam Factory Art Center відкриває академічну сцену. Відтепер, глядачі зможуть провести недільний вечір не лише на концерті джазової та електронної, а й академічної музики.  

«Композитори творять музику, відображаючи дух часу і увиразнюючи свій внутрішній світ крізь призму впорядкованих нот. Із певністю жоден з них не бажає бути нудним, нецікавим чи ретроградним, проте саме такого забарвлення набуло означення “академічна музика”», – каже Марта Кузій –  піаністка, публіцистка, культурна та громадська діячка, доцентка кафедри культурології УКУ, популяризаторка класичної музичної культури на українських та європейських майданчиках. 

На події вона обговорить низку питань, як-от: Чому музика українських класичних композиторів складна, і який дух часу вона відображає? Також буде нагода почути фортепіанні твори у виконанні піаністки.  

Детальніше про подію тут.

Коли та де: 30 червня о 19:00 (оpen door 18:20) у Jam Factory Art Center (вул. Б. Хмельницького, 124, зал Авдиторія).

Благодійний концерт «Музика до кінофільмів»

У Львівському музей історії релігії відбудеться концерт, де класична музика поєднається з магією кіно.

«"Музика до кінофільмів" - це унікальна можливість по-новому почути знайомі мелодії з улюблених кінострічок.Чи мріяли ви коли-небудь відчути себе героєм епічного бойовика або романтичної драми, не виходячи з затишного концертного залу? На нашому концерті це стане реальністю! Пропонуємо зануритися у світ “Гри престолів», спуститися у катакомби “Привида опери», відчути містичність гармоній з “Ангелів і демонів”, згадати кумедні моменти з "Рожевої пантери» і "Високого блондина» та побувати в глибинах космосу з мотивами фільму “Інтерстеллар». На музичному перформансі прозвучать також відомі мелодії з фільмів “Агент 007” та “Амелі”.
На вас чекає суміш класичного звучання та електронних гармоній, що створюють незабутню атмосферу повного занурення у музично-сюжетне полотно»
, — розповідають організатори.

У концерті беруть участь: Олена МАЦЕЛЮХ (орган), Ольга Стрілецька (фортепіано), Софія ОКРУТНА (віолончель), Марта ГЕРЕГА (скрипка), Тетяна ПЕТРИШИНА (вокал), Ігор МАЦЕЛЮХ (флейта) Пана (саксофон), Катерина НАЗАР (ведуча).

Концерт відбудеться на підтримку ЗСУ. Детальніше читайте тут.

Коли та де: 30 червня, 16:00, пл. Музейна 1.

Виставка-ярмарок КРАМ в ЛНАМ

Благодійний фонд «Друзі Львівської національної академії мистецтв» запрошує 29-30 червня на виставку-ярмарок КРАМ в Львівській національній академії мистецтв (ЛНАМ).

На ярмарку будуть представлені авторські вироби з металу, скла та дерева, а також кераміка, текстиль, живопис та графіка від студентів Львівської національної академії мистецтв. Окрім цього, вас чекатимуть майстер-класи для дітей, музична програма, зона фудкорту під відкритим небом та інше.

Вхід: благодійний внесок від 80 гривень

Коли та де: 29-30 червня у Львівській національній академії мистецтв (вул. Снопківська, 47).

Благодійний концерт у Митрополичих садах

29 червня у Митрополичих садах можна буде послухати джазові інтерпретації найвідоміші твори українського композитора Володимира Івасюка.

«Теплу атмосферу та розгорнуту глибину джазових аранжувань даруватимуть:The Impressions Jazz Quintet – джазовий квінтет, заснований відомими українськими музикантами, що поставили перед собою мету популяризувати світову музичну культуру в Україні, а українську — у світі», зазначають організатори.

Солістка: Софія Лешишак – співачка та акторка театру імені Лесі Українки. Спеціальний гість – співак та музикант Павло Ільницький.

Частину коштів, вилучених з продажу квитків, спрямують на закупівлю FPV дронів для 24-ї окремої бригади імені короля Данила.

Детальніше про подію тут.

Коли та де: 29 червня о 19: 00 год у Митрополичих садах.

Лекція мистецтвознавиці Діани Клочко про українських художниць

У Jam Factory Art Center мистецтвознавиця Діана Клочко проведе лекцію «Від розфокусу в центр»  про українських художниць.

«Тисячоліття т. зв. «жіноча творчість» була витіснена на маргінес і занонімізована: давньогрецький міф про Арахну, яку Афіна покарала за вищу, ніж у неї майстерність, перетворивши на павучиху, наочно продемонстрував, де місце витонченого рукоділля.Попри те, що у київському храмі Софії Премудрості Діва Марія зображена прялею з веретеном, в українській культурі все, що пов’язане з текстилем, було і є шанованим, але як прояв прикладного мистецтва. Попри те, що слова «текст» і «текстиль» вказують на спорідненність, сенс історії українських жінок, які творили у певному «розфокусі» суспільної уваги в ХІХ-ХХ столітті, тільки зараз починає переміщатись до центру публічного зацікавлення», – розповідають про лекцію в Jam Factory Art Center.

Лекторка Діана Клочко розповість, як знімалось «прокляття міфу», як деякі українські художниці – дружини, дочки, подруги – починають виходити на світло.

Діана Клочко – мистецтвознавиця, кураторка виставок, редакторка, перекладачка.

Вхід на лекцію – вільний.

Коли та де: 6 липня о 18:00 год в Jam Factory Art Center.


До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмів, книжок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: