Національні меншини на Львівщині: скільки їх та чи трапляються випадки дискримінації

ілюстративне фото/IGM

На Львівщині діють 40 громадських об'єднань етнічних спільнот національних меншин і корінних народів. Ці об'єднання дозволяють їм відстоювати свої права та культурну ідентичність.

Більше про це ІА Дивись.info розповів начальник відділу релігій та національностей Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації Василь Дорош.

На Львівщині діють об'єднання етнічних спільнот національних меншин і корінних народів

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україну на Львівщині, як і в інших областях, не проводять перепис населення. Відомості про національні меншини крайній раз оновлювали у 2001 році.

«Тож актуальної інформації щодо кількості представників різних етнічних спільнот на території Львівщини немає. І через російську агресію актуалізувати ці дані неможливо», — пояснив Василь.

Однак в області діють громадські об'єднання етнічних спільнот національних меншин і корінних народів. Зареєстрованих таких спільнот станом на сьогодні — 40:

«На Львівщині діють дві організації азербайджанські, дві білоруські, дві болгарські, дві вірменські, три грецькі, одна грузинська. Є у нас також шість єврейських та шість кримськотатарських спільнот, одна литовська, дві німецьких, одна словацька, татарська, угорська, хорватська і чеська».

Ці об'єднання дозволяють національним меншинам відстоювати свої права та культурну ідентичність

Більшість учасників цих об'єднань є громадянами України, уточнив посадовець. Ці люди є корінними народами або приїхали з-за кордону:

«Вони формують та доповнюють різноманітну українську єдність. Об'єднання громадських спільнот в організації дозволяє їм виявляти свою самобутність. Унікальність нашої держави полягає в тому, що ми дозволяємо їм реалізовувати свої потреби та права, тобто виявляти свою культурну та національність ідентичність».

Учасники таких спільнот є інтегрованими в життя українського суспільства.

Дискримінація за національною ознакою на Львівщині

На Львівщині трапляються поодинокі випадки дискримінації за національною ознакою. Основним джерелом інформування про такі інциденти є ЗМІ.

«Не завжди про дискримінацію національних меншин ми можемо знати. До прикладу, зі ЗМІ ми якось дізналися про дискримінацію представників ромської національної спільноти. Але обласна адміністрація намагається попереджувати такі випадки», - розповів Василь Дорош.

На Львівщині працює робоча група, поділився він, яка планує реалізовувати проєкт щодо сприяння паспортизації представників ромської національної спільноти. Це потрібно, оскільки люди без документів не можуть повноцінно влитися в життя суспільства:

«Крім того, в липні цього року ми плануємо здійснювати виїзди мобільних груп задля надання допомоги, до прикладу, засобів базової гігієни. Це буде здійснено за підтримки фондів».


Раніше ІА Дивись.info розповідала про поняття дикримінації та як з цим явищем боротися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: