Що таке астероїди та чи є вони небезпечними для Землі

льотрип
ілюстративне фото/астероїд пролітає біля Землі/IGM

Ще сотні років тому астероїди були загрозою для людства. Однак з розвитком науки вчені навчилися відвертати цю небезпеку від нашої планети.

Про астероїди та як астрономи захищають від них Землю ІА Дивись.info розповіла голова Львівського Астрономічного Товариства Любов Янків-Вітковська. Якраз сьогодні, 30 червня, Міжнародний день астероїда.

Що таке астероїд

Астероїди — це тверді небесні тіла, які мають у поперечнику від 1 до 1000 км і рухаються орбітою навколо Сонця. Відомі тисячі астероїдів. Вони світяться відбитим сонячним світлом і мають неправильну форму.

«Є визначення, що астероїд — мешканець нашої Сонячної системи. Але в енциклопедіях можна прочитати і про походження астероїдів по-за нею», — розповіла науковиця.

Чому вчені вивчають астероїди

Вважається, що астероїди є залишками будівельних блоків Сонячної системи. Коли 4,6 мільярда років тому формувалася наша система, хмара газу та пилу оберталася навколо молодого Сонця. Цей матеріал злипався, утворюючи більші й більші об’єкти, зрештою формуючи планети. Однак не весь матеріал був використаний. Частина його залишилася у вигляді дрібних уламків, які й стали астероїдами.

«Тож астероїди можуть нести інформацію про походження нашої Сонячної системи. Тому досліджувати їх дуже важливо».

Чи є астероїди небезпечними для людства

Так, відповіла Любов. Хоч слово «астероїд» гарно звучить, однак є загрозою для Землі. Сотні років тому люди ще не вміли спостерігати за небесними тілами, які зіштовхувалися з планетами. Це ставало причиною руйнувань. Відповідно, що більший був астероїд, що більшою була його швидкість, то більшої шкоди він міг спричинити.

«Але в першій половині 19 століття астрономи вивчали астероїди, оскільки вже був винайдений телескоп. Тоді з'явилася служба стеження за астероїдами, так звана "космічна поліція". Треба відзначити, що львівські науковці доклали зусиль до вивчення астероїдів. Керівником служби стеження за астероїдами був львів'янин НАПИШІТЬ ІМ'Я ПРАВИЛЬНО, БУДЬ ЛАСКА», — пояснила астрономка.

З тих пір науковці слідкують за астероїдами систематично:

«Є інституції, які попереджають про небезпеку. Коли астероїд наближається до Землі, то науковці визначають, чи є він загрозою. Для цього вони вдаються до різних методів, зокрема математично обчислюють траєкторію космічного тіла. Коли виникає небезпека, то за справу береться "протиастероїдна армія"».

Фактично, науковці мають всі інструменти, щоб відштовхнути астероїд від Землі або надати йому прискорення/уповільнити його, щоб той безпечно пролетів біля нашої планети.

ілюстративне фото/астероїди/Getty images

Раніше ІА Дивись.info розповідала про літнє сонцестояння.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: