Шевченківські дні у Львові: які події варто відвідати

Завтра у Львові, 9 березня, розпочнеться програма відзначення Шевченківських днів.

Завтра 9 березня в Україні відзначатимуть 203-ю річницю від дня народження Тараса Шевченка. У Львові центром святкування стане майданчик біля пам'ятника Тарасу Шевченку - 9 березня тут будуть звучати музичні твори і поезія автора. Свої заходи також готують Львівський палац мистецтв, Львівська опера, театр ім. М. Заньковецької, Літературно-меморіальний музей І. Франка та Меморіальний музей М. Грушевського. ІА Дивись.info підготувала захід подій, які відбудуться у Львові.

9 березня

О 10:00 відбудеться покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, що на проспекті Свободи у місті Львів, о 10:05 відбудеться мистецький флешмоб «Дякуємо тобі, Кобзарю», під час якого у небо запустять повітряні кульки з аркушами, де будуть надруковані рядки з віршів Тараса Шевченка.

О 14:30 у Львівській філармоній відбудеться літературно-музична композиція «Наш Кобзар». А вже вечером о 19:00 до філармонії запрошують на концерт «Від Шевченка до Костенко». В цьому проекті Оксана Муха стане проти Голіафа зневіри і байдужості. Тендітна співачка із досконалою пращею ідеї проти апломбу і українофобства. Її обладунки – це неокласичні, імпресіоністичні, блюз-рокові, і навіть RnB композиції. Знов «під танки». Знову «неформат». Але цього разу за нею військо «Атлантів» і Героїв. Твори покладено і написано на вірші Шевченка, Франка, Українки, Антонича, Чубая, Івасюка, Стельмаха, Костенко… Проект зародився із «Зоре моя вечірня» – це твір-протест.

У Першому театрі о 15:00, що на вулиці Гнатюка, відбудеться вистава «Наш Тарас» за творами, документами, листами та спогадами – це ще одна спроба зануритися у життя видатної людини, людини, яка залишила послання наступним поколінням. Також витсавва пройде 10 березня о 14:00.

 

О 18:00 розпочнеться урочиста академія в приміщенні Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької.

10 березня

Міні-презентацію збірки віршів Т. Шевченка «Дитячий Кобзар»  проведуть 10 березня о 11:30 у бібліотеці №9 (вул. Личаківська, 189).

о 18:30 у книгарні «Є» відбудеться літературна зустріч «"Шевченко від А до Я" устами сучасних поетів» за участі Мар'яни Савки, Олени Галети, Ірини Старовойт, Маріанни Кіяновської, Остапа Сливинського. Автори говоритимуть про те, які паралелі можна провести між поезією Шевченка і сучасною; чи є у них точки перетину; який спадок отримали ті, хто творять зараз, від того, хто творив до 1861 року.

11 березня

О 11:00 у книгарні «Є» відбудеться захід для дітей 5-10 років та їх батьків — дитяча субота: читання й забавки до Шевченківських днів. На зустрічі до Шевченківських учасники читатимуть вірші, говоритимуть про Кобзаря, а також будуть роздивлятись його картини і власноруч малювати портрет Шевченка. Попередня реєстрація — 050 512 70 71 (Юля).

17103400_10155338999800579_2818633326815313296_n

У Національному музеї ім. А. Шептицького (просп. Свободи, 20) о 14:00 пройде майстер-клас художниці Анастасії Стефурак та екскурсія виставкою творів Тараса Шевченка. Діти разом із Анастасією малюватимуть нові-старі декорації життя Тараса Шевченка, а також матимуть змогу роздивитися оригінали його картин, автопортрети, офорти, графічне оформлення видання «Гайдамаків» Шевченка, перо, яким писав автор, одне з перших видань «Кобзаря»…

Вечером, о 19:00, у театральному центрі «Слово і голос» відбудеться вечір української драми «Білії листи». Вистава «Білії листи» – це частина проекту «Українська Драма. Світло і опік», матерія якої базується на поезії Шевченка та давніх традиційних піснях України, які міг чути сам поет. Назва вистави відсилає до вірша «Лічу в неволі дні і ночі…», а постать Шевченка тут далека від образу революціонера і бунтаря, з яким його часто ототожнюють.

О 16:00 до Міського Палацу культури ім. Гната Хоткевича (вул. Кушевича, 1) запрошують на захід «Натхнення твого слова» присвячений Т. Шевченку.

12 березня

У Львівській філармонії о 17:00 пройде літературно-музична композиція «Така її доля».

«Така її доля» – тремкий дотик до слова Шевченка. Флейта і бандура та жіночі голоси – і поезія оживає, і слово вже позбавляється пут. Два сопрано – Лілія Вікарук та Ірина Жовтолист у супроводі Оксани Савіцької (бандура) та Олега Луцика (флейта) торкнуться найтонших поетичних струн.

Бонус

c6604bdf96c8aaed84fca63a8f0d72e1

Також у Львові можна побачити оригінал картини Тараса Шевченка «Катерина». Полотно експонуватиметься у галереї мистецтв з 7 березня до 20 квітня цього року, а сама виставка присвячена 175 річниці написання цього полотна та поеми «Катерина» Тарасом Шевченком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: