«Лісоцид»: в Україні – дрова, в Румунії – промислова деревина

13445682_837576696342555_7438669901034327712_n

Учора у Ходорові активісти знову помітили ешелон з деревиною. Зверху – бук, начебто дрова, а знизу – дуб-кругляк, очевидно, для промислових потреб. Як і раніше, товарняк слідує у бік Румунії. Про це «Дивись.info» повідомив, депутат Жидачівської райради, активіст і волонтер Тарас Матвіїв.

Учора у Ходорові активісти знову помітили ешелон з деревиною. Зверху – бук, начебто дрова, а знизу – дуб-кругляк, очевидно, для промислових потреб. Як і раніше, товарняк слідує у бік Румунії. Про це «Дивись.info» повідомив, депутат Жидачівської райради, активіст і волонтер Тарас Матвіїв.

«Після того, як місяць тому ми зупинили, тобто перевіряли 53 вагони деревини разом з держекологами, було порушено кримінальне провадження і, зрештою, крига потроху стала скресати. Через Ходорів почало їздити менше ешелонів з лісом. А якщо й їхали, то зупинялися перед станцією, щоби зайвий раз не потрапляти на очі. Але днями Укрзалізниця відновила рух експортної деревини через Ходорів. Переважно везуть сосну. Але трапляється й таке, що зверху у вагонах дрова, а знизу кругляк», – розповів Тарас Матвіїв.

І додав, що, на жаль, превентивні методи активістів і громади не справляють враження на «чорних лісорубів».

«Місцеві жителі просто не змогли нічого зробити, ешелон простояв на станції «Ходорів» добу і поїхав далі на Румунію. І це все на фоні обіцянок губернатора Олега Синютки, начальника ГУ Нацполіції Дмитра Загарії. Йшлося про те, що треба розбиратися в ситуації, що лісоцид на Львівщині не пройде, але на ділі маємо геть протилежну картину. Зрозуміло, що ніхто не робить жодних висновків», – зауважив пан Тарас.

На думку активіста, таке ставлення влади може спровокувати категорично налаштованих людей і не тільки на Львівщині. Якщо ті, хто мав би боротися з лісовою мафією, цього не роблять, громада зробить це сама в обхід бюрократичних процедур.

«Цього тижня була велика нарада в пана Синютки. Було запропоновано певні кроки, як змінити лісову галузь на Львівщині, зокрема, і в Україні, загалом. Як припинити лісоцид. А на ділі виходить, що всі послухали, покивали головами і на тому стало. Як доказ нинішня ситуація на станції «Ходорів», – сказав Тарас Матвіїв.

Активіст переконаний, боротьба з лісовою мафією не зрушить з місця доти, доки головні фігуранти справи сидять у високих чиновницьких кабінетах.

«Нелегальне вивезення деревини має зв’язок із колишнім прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Насамперед йдеться про деревину, яку ми перевіряли у Львові, на станції «Клепарів». Було виявлено низку порушень», – розповів активіст.

Тоді активісти затримали ешелон з 200 вагонів з сосною і буком. На деревині не було чіпів, не було й всіх необхідних супровідних документів.

«Ми залучили громадськість, пресу. Завдяки журналіста було розкрито велику схему, як все це працює. Фактично усе керівництво Чернівецької митниці, а також облдержадміністрації, зокрема губернатор так чи інакше мають стосунок до торгівлі лісом. Причетний до схем й лідер фракції «Народний фронт». Там мало не «сімейний підряд», чужих туди не пускають. Після того була проведена перевірка, під час якої, зрозуміло, не знайшли жодних порушень. Ця деревина йде до Румунії, де її й переробляють», – наголосив Тарас Матвіїв.

А переробляє її австрійська фірма «Швайнгхофер», чиє підприємство розташоване у Румунії, за 10 кілометрів від румунсько-українського кордону. За матеріалами розслідування, Арсеній Яценюк перебуває у дружніх стосунках із власником фірми.

До речі, «Швайнгхофер» не вперше опиняється в центрі скандалу. 2015 року Агентство дослідження навколишнього середовища США (EIA) надало докази незаконної підприємницької діяльності австрійської компанії «Holzindustrie Schweighofer» (Швайгхофер) в Румунії. У звіті зазначалося, що компанія «Швайгхофер» обробляє великі обсяги незаконно заготовленої деревини з лісів Румунії, виготовляє з неї дерев'яні заготовки та біомасу, які продає по всьому Європейському Союзі.

В Україні «Швайнгхофер» теж потрапила у скандал через незаконний вибір гравію у річках.

Лісопромислова компанія «Швайгхофер» існує в Австрії вже близько 400 років. Продавши свої австрійські лісопилки компанії «Stora Enso» в кінці 1990-их, «Швайгхофер» перебралася до Румунії і працює тут з 2002 року, де володіє трьома лісопилками та двома заводами. Основними експортними товарами компанії є пиломатеріали і біомаса та інші заготовки із деревини. 60% експорту компанії «Швайгхофер», в рамках Європейського Союзу складає біомаса у вигляді гранул, брикетів і тріски. Протягом 13 років компанія стала одним з найбільших деревообробних підприємств в Європі, з річним оборотом у 465 млн євро.

Тарас Матвіїв додав, що за дивним збігом обставин компанія «Швайгхофер» має намір збудувати підприємство з переробки деревини біля Коломиї.

Боротьба із лісовою мафією сьогодні нагадує бій Дон Кіхота з вітряними млинами, а все через прогалини в законодавстві, коли будь-яку вирубку можна видати за санітарну, а будь-яку промислову деревину – за дрова. Змінити ситуацію може лише виправлення законодавчих «помилок». Саме у цьому напрямку зараз працює міністерство екології та природних ресурсів. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав міністр Остап Семерак.

«Скажу відверто - дуже чекаю затвердження Урядом нової редакції Санітарних правил лісу. Саме вони мають стати тим «рятівним човном», який врятує українські ліси від хижацької вирубки. Ми ініціювали проведення цієї роботи і важливо, що нас почули і підтримали. Якщо пам’ятаєте, то місяць тому ініціював перед Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом створення робочої групу з цього питання.

Робота не стоїть на місці. На днях Держлісагентство передало на узгодження до Мінприроди нову редакцію Санітарних правил лісу. Цей документ узагальнює напрацювання міжвідомчої групи, до якої увійшли як представники Держлісагенства, Мінагрополітики, нашого Міністерства, так і представники провідних наукових та громадських установ.

Хоча робоча група врахувала майже всі пропозиції надані міністерством, проте хотілося б ширшого обговорення цієї поки що «чернетки», щоб після затвердження Урядом не довелося ще раз їх переписувати. Тим паче, що проблема з вирубкою лісів потребує якнайшвидшого вирішення», – написав міністр.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: