Затягування з конкурсом на перевезення у Львові спричинило новий скандал, тепер залучать ГПУ

marshrutka_1
Zhytomyr and Sumy regions of Ukraine receive another 74 school buses

Один з львівських приватних перевізників, підприємство «Фіакр-Львів» оприлюднило заяву, в якій звинуватило міську владу у намаганні позбавити його маршрутів через створення неконкурентних умов на конкурсі.

Один з львівських приватних перевізників, підприємство «Фіакр-Львів»  оприлюднило заяву, в якій звинуватило міську владу у намаганні позбавити його маршрутів через створення неконкурентних умов на конкурсі.

Умисне затягування

«З дня на день ми очікуємо на оголошення конкурсу на міські перевезення. Нам стало відомо, що, зловживаючи службовим становищем, мерія вирішила створити завідомо неконкурентні умови конкурсу, віддавши міському АТП більшість маршрутів за рахунок саме нашого підприємства. Мета Андрія Садового очевидна – монополізація ринку і створення єдиного комунального АТП-1. А це означає й неконтрольоване підвищення тарифів, і створення умов «під себе» без врахування думки громадськості. Конкурс на міські маршрути, згідно з постановою Кабміну, мав відбутися ще два місяці тому – у жовтні, адже угоди ЛМР з перевізниками закінчуються 31 грудня. Але міська влада, на жаль, вирішила переступити закон. І до сьогодні не оприлюднила ні прізвищ членів конкурсного комітету, ні самих умов конкурсу для перевізників. Хто і як обиратиме перевізників – досі невідомо.

Зрозуміло лише одне: прикриваючись юридичними «нюансами», мерія спокійно тягнула час, щоб закупити нові автобуси для АТП-1. Логіка проста: в кого більше нових автобусів – той і переможець. Навіть якщо це найгірше АТП за якістю обслуговування львів’ян. Конкурс підлаштовують під АТП-1. І це чистої води корупція. Конкурс на міські перевезення передбачає чотири лоти, куди увійдуть автобусні маршрути. Лот для АТП-1 міські управлінці вирішили сформувати за рахунок чотирьох маршрутів, які сьогодні обслуговує «Фіакр-Львів». Чотири маршрути – це 84 автобуси… Це, практично, усунення та знищенням підприємства-перевізника. Таким чином АТП-1 отримає пакет, що перевищує 30% перевезень. А, це – монополізація ринку», – йдеться у заяві компанії.

Читайте також: У Львові рейдерство хочуть замаскувати під конкурс перевізників?

НАБУ і ГПУ

Відтак, перевізник вирішив звернутися в Антимонопольний комітет, в НАБУ, ГПУ із заявами про монополізацію ринку перевезень, відсутність конкурентних умов, зловживання службовим становищем та відверте рейдерство. Ситуація з затягуванням конкурсу турбує і міських депутатів.

«Я готую запит на завтрашню сесію щодо бездіяльності міської влади, зокрема управління транспорту і зв’язку, яке б мало оголосити вже давно конкурс. Як вони готуються до конкурсу незрозуміло, таке враження що відбуваються якісь кулуарні, незрозумілі домовленості про які нічого не знають депутати і громадськість, - каже депутат Львівської міської ради Мирослав Данилків. - На неодноразові звернення мені відповідають загальними фразами, конкретно нічого від них неможливо добитися. 31 числа маємо закінчення угоди, згідно законодавства вже б ці угоди мали бути заключені, напевно тепер мають бути якісь додаткові угоди. Ми наполягали на тому,  щоб лоти подрібнити, а тут незрозумілі речі відбуваються. Мусять бути рівні умови для всіх перевізників - приватних і комунального. Хто запропонує кращі умови, той має виграти. Це має бути змагання, яке забезпечить кращі умови для мешканців, тому мені незрозуміло чому затягується процес оголошення  конкурсу, незрозуміло чому досі не призначений конкурсний комітет».

Депутат додав, що навіть  йому до сьогодні не відповідають на звернення. «До речі, я теж подавав свою кандидатуру на включення в конкурсний комітет і до сьогодні відповіді немає. Вчора, під час комісії, я запитав начальника  управління Віктора Щира чи сформований конкурсний комітет. Він сказав що не сформований. Тобто ситуація зовсім незрозуміла, - коментує Мирослав Данилків. - Ще один момент - у 2011 році було скасоване положення про проведення конкурсу і було протокольне доручення розробити нове положення і затвердити його. Це доручення не виконане, тобто навіть коли буде проведення конкурсу, то без чітких правил і процедур відкривається широке поле для маніпуляцій. Я пропонував провести громадські слухання, щоб почути думку громади, та затвердити положення, щоб  всі розуміли чіткий механізм проведення конкурсу.

Є громадські організації,   які мають в цій сфері напрацювання і пропонують слушні речі – чому до них ніхто не дослухається. Щодо роботи АТП-1, то до мене неодноразово зверталися мешканці Рудно, де я живу. Обслуговує їх 28-й маршрут, АТП -1, яке б мало показати приклад для приватних перевізників, а виходить що в суботу – неділю  останній рейс йде вже в 20.00. Коли ми підняли це питання, трохи посварили  АТП-1, то їх вистачило буквально на тиждень поїздити до 22.00 а потім все пішло по старому. Тому, коли будуть оголошувати конкурс, а ми не знаємо, які будуть умови для перевізників, відповідальність за недотримання графіку – то  свідчить про безлад і халатне ставлення до транспортних проблем Львова», - каже депутат Львівської міської ради Мирослав Данилків.

Крок відчаю

«Ми, як громада хочемо якості перевезень. «Фіакр» має немало маршрутів і непогано справляється, були задачі поставлені по закупівлі транспортних засобів і вони були закуплені. Хотілося б почути коментар від мера, тому що його прямо звинувачують, в тому що конкурси хочуть зробити під АТП-1. В той же час на АТП-1 береться кредит на електронний квиток і є багато питань - чому така сума? Враховуючи те, що затримують проведення конкурсу, я розумію, що це крок відчаю з боку перевізника, коли він описує всю цю ситуацію і хоче донести проблему до громади. Щодо АТП-1- якщо сесія одного разу не проголосує за виділення коштів, чи зможуть вони виїхати на маршрути? Я на це питання відповіді не маю», - каже депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич.

ІА Дивись.info уже писала, про те, що конкурс на міські перевезення, всупереч нормам закону, затягується із невідомих причин. Ми і далі будемо стежити за ситуацією на ринку перевезень. Також ми очікуємо на відповідь міської влади щодо  висловлених у заяві перевізника звинувачень.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: