Таємниці галицької куті від Юрія Винничука

screenshot_650

Завтра українці зберуться до різдвяного столу, де основною пісною стравою є кутя. Як правильно приготувати кутю та чим її наповнити, редакція ІА Дивись.info запитала у письменника Юрія Винничука та телеведучого, автора книги «Смачна країна» Костянтина Грубича.

Таємниці львівської куті

Різдвяний стіл на Західній Україні більш консервативний, тут важлива кожна страва. Дотримання чіткого правила: 12 пісних страв, утримання від м'яса. Цікаво, що на Заході рідко припустимі варіації щодо основного інгредієнту страви. Юрій Винничук наголошує, що кутю на Галичині готують лише із пшениці. Неприпустимі інші варіації, ні рис, ні перловка.

«Додаємо до пшениці мак, потовчені горіхи та родзинки. Мед легенько розводимо з водою і додаємо сік цитрини. Кутя буде тоді густою. На Галичині кутю роблять із пшениці, інколи з ячменю», – ділиться своїм рецептом письменник.

До свого різдвяного столу Юрій Винничук подає козацький борщ з різних овочів, приправлений смаженою цибулею. Готує також «вушка», по-російськи «пильмені». «Вушка» подають разом із борщем. Також голубці з гречки, цибулі та моркви. Вареники, або ж пироги, робить з картоплі та квашеної капусти. Ну і звісно ж узвар із сушених сливок, яблук, калини, шипшини тощо.

Читайте також: Смачна країна: що їдять у різних областях (інфографіка)

Журналіст Костянтин Грубич відзначає, що у центральній та східній Україні про різдвяний стіл згадували хіба що у селі. А на Заході України присутні не так кулінарні традиції, як обрядові.

«Чим більше до Заходу, тим більше збережена релігійна традиція. На жаль, більшість людей про 12 страв за різдвяним столом згадує лише раз на рік, мало хто поститься, але більшість, зрештою, намагаються утримуватися від м'яса. Мої спостереження говорять про те, що молоді це не дуже цікаво. Якщо в державі буде правильна гуманітарна політика, то і різдвяні традиції тоді будуть стійкими. У Львові зовсім інша картина, ніж у Києві, наприклад. У Львові ця традиція, як повітря. Нам треба зробити так, аби різдвяні традиції стали модними. Але це справа не одного дня і не одного року. Це особистий вибір кожного. Відправна точка – це родина, не держава, не церква, а свідомий вибір батьків», – розповів нам журналіст.

Рецепт куті від Костянтина Грубича

Найбільша складність – вибрати пшеницю. Коли обрали пшеницю, замочуємо її на ніч, або на кілька годин. Потім ставимо у холодну воду, доводимо до кипіння, а потім або у духовку, або на маленькому вогні тримаємо годин-півтори. Додаємо туди мед (можна кілька видів), волоські горіхи (на кілограм пшениці склянка горіхів), родзинки, обов'язково треба зварити узвар. Я всередину куті не ллю узвар. Роблю її густою, а глечик із узваром ставлю поряд. Важливо, що це має бути не перловка, не рис, а саме пшениця. Потім приправляємо це горіхами, медом і маком. Мак потрібно також правильно приготувати: запарити і змолоти на м'ясорубці.

Що ще подати до різдвяного столу

На Черкащині, наприклад, до борщу замість «вушок» подають пампушки приправлені часником. На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з грибами. Серед страв обов'язково має бути борщ, риба, гриби, вареники з квасолею та капустою, картопля, узвар. Страви мають бути пісними, тому що Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту. Спізнюватися до різдвяного столу ніяк не можна. Святкову трапезу слід розпочинати, коли на небі з'явиться перша зірка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: