Зуби на полицю: комунальні стоматологи готуються до суду з мерією

DSC04628

Працівники 3-ї комунальної стоматологічної поліклініки сьогодні пікетували управління охорони здоров’я ЛМР вимагаючи підписати рішення примирної комісії, яка визнала незаконно реорганізацію установи.

Працівники 3-ї комунальної стоматологічної поліклініки вчора пікетували управління охорони здоров’я ЛМР вимагаючи підписати рішення примирної комісії, яка визнала незаконно реорганізацію установи.

«Ми вимагаємо, щоб представники міської ради підписали протокол примирної комісії. Міська рада проголосувала  за перетворення комунальних стоматполіклінік у неприбуткові комунальні  підприємства. Як нас сказали, працівники будуть з часом вивільнятися, але  люди проти звільнень. Ми вирішили звернутися в комісію по трудових спорах при президентові. 7 квітня примирна комісія прийняла рішення на нашу  користь. Але представники, які були у цій комісії від міської ради ухиляються  від підпису протоколу, хоча він  має юридичну вагу і є обов’язковим до  виконання. В нас таке враження, що в міській раді хтось забороняє підписувати цей протокол. Тому ми прийшли сюди вимагати щоб його підписали. Якщо  цього не відбудеться, нам не залишиться іншого виходу як подати до суду.  Позов уже готовий», - розповіла голова профспілки установи Надія Тацій.

За її  словами, аналогічні звернення до комісії з примирення подали 4-а і 5-а  стоматполіклініки, але позитивного рішення по цих справах ще немає. До пікетувальників вийшов начальник управління охорони охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, який взяв у стоматологів документи, але в дискусію з ними виспати не став обмежившись коментарем для преси.

«Я не є членом примирної ї комісії, але наскільки мені відомо була порушена процедура і рішення ніякого не було прийнято. Те що ми робимо йде в фарватері планів міністерства по реформуванню галузі. Держава буде брати на себе тільки  дитячу стоматологію - все інше платитимуть самі пацієнти. І це правильне рішення. Така позиція є щодо всіх закладів охорони здоров’я», - заявив Володимир Зуб.

За його словами,  в червні управління вийде на сесію ЛМР з ініціативою надати статус комунальних некомерційних підприємств всім закладам охорони здоров’я Львова.

«Якщо в травні Верховна Рада прийме  відповідні законопроекти, то вже з липня сімейні лікарі будуть отримувати фінансування в залежності від кількості пацієнті,в які до них прийшли. Не буду називати номери, але окремі поліклініки вже рухаються в цьому напрямку, розуміючи , що цей процес неминучий. А 3-я поліклініка вважає, що в такий спосіб зможе зупинити процес, який є незворотнім в межах країни. Ринок відрегулює попит і пропозицію. Якщо в 3-ю поліклініку будуть стояти черги, то вони всі будуть  працювати і набирати інших працівників. Якщо не буде пацієнтів, то вони рішенням трудового колективу визначаться, скільки їм треба лікарів, санітарок,  медсестер. Так буде по всій Україні, і це справедливо, бо платники податків утримують лікарні, де немає пацієнтів. Має бути плата за конкретно надану медичну послугу», - додав Володимир Зуб.

Після цього він покинув пікет, заявивши, що не має часу приймати участь у «балагані». Втім, обурені стоматологи продовжили пікет.

«Наслідки будуть в першу чергу для пацієнтів Зуб у нас на жаль не стоматолог, і ті хто нас реформують, теж не стоматологи. Коли їм кажеш, як воно реально буде відбуватися, вони нас не слухають. Таке враження що свідомо заганяють це все в «розвал», - заявив у коментарі Дивись.info завідувач відділу 3-ї комунальної стоматологічної поліклініки Олександр Бурій.

За його словами стоматологи мають свої пропозиції,як реформувати галузь, але до них ніхто не дослухається.

«Ми пропонували  профінансувати декретовану групу, і вони зобов’язані це зробити, або треба відміняти 49-у статтю Конституції. Все решту зробіть платним - ми будемо платити податки і будемо державними установами, як це є  в усьому світі. У нас 114 лікарів, кожен має здати план 20-ть тисяч. А з чого, коли пенсій по тисячі гривень? Не дають ні стартового капіталу, ні матеріалів. Це мав би бути довгий перехідний процес - дати гроші закупити обладнання, матеріали і подивитися, скільки буде отримувати лікар, як буде лікуватися  пацієнт, за які кошти. Ми хочемо вийти з цих корупційних схем, коли раніше за зарплату у 2000 гривень стоматолог мав лікувати все підряд, і виходило, що  приходила одна людина платила і потім з тих грошей лікувалися ще троє  людей – атомник, інвалід, тому що держава не виділяла грошей. А зараз буде  ще гірше. Львів біжить попереду потяга, тому що в Києві ще ні одного закону  не прийняли», – додав Олександр Бурій.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: