Злізти з голки утриманства: На Львівщині безробітних вкотре заманюють перспективами стати бізнесменами

584aed93dd0b6-needwork_1200

На Львівщині стартував пілотний проект «Рука допомоги», який покликаний перетворити безробітних на бізнесменів давши їм можливість отримати безвідсотковий кредит на започаткування власної справи.

На Львівщині стартував пілотний проект «Рука допомоги», який покликаний перетворити безробітних на бізнесменів давши їм можливість отримати безвідсотковий кредит на започаткування власної справи, передає ІА Дивись.info

Проект відрізняється від схожих тим, що реалізується за партнерства Світового банку і передбачає так звану активну допомогу, апробовану у західному світі. У Мінсоцполітики,  яке є ще одним партнером проекту кажуть, що держава зацікавлена в його успішній реалізації, адже замість «хронічних» отримувачів соцдопомог отримає платників податків.

«Є види соціальної підтримки, які  мають надаватися за категорійним підходом – для людей, які не здатні до самозабезпечення, це особи похилого віку, інваліди. Але є громадян, які  здатні до самозабезпечення. Аналіз показує таку практику, що є сімї, які десятками років маючи у своєму складі працездатних людей, які мають нормальні умови для працевлаштування, освіту, деякий досвід, отримавши державну підтримку уже не можуть злізти з цієї голки. В такий спосіб продукуються утриманські  настрої в суспільстві, що в перспективі ні до чого хорошого не призведе», - пояснює директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко.

Сам проект розрахований у першу чергу на довготривалих безробітних, людей, яким довелося покинути зону конфлікту на Сході країни, та людей,що повернулися з зони АТО і передбачає безвідсотковий кредит на започаткування власної справи.

«Допомога повинна бути активною. Це світовий тренд, який виник не сьогодні, такі програми запроваджені у США і Європі. Безвідсотковий кредит, який насправді є невеликим - 60-65 тисяч гривень, грубо це 2 тисячі євро, але до цього додається ресурс який має державна служба зайнятості, управління соцзахзисту, департаменти які займаються розвитком сільського господарства і промисловості, які мають свої програми підтримки малого бізнесу. Весь цей державний ресурс, якщо його додати може скласти величезну суму. Наприклад людей можуть навчити, перевчити. Це теж коштує грошей. Тобто кредит – це «пряник», а все решту, що ви можете «з’їсти» ми вам дамо. За рік –два людина може забути, що потребувала допомоги держави», - каже координатор  проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України"  Світового банку Катерина Петрина. «Частина кредиту може бути списана, якщо підприємець розвиває свою діяльність, наймає на роботу інших людей», - додає голова ЛОДА Олег Синютка.

«Участь Світового банку дасть можливість  гарантувати прозорість процедур, якнайширший і найчесніший відбір  претендентів для участі у проекті, а крім цього ресурси фінансові, які надає СБ є одними з найдешевших», - каже голова ЛОДА.

Проект зокрема передбачає що після затвердження заявок та бізнес-планів комісією, створеною при Львівській ОДА, вчорашні безробітні отримають оплату рахунків на обладнання та матеріали, які необхідні для відкриття власної справи. При цьому, нові підприємці зможуть отримувати безкоштовні консультації з юридичних та податкових питань. Можливе також залучення учасників проекту для громадських робіт. Так, вже на початковій стадії реалізації проекту на Львівщині працевлаштовано 14 осіб, з них семеро залучені до оплачуваних громадських робіт. Комісія розглянула перші сім заяв на отримання фінансової допомоги для відкриття власної справи. Зокрема двоє заявників  виявили бажання займатися виробництвом бруківки, двоє роздрібною торгівлею, по одному - обробкою деревини, сільським господарством та виробництвом меблів. Одна людина проходить професійне навчання.

А тим часом станом на 1 червня на Львівщині допомогу для малозабезпечених отримують 31 232 сім’ї, що становить майже 4% від загальної кількості домогосподарств. Крім цього на Львівщині зареєстровано 12 190 внутрішньо переміщених осіб, з яких 6592 працездатного віку. Середній розмір щомісячної допомоги малозабезпеченим складає 3610 гривень, тобто є більшим за розмір мінімальної зарплати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: