Секта Догнала: що трапилося у церкві в Городку

DSCF6940-min
Церква Святого Духа

У греко-католицького духовенства Стрийської єпархії з’явилися серйозні докази, що храм Святого Духа у Городку захопили адепти секти Догнала, офіційно забороненої в Україні як деструктивної тоталітарної.

Підтвердженням тому стало присутність у церкві на свято Трійці Теодозія Івашківа, якого 2014 року офіційно було позбавлено духовного стану священика.

Отже, ситуація навколо церкви Святого Духа у Городку склалася не сьогодні і навіть не вчора, а кілька років тому. На тому місці, де нині храм, була стара, ще польська капличка святої Варвари. За ініціативи місцевого священика Зіновій Бенся і прихожан розпочалося будівництво церкви. Табличка на храмі засвідчує, що парафія була заснована 1992 року, а сама споруда зведена 2000 року. Зрозуміло, що будівництво здійснювалося на пожертви тих самих прихожан – від фундаменту до оздоблення.

«Потім почали складатися якісь негарні ситуації. Нас, парафіян, постійно звинувачували, що гроші пропадають, ще щось. Потім ми дізналися, що отець Зіновій освіти не мав і його вигнали. Він став зловживати горілкою. Спочатку сам то визнав, а потім казав, що то неправда. Ми почали писати, скаржитися і нам дали нового священика – отця Володимира», – розповідає пані Люба, яка сьогодні разом з іншими прихожанами приходить на Літургії до каплички під стінами церкви святого Духа.

Стосунки між священиками не складалися і новий отець попросив, щоб його відправили в іншу парафію. Місце отця Володимира зайняв інший священик – отець Василь. Так сталося, що невдоволені отцем Зіновієм пішли за новим отцем, а частина парафіян лишилася з отцем Зіновієм. На початку погодилися, що по черзі правитимуть у церкві. Ідилія протривала недовго і одного дня тих, хто не погоджувався зі старим священиком, просто не пустили до церкви – двері замкнули, а охорона пускала лишень своїх.

Це сталося приблизно чотири роки тому. Незважаючи на те, що у Городку є ще й інші греко-католицькі церкви, люди вирішили залишитися тут, адже і вони доклалися до будівництва храму. Відтак, Боголослужіння перенеслися до старенької каплички без вікон і дверей.

«Ми стояли на холоді півтора року», – згадує пані Люба.

Коли й отця Василя перевели до іншої парафії, на його місце прийшов отець Володимир Пігічин, який служить тут і донині, а також в церкві у сусідньому Арташеві. З приходом нового священика стару капличку відремонтували, вставили вікна, двері, зробили опалення. Щоправда, довелося стикатися з опором з боку прихожан церкви, які неабияк протестували проти цього.

 

Отець Володимир Пігічин

Додамо, що через низку порушень з боку отця Зіновія Бенся його було суспендовано 7 листопада 2013 року. А це значить, що йому заборонялося виконувати будь-які священнодіяння. Декрет про кару суспенди на 12 місяців підтвердив Ватикан. Щоправда, отець проігнорував наказ і продовжив правити у церкві.

«Я вже тут є майже три роки. Ще за рік до мого приходу вірні УГКЦ вже молилися надворі у капличці. Щоправда, тоді це була лише альтанка – без вікон і дверей. Просто приносили стіл і була одна Літургія. Причиною були попередні різні історії отця Зіновія. Він мав кільканадцять різних попереджень. Але не реагував, і воно так тривало роками. Дійшло до того, що його було позбавлено священичого стану і прирівняно до стану мирян. Декрет суду вступив у дію в кінці грудня 2015 року. Коли це сталося, священики Стрийської єпархії на чолі з канцлером прийшли у храм, щоб сповістити, що всі ті священнодіяння, які відбуваються, є не дійсними. На жаль, не було відповідної реакції людей і вони виглядали так, як зазвичай виглядають люди у тоталітарних сектах. Дуже ворожо налаштовані супроти всіх. Були спроби  і фізичних контактів, але, очевидно, ми на це не реагували», – розповів отець Володимир Пігічин.

Щоправда, тоді про причетність Зіновія Бенся до секти Догнала чи як їх ще називають «підгорецьких отців», мабуть, ніхто й не здогадувався.

У зв’язку з догналівцями остаточно переконалося духовенство і прихожани під час храмового празника у церкві Святого Духа, який відбувся на свято Трійці. Тут з’явився самопроголошений єпископ Теодозій Івашків. Священик у 2008 році, одночасно з Антоніном Догналом, Ричардом Шпіржиком, Патріком Сойкою, Робертом Обергаузером, Маркіяном Гітюком, проголосили себе єпископами Української правовірної греко-католицької церкви або так званої секти Догнала.

«Зіновій Бенсь стверджував, що є священиком УГКЦ, хоча ним не був. Думаю, догналіти з’явилися раніше, лиш ми не знали цього. Бо минулого року на цей же празник вже були якісь особи, які співслужили. Зрозуміло, що чинні священики УГКЦ нізащо не наважилася б на таке, бо це під забороною і автоматично стягуєш на себе кару», – пояснює Отець Володимир.

Поява Теодозія Івашківа вже не викликала жодного сумніву – зв’язок з догналітами був очевидний. Кара малої екскомуніки на священика була накладена ще у вересні 2010 року. У документі зазначалося: «Серед актів справи знаходиться матеріал, який засвідчує, як священик Теодозій Івашків проголосив себе «правовірним єпископом» УГКЦ, зачитав декрет свого призначення вірним на Святій Літургії, що його «правовірний синод» УГКЦ призначив заступником глави УГКЦ і він публічно заявляє про себе, як про єпископа, тим самим це служить доказом того, що священик Теодозій Івашків узурпував єпископський уряд».

У вересні 2014 року Трибунал Сокальсько-Жовківської єпархії остаточно позбавив Теодозія Івашківа священичого стану.

Складність ситуації в тому, що без певних знань пересічна людина навряд чи помітить різницю між УГКЦ та догналівцями.

«Вони спекулюють на таких речах, які можуть сподобатися людям – на традиціоналізмі, обрядовості, дотриманню елементів обряду, які існували у якийсь період часу. Наприклад, що в певні частини Літургії треба тільки на колінах стояти. Тобто те, що далеке від основної суті християнства. Пересічний християнин не помітить жодної різниці. Але якщо бути уважним, то почуємо, що коли служиться Літургія, то згадується усіх, починаючи від Папа Римського, тоді патріарха, митрополита і свого правлячого єпископа. Вони свого єпископа не згадують. А жодний священик не може священнодіяти сам від себе, а лише від імені єпископа. Натомість на празнику згадували пана Теодозія», – пояснив отець Володимир.

За його словами, репутації секти догналітів заплямована і її адепти відкрито не декларують своїх зв’язків.

«Ми весь час зверталися у правоохоронні органи. Ми намагалися в різний спосіб залагодити ту ситуацію. Але воно не давало результату. Ні для кого не є добре, ні для церкви, ні для суспільства, будь-які ворожнечі, заколоти», – продовжує священик.

У січні 2016 року дійшло до того, що храм зачинили, а ключі передали поліції до того часу, доки не буде віднайдено якогось компромісного рішення. 4 лютого Стрийська єпархія подала начальнику Городоцького районного відділу ГУ МВС України у Львівській області Олександру Прокопчуку заяву щодо повернення ключів від храму отцю Володимиру Пігічину, законному представнику парафії Святого Духа. Однак правоохоронець вирішив по-іншому і вже за декілька днів у храмі служив Зіновій Бенсь. У Стрийській єпархії припустили, що, ймовірно, це сталося тому, що син екс-священика  працював у поліції.

Утім, повернімося до нинішніх подій. Так сталося, що одразу після храмового празника, коли до церкви Святого Духа прибув Теодозій Івашків, Зіновій Бенсь важко захворів і 22 червня удосвіта він помер. Але, виглядає на те, що історія з сектою догналівців на тому не завершиться, бо в церкві з’явився інший священик – Петро Ушкало.

«Він ніби пробував вчитися у катехитичній  школі у греко-католиків, але не має закінченої семінарії. Говорили про автокефальну церкву. Його сюди привозять якісь люди. Минулого тижня вони рахували, скільки людей є в капличці. Ситуація напружена. Тому нам було дуже важливо, щоб забезпечити спокій і ми звернулися до органів влади», – розповів отець Володимир.

Про Петра Ушкала відомо, що він 2015 року він балотувався на місцевих виборах до Львівської міської ради від «Партії простих людей Сергія Капліна». Тоді РІСУ так і не змогла ідентифікувати, до якої церкви належить кандидат, який у своєму резюме зазначив – «священик без парафії».

Сьогодні церкву Святого Духа відвідує приблизно 60 родин, натомість тих, хто молиться під її стінами, у капличці, налічується близько 90 родин.

«Дуже гостро у церкві реагували на те, якщо хтось з їхніх хотів відійти. Чинився дуже сильний тиск. Мені не одна особа свідчила, що мусіли до Львова їхати до церкви, бо в Городку в жодну могли зайти. Той самий спосіб, що і в тоталітарних сектах. Є один гуру, якого всі слухають. І він переконує всіх, що всі довкола вороги. Тому дуже складно донести будь-яку інформацію», – зазначив священик.

У день нашого приїзду до Городка церква Святого Духа була зачинена. Богослужіння тут відбуваються лише у неділю чи свято.

Довідка

Ідейним провідником так званої Української правовірної греко-католицької церкви є колишній чеський римо-католицький священик Антонін Догнал, який разом з іншими трьома римо-католиками (Р. Шпіржиком, Ї. Шпіржиком та Л. Юхелкою) був прийнятий до новіціату греко-католицького Чину отців Василіан у 1991 році.

Антонін Догнал

Ще будучи римо-католицьким священиком, Антонін Догнал забороняв важко хворим вживати ліки, не виконував свого пастирського служіння. За це моравський єпископ вилучив отця Антоніна з єпархії.

Є дані, що Антонін Догнал з 1978 року працював на радянські спецслужби.

В Україні Догнал з’явився 2004 року. Але вже на початку 2005 року був виключений з Василіянського Чину за «поважні провини проти монаших і церковних законів, зокрема постійний непослух Настоятелям».

3 березня 2008 року разом з іншими трьома особами проголосив себе таємно висвяченим єпископом.

11 серпня 2009 року разом з іншими особами заснував Українську правовірну греко-католицьку церкву.

Вже 2011 року Догнал «відлучив» від церкви пап Івана Павла II (посмертно) і Бенедикта XVI. За даними газети «Експрес» було накладено понад 5 тисяч анафем, зокрема на Барака Обаму та Ангелу Меркель. Водночас Антонін Догнал закликав Януковича не вступати у Європейський Союз, натомість тримати курс на Митний Союз. До речі, 1989 він агітував проти Вацлава Гавела на президентських виборах у Чехії.

22 червня 2015 у Брюховичах біля Львова співробітники СБУ провели обшук у жіночому монастирі УПГКЦ та у каплиці УПГКЦ на вулиці Плуговій у Львові. Були затримані лідери УПГКЦ, громадяни Словаччини та Чехії. Троє з них того ж дня були депортовані з України. Самого Антоніна (Ілії) Догнала серед затриманих не було. Є неперевірена інформація ніби він помер ще кілька років тому.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: