Через переповнені маршрутки львів’янам радять заздалегідь подбати про добирання на роботу

АС-3-(4)

З початком вересня дістатися на роботу та навчання стане ще важче через збільшення пасажиропотоку - у цей час львів’яни повернуться з відпусток та канікул. Ситуацію суттєво ускладнить і “виселення” кінцевих зупинок приміських автобусів вже відсьогодні на околиці, аби “розвантажити місто”.

Щоб звідти дістатися центру Львова, доведеться їхати в переповненому транспорті і платити вдвічі більше.

Кількість автобусів, які виїжджають на маршрути, скоротилася порівняно з минулими роками, зазначає Святослав Товстига, активіст ГО “За якісний транспорт”. Із 400 маршруток не виїжджає понад 240.

“Це означає, що вже з 4 вересня львів’яни сповна відчують відсутність громадського транспорту на собі”, - застерігає Святослав Товстига. Активіст зазначає, що перенесення кінцевих зупинок автобусів приміських напрямків на окраїни міста на початку вересня призведе до транспортного колапсу.

“Закорочення маршрутів на в’їзді в місто саме зараз - не найкраща ідея. Спершу варто було б вивчити пасажиропотоки. Ми знаємо, що в нас відбувся приплив мешканців, але як такого кількісного показника - у нас немає. Тобто у нас немає тих 650 автобусів, які згідно з паспортом мають виходити на маршрути. У вересні, в найкращому випадку, виїде близько 400 маршруток, адже цьогоріч спостерігаємо суттєве зменшення кількості автобусів. Зазначу, що у вихідний день – День незалежності - порівняно з попередніми роками виїхало на 150 автобусів менше – близько 370. Це викликано нестачею водіїв, технічним станом транспорту тощо. Тобто нам не вистачає автобусів, щоб возити наявну кількість пасажирів. Натомість департамент дорожнього господарства хоче додатково навантажити кілька тисяч мешканців на міську мережу транспорту, що викличе ще більше негативу та дискомфорту в людей, які доїжджають з районів, і тих, які живуть поруч”, - зазначає Святослав Товстига.

Замість автостанцій – прохідні “будки”

Кілька років тому Львівська облдержадміністрація вже намагалася перенести кінцеві зупинки маршруток на приміські автостанції, але ця ідея провалилася. З того часу за їхнє облаштування ніхто не брався.

“Маючи півтора року від першої спроби розвантажити місто, досі нічого не зроблено, не забезпечено нормальних умов для водіїв та пасажирів, - коментує Святослав Товстига. - Півтора року тому при ЛОДА була створена робоча група, куди входили ГО “За якісний транспорт”, Укртрансбезпека та замовник – Департамент дорожнього господарства, транспорту та зв'язку ЛОДА. Але як такого закорочення маршрутів тоді не відбулося. Окрім того, провалився інвестиційний конкурс із будівництва двох автостанцій – АС “Західна” на Городоцькій та АС №5”. За цей час нічого не змінилося. Нормальних автостанцій у нас нема. Тобто у Львові є лише три автостанції, які відповідають базовому поняттю “автостанція” - мають криті павільйони, нормальні туалети, а не біотуалети, нормальне транспортне сполучення. Серед них АС на площі Двірцевій та автостанція на вулиці Б. Хмельницького. Усе решта - це автостанції тільки на паперах. Там не зможе сховатися від дощу 15-20 людей, зважаючи на те, що кожних 15 хвилин - відправлення транспорту, а йдеться про десятки автобусів”, - розповідає громадський активіст.

Компанії-перевізники також невдоволені умовами, у яких тепер доведеться працювати. До відсутності елементарних вигод для водіїв додасться й загроза потенційних конфлікних ситуацій, адже доведеться кермувати по зав’язку переповненими автобусами.

“Ніхто не додавав нових автобусів, не додавав нових рейсів. Такі речі потрібно впроваджувати комплексно”, - коментує Володимир Іськович, заступник директора компанії “Успіх БМ”.

Взимку черги до автобуса можуть “вирости” до 500 людей

Неврегульованою залишається й проблема транспортного сполучення автостанцій з центральною частиною міста, додає Володимир Іськович.     

“З АС-3 взагалі невирішене питання. На цей напрямок вирішили додати чотири великі  автобуси, але суттєво це нічого не змінить. Поки він поїде в центр і повернеться - мине 40 хвилин. У час пік буде просто катастрофа”, - констатує перевізник.

Львів’яни, яким доводиться щодня діставатися в місто з районів, готуються до найгіршого. Кажуть, що досі пам’ятають попередній досвід від “реформи”.  

“Це знущання з людей - висаджують на кінцевих, а потім змушують ще 4 гривні платити за проїзд по місту. При чому годинами неможливо сісти в автобус, бо вони вже забиті пасажирами з міста, - каже Павло Бойко з Братковичів. – Ті, хто приїжджає на Любінську - це не кінцева, а проміжна зупинка - просто не можуть виїхати. Зимою зранку там по 500 людей стоїть”.

Недостатня кількість платформ для стоянки автобусів може спровокувати й аварійні ситуації. На автостанції №5 місць для відстою транспорту взагалі немає - автобуси паркуються при дорозі. А поблизу АС “Західна” - великий торговий центр, куди заїжджають вантажівки.   

“АС «Західну» я взагалі не вважаю автостанцією, туди б узагалі не мали заїжджати автобуси, поки з неї не буде зроблено щось, бодай схоже на автовокзал, - каже Святослав Товстига. - Більше року тому я як керівник громадської організації підтримував закорочення маршрутів, бо тоді йшлося про будівництво повноцінного автовокзалу. Але досі нічого не зрушило з мертвого місця. На АС «Західній» є ризик створення аварійних ситуацій. Вона є прохідною до торгового центру “Євротек”, а туди кожні 10-15 хвилин заїжджають великі фури. Це зумовлює перехрещення виїзду автобусів від перону і заїзду туди великогабаритного транспорту. Щодо АС №3, то станом на півроку тому там не було перонів, а відправлення відбувалося від тротуару. Варто взагалі провести перевірку, чи ті автостанції відповідають нормам, передбаченим законодавством”.

У ЛОДА про проблему нестачі транспорту, яка стане критичною вже цього місяця, теж знають. Тим не менше, від перенесення маршрутів не відмовляються.

За словами керівника департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку ЛОДА Романа Кокотайла, є угоди, укладені відповідно до результатів конкурсу з перевізниками на вимогу ухвали і звернень Львівської міськради  та рішень виконавчого комітету ЛМР.

Посадовець не заперечує, що транспорту недостатньо для обслуговування тієї кількості пасажирів, яка очікується, і те, що автостанції не мають відповідної інфраструктури. При цьому зазначає, мовляв, “є договір і вимоги Львівської міської ради і їх потрібно виконувати”.       

Частину грошей з кожного пасажира отримують власники автостанцій

“Можливо, є такі автостанції, до яких нема претензій, а є й такі, як АС-5. Тобто стоїть будка, а разом з нею п’ять продуктових магазинів. Це просто викачування грошей, бо нікого не цікавить, що для людей не створили ніяких умов. І що виходить? Виходить, що обласна рада діє на руку власникам автостанцій, бо вони мають з того заробіток”, - говорить Ярослав Поліщук з Перемишлян.

Як відомо, всі автостанції Львова - приватні. І частину грошей, які пасажир витрачає на квиток, отримують не лише перевізники, але й власники цих автостанцій (а відповідно до наказу Міністерства інфраструктури, автостанційний збір складає 12-15% від вартості кожного квитка). Зокрема автостанцією “Західна”, яку нещодавно побудували без тендеру та відкриття якої свого часу супроводжувалося інтригами, володіє ТОВ “Бізнесресурс”. Компанія належить бізнесмену Ростиславу Хомі та Андрію Рокошу.

Також Ростислав Хома є співвласником ТОВ “Укрінвестбуд”, а до 2007 року фірму ділили колишній мер Львова Любомир Буняк та начальник відділу містобудівної політики департаменту архітектури і розвитку містобудування ЛОДА Михайло Політило. Цікаво й те, що серед власників ТОВ «Укрінвестбуд», ТОВ «Хосаро» та ПП «Західна інженерна компанія» – Володимир і Тарас Хома. П’ять років тому фірма «Західна інженерна компанія» виграла тендер на будівництво трамвайної колії на Сихів. Тоді журналісти з’ясували, що замість 180 заявлених метрів колії було прокладено тільки 160. А фіктивні 20 метрів обійшлися міському бюджету в 1,2 мільйона гривень.     

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: