Суд дозволив вилучити оригінали документів у справі про зникнення 431 стародруку в Галереї мистецтв

26183_800x600_lviv-03

Старший слідчий СВ Галицького ВП ГУ НП у Львівській області звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадження про зникнення 431 музейного предмету з Музею мистецтва староукраїнської книги.

Про це стало відомо з ухвали Галицького райсуду від 13 лютого, оприлюдненої у Єдиному реєстрі судових рішень 16 лютого.

Нагадаємо, кримінальне провадження за ч.3 ст.191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) було відкрите у відповідь на письмове звернення після проведення звірки фондів і виявлення факту відсутності значної кількості стародруків.

«З метою повного, об'єктивного та всебічного розслідування вказаного кримінального провадження, встановлення особи (осіб), яка причетна до привласнення (зникнення) музейних предметів, проведення відповідних почеркознавчих експертиз, перевірки на причетність зазначеної в клопотанні особи до вчинення даного злочину, унеможливлення подальшого внесення змін до матеріалів звірки наявності предметів зберігання слідчий просить слідчого суддю надати дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів актів звірок з додатками по факту виявлення відсутності 431 музейних предметів у ЛНГМ ім. Б.Г. Возницького, оригіналів наказу директору ЛНГМ ім. Б.Г. Возницького «Про проведення звірки наявності предметів» №162 від 09.11.2016 р. та інших документів, які мають відношення до даного наказу, оригіналів наказів про прийом на роботу, переведення, звільнення ОСОБА_5, її посадових інструкцій, договору про повну матеріальну відповідальність, інших документів стосовно службової діяльності, фотографій, описів та оригіналів музейних інвентарних карток зниклих 431 музейних предметів, оригіналів актів інвентаризацій (звірок) Фондів ЛНГМ ім. Б.Г. Возницького за останні 10 років, оригіналів інших документів, які мають відношення до зникнення 431 музейних предметів», – йдеться у матеріалах справи.

На думку слідчого, вилучення оригіналів документів дозволить встановити важливі обставини у справі, провести почеркознавчі експертизи, а також не дозволить внести зміни в акти звірок.

Відтак суд ухвалив надати слідчому дозвіл на тимчасовий доступ до документів. Строк дії ухвали до 13 березня нинішнього року. У разі якщо ухвала не буде виконана, то слідчий може звернути до суду з клопотанням про проведення обшуку.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Нагадаємо, вперше з’явилася інформація про зникнення 95 стародруків і двох манускриптів наприкінці 2016 року. Звірка фондів розпочалася після призначення нового генерального директора галереї Тараса Возняка, який замінив на цій посаді Ларису Разінкову-Возницьку.

У січні 2017 року керівництво Львівської національної галереї мистецтв заявило про зникнення із Музею мистецтва давньої української книги майже ста кириличних стародруків. Пізніше стало відомо, що зниклими є понад 400 експонатів. За слова гендиректора Тараса Возняка, з музею зникли 224 стародруки і майже стільки ж цінних видань 19-20 століття.

Додамо, що завідувачкою Музею книги була Лариса Спаська, яка разом з екс-директоркою Ларисою Разінковою-Возницькою опинилися під пильним оком слідства, а також у центрі медійного скандалу. У хід пішли всі можливі засоби. На початку серпня до пані Возницької прийшли слідчі з обшуком (більш детально читайте тут). Відтак візаві обмінялися гучними заявами у медіа та під час прес-конференцій. Після того гендиректор Тарас Возняк повідомив про зникнення музейних предметів з фондів Олеського замку.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: