У Львові підприємці створили ініціативну групу для боротьби з корупцією на митниці

Підприємці та громадські активісти Львівщини створили робочу групу «Стоп хабар на митниці», учасники якої ініціюють зміну системи роботи з митними органами та супроводжуючими службами. Про це кореспондента Дивись.Інфо повідомили в інформаційній службі ініціативної групи «Стоп хабар на митниці».

Робоча група діє уже протягом місяця. Її учасники зустрічаються щосереди о 14:00 у приміщенні Львівської митниці вул. Костюшка 2. «Ми, представники бізнесу, вирішили створити ініціативну групу, оскільки вважаємо, що ніхто не прийде і не організує нові прозорі правила гри. Нам треба робити це самим. Про цьому, слід діяти разом, швидко і скоординовано. Тому я закликаю усіх небайдужих підприємців приєднуватись до нашої ініціативної групи та активно приймати участь у спільній справі!», - зазначає Наталія Смуток, директор компанії «Матаі-Україна», одна із засновниць групи «Стоп хабар на митниці».

До цієї ініціативи також долучились компанії-члени Європейської бізнес-асоціації, Комітет підприємців Львівщини та представники Данської бізнес-асоціації. На сьогодні ініціативна група працює за такими напрямками: внесення законодавчих ініціатив, щотижневі зустрічі для обговорення актуальних проблем і прийняття швидких рішень з керівництвом Львівської митниці, прикордонної служби та на вимогу керівниками супровідних служб, конструктивна критика та розробка механізмів вдосконалення роботи працівників вище зазначених установ, організація гарячої лінії для підприємців, перевізників, брокерів щодо повідомлень про факти хабарництва чи проблемні ситуації та реакція на запити від групи кваліфікованих спеціалістів, у разі необхідності направлення запитів до керівництва митних, прикордонних органів та суміжних служб, отримання відповіді та публічне висвітлення проблемних ситуацій, громадський контроль на пунктах пропуску.

«Щодо громадського контролю, то, на мою думку, тимчасове здійснення народного контролю спільно з працівниками митниці та прикордонної служби, це найбільш ефективний інструмент у боротьбі проти корупції та контрабанди, - наголошує Наталія Смуток. - Такий контроль дав би змогу виявити корупційні схеми, їх учасників і допоміг запобігти рухові «чорних» грошових потоків та перенаправити їх у держбюджет (зокрема, на достойну зарплатню для працівників митних і прикордонних органів, суміжних служб)».

За її словами, уже на сьогодні є домовленість з керівництвом Львівської митниці та прикордонної служби щодо можливості здійснення такого контролю. Для цього слід організувати акредитовану групу, яка б здійснювала такий громадський нагляд.

Важливим аспектом діяльності групи «Стоп хабар на митниці» є принцип солідарності – у випадку проблем при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності у поодинокого підприємства, брокера, члена асоціації/об’єднання в тій чи іншій галузі, фізичної особи,  учасники зобов’язуються спільно реагувати, підтримувати підприємство чи певну галузь до повного з’ясування ситуації.

Звісно у процесі викорінення корупції, активісти зіткнулися з труднощами. Зокрема, за словами Наталія Смуток, існує мовчазний саботаж і зі сторони працівників контролюючих органів, і з боку підприємств, що завідомо збудували бізнес на корупційних схемах (так званий «сірий імпорт»). «У такому випадку корупційні схеми прикриваються обома сторонами. Це ще раз підтверджує необхідність організації громадського контролю», - підсумовує активістка.

Додамо, що активісти робочої групи «Стоп хабар на митниці» створили сторінку у феуйсбуці «Стоп хабар», де закликають усіх небайдужих долучатися до ініціатив для викорінення корупції з усіх сфер діяльності та постійно оновлюють інформацію що досягнутих результатів та планів подальшої роботи.

Активісти звітують, що за місяць діяльності ініціативної групи «Стоп хабар на митниці» вдалось:

- вийти на постійний діалог з керівництвом Львівської митниці, Львівського прикордонного загону та суміжних служб і розробити максимально ефективний алгоритм спільної роботи та консультацій в перехідних умовах

- розробити законодавчі ініціативи і направити їх 14 березня 2014 р. до міністра економіки і зовнішньої торгівлі Павла Шеремети та народних депутатів Михайла Хміля та Ігоря Васюника.

Плани діяльності ініціативної  групи «Стоп хабар на митниці»:

- Протягом наступних двох тижнів плануємо створити Громадську раду при Львівській митниці із залученням уповноважених представників Львівської митниці, Львівського прикордонного загону, керівників суміжних служб. До громадської ради мають увійти уповноважені представники асоціацій та об’єднань підприємців за галузями, представники преси та громадські активісти. Найголовніше, на думку ініціативної групи «Стоп хабар на митниці», є активна позиція учасників новоствореної Громадської ради та ефективна робота з публічним висвітленнями результатів діяльності та звітністю. Усі члени Ради повинні приймати участь на волонтерських засадах, жодні лобіювання особистісних та галузевих інтересів є неприйнятним. Лише таким чином, на думку активістів можна налагодити  прозорий контроль за діяльністю як митних, прикордонних органів, суміжних установ, так і за веденням підприємцями зовнішньоекономічної діяльності.

-  Підписання Меморандуму про співпрацю з керівництвом Львівської митниці, Львівського прикордонного загону та суміжних служб

- Поширити позитивний досвід роботи діяльності ініціативної групи «Стоп хабар на митниці» на інші контролюючі органи як у Львівській області, так і по всій Україні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: