Активісти подискутували із Шкурганом

В суботу, 26 квітня, в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень» телеканалу ZIK відбулося пряме включення з громадського транспорту. Журналісти влаштували діалог між перевізником, громадськими активістами та пасажирами.

Прямий ефір вели з автобуса маршруту №33, який обслуговує ТзОВ «Міра і К». За спостереженнями учасника громадського руху «За якісний транспорт» Святослава Товстиги, квитки водій почав видавати пасажирам тільки після того, коли активіст попросив дати квиток.

Перевізник був попереджений, коли і на якому маршруті будуть проводитися зйомки сюжету, тому мав змогу завчасно підготувати автобус. Перед прямим ефіром активіст звернув увагу на недоліки в інформаційному оформленні автобуса. Здивувало те, що директор підприємства-перевізника Микола Шкурган, як нам здалося, намагався вступити в суперечку стосовно відсутності інформації про страховика, яка повинна бути в салоні автобуса. Мовляв, де таке написано, що ця інформація повинна бути? Отож радимо пану Миколі ознайомитися з «Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», зокрема з пунктом 27, де чітко зазначено, що в салоні автобуса розміщуються відомості про перевізника та страховика (найменування, адреса і телефон).

Підозрюємо, що й інші норми та вимоги можуть бути для перевізників новиною, тож подаємо витяг (пункт 27) з «Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. №176 (із змінами):

27. Залежно від виду сполучення на автобусах розміщується така інформація:
у разі здійснення міських та приміських перевезень на передньому трафареті - номер маршруту і найменування початкового та кінцевого пунктів; на боковому трафареті - найменування основних, де здійснюються проміжні зупинки; на задньому трафареті - номер маршруту; у разі здійснення перевезень в експресному режимі руху та в режимі маршрутного таксі на передньому і боковому трафаретах над номером маршруту та найменуванням пунктів, де здійснюються зупинки, - напис відповідно червоною фарбою "Експрес", чорною - "Маршрутне таксі"; біля дверей - позначення входу і виходу;
у разі здійснення міжміських та міжнародних перевезень на передньому і боковому трафаретах - найменування початкового та кінцевого пунктів маршруту (у разі здійснення міжнародних перевезень інформація подається двома мовами у два рядки: верхній - українською, нижній - мовою держави, до якої здійснюється перевезення).

У салоні автобуса розміщується така інформація:
1) витяг із цих Правил (у частині прав та обов'язків водія і пасажира);
2) позначення входу та виходу;
3) відомості про розмір штрафу за безквитковий проїзд і перевезення неоплаченого багажу;
4) відомості про перевізника та страховика (найменування, адреса і телефон);
5) загальна пасажиромісткість із зазначенням окремо кількості місць для сидіння пасажирів;
6) позначення місць розташування аварійних виходів (із зазначенням способу їх відчинення), вогнегасника, аптечки та кнопки екстреної зупинки;
7) напис «Не курити», «Місця для пасажирів з дітьми та інвалідів» (на міських та приміських маршрутах);
8) нумерація місць під час здійснення міжміських та міжнародних перевезень;
9) позначення місць для інвалідів рельєфною піктограмою в порядку, визначеному Мінінфраструктури. {Абзац четвертий пункту 27 доповнено підпунктом 9 згідно з Постановою КМ N 983 (983-2009-п) від 09.09.2009}

Розміри та освітлення інформаційних написів повинні бути такими, щоб їх можна було прочитати у світлу і темну пору доби:
в салоні автобуса - з відстані не менш як 1 метр;

на передньому та задньому трафаретах - з відстані не менш як 15 метрів, на боковому - не менш як 3 метри.

Громадський рух «За якісний транспорт».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: