У Садового нагадали про кишкову інфекцію

З настанням теплої пори року зростає частота захворюваності гострими кишковими інфекціями (ГКІ). Саме в цей час створюються сприятливі умови для збереження збудників у зовнішньому середовищі і їх розмноження в продуктах харчування та воді. Тому Галицький відділ Львівського міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області нагадує мешканцям особливості зараження гострими кишковими інфекціями, ознаки захворювання і основні заходи профілактики, повідомили у прес-службі ЛМР.

Основними причинами кишкових інфекцій є вживання бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, нехтування елементарними правилами особистої гігієни.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, страви чи вироби, що готуються «про запас» і призводять до накопичення збудників  інфекційних  хвороб у продуктах.

Захворювання проявляє себе не відразу, а після прихованого періоду, який може тривати від 1 до 7 днів. На завершення цього періоду приєднується розлад шлунково-кишкового тракту – нудота, блювота, часті рідкі випорожнення, в яких можуть бути домішки слизу і крові, болі у животі, а також підвищення температури.

Основні заходи профілактики:

  1. У випадку виникнення кишкових розладів негайно звертайтеся  до лікаря.
  2. Використовувати для пиття лише перекип’ячену воду.
  3. На постраждалих внаслідок повені адмінтериторіях мити посуд, овочі, фрукти лише перекип’яченою водою.
  4. У випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та їх дезінфекцію.
  5. Дотримуватися правил особистої гігієни.
  6. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб.
  7. Не допускати споживання продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості.
  8. Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  9. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневих вод тощо ). Для пиття і приготування їжі використовувати воду бутильовану або з централізованих  джерел водопостачання.
  10.  При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і переварену воду.
  11.  При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну.
  12.  При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
  13.  Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обробити окропом.
  14.  У продаж не брати продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
  15.  На відпочинку без організованого харчування не готувати багато комплексних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 години.
  16.  При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо ) уникати контакту продуктів з землею та піском.
  17.  Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом.
  18.  Обов’язково мити руки після відвідування туалету.
  19.  При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно стежити, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження.
  20.  Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами.

 

Якщо ви захворіли, терміново звертайтеся до найближчої лікувальної установи. Хворого, який перебуває на колективному відпочинку, необхідно ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого, негайно викличте швидку допомогу 103. Не ризикуйте своїм та здоров'ям близьких!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: