Ще до початку голосування Онищенко написав, що знав його результати, – депутат

1462443710_o1_729x547

Багато народних депутатів хотіли почути у стінах парламенту контраргументи Олександра Онищенка, обвинувачуваного у корупційних діях та розкраданні держбюджету. Однак нардеп проігнорував сесійне засідання і покинув межі країни.

Про це «Дивись.info» розповів народний депутат від Львівщини Олег Мусій. 

Народний депутат Олег Мусій

Народний депутат Олег Мусій

«Саме не поява Онищенка у стінах Верховної Ради стала для багатьох останнім аргументом на користь голосування за затримання та арешт нардепа, бо щодо зняття недоторканності, то тут запитань не було жодних. Зрештою стало цілком очевидним, що з Онищенком чи без Онищенка, але депутати однаково голосуватимуть. Втім, багатьом хотілося послухати його аргументацію, що він скаже на ці звинувачення. Тому не було достатньо впевненості, що вистачить голосів на затримання та арешт. Але після того, як Онищенко не прийшов, стало цілком зрозуміло, що він здався і він, найімовірніше, винуватий, що нема у нього якихось серйозних аргументів, щоб спростувати висунуті проти нього звинувачення. Зокрема і для мене це стало вирішальним, аби проголосувати за усі три постанови», – сказав Олег Мусій.

За словами депутата, таке ж рішення було ухвалене на засіданні міжфракційного об’єднання «Народний контроль», членом якого він є.

«Один з депутатів процитував пост Онищенка на Фейсбуку, коли він, не знаючи ще результатів голосування, написав, що мовляв так і знав, що голосування буде тенденційним, що його позбавлять усіх можливостей, тому він і не повернеться в Україну. Для дуже багатьох депутатів його відсутність стала лакмусовим папірцем», – зазначив пан Олег.

Однак справа Олександра Онищенка – це лише одна ланка у довгому ланцюжку справ і найближчим часом варто очікувати нових кримінальних проваджень і проти чиновників, і проти бізнесменів та депутатів, пов’язаних з різними офшорними структурами.

«Ми почули з вуст генерального прокурора, що ця справа – тільки початок. Крім того, це були вимоги багатьох народних депутатів і навіть фракцій. Адже відомо, що Онищенко укладав угоди з чиновниками, зокрема з «Укргазвидобуванням», Державна фіскальна служба робила йому преференції з повернення ПДВ, а значить є й інший бік справи. Тобто є ще чиновники, які мають за це відповісти. А ми очікуємо від НАБУ справ проти тих чиновників. Поза тим, є ще й власники офшорних компаній, задіяних у схемах, серед них і народні депутати, про що дуже обережно заявив з парламентської трибуни Сергій Лещенко. Тобто реально це тільки початок», – продовжує народний депутат.

На його думку, якщо Луценко хоче мати підтримку у стінах Верховної Ради і авторитет у суспільстві, що ще важливіше, у нього немає іншого виходу, як порушити кримінальні справи, у тому числі й проти тих депутатів, які займаються бізнесом.

«Я переконаний, що бізнес і законодавча діяльність – несумісні речі. Тому тих бізнесменів, які вирішили прикритися мандатом, спіткає доля Онищенка. Тільки, дай, Боже, щоб це стосувалося не тільки одного депутата з «Волі народу», а й інших – і з Блоку Петра Порошенка, і з «Народного Фронту», і з інших олігархічних групах. Щоб не забули про Бойка, голову фракції «Опозиційного блоку», чиї нафтові вишки кудись «зникли». Тому ми очікуємо і будучи послідовною політичною силою, голосуватимемо проти такого суміщення і, відповідно, за притягнення до відповідальності таких схемщиків, які обкрадають український народ», – наголосив Олег Мусій.

Як писала ІА «Дивись.info», учора, у вівторок, Рада дала згоду на притягнення до відповідальності, затримання та арешт Онищенка. За це проголосували 275, 265 та 263 депутати відповідно.

За даними слідства, Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства «Укргазвидобування» за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на суму понад 1,613 млрд гривень.

Натомість антикорупційний прокурор Назар Холодницький заявив, що після учорашнього голосування Олександр Онищенко буде оголошений у міжнародний розшук.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: