Щури, ворони, трупи: які таємниці ховав Жовківський костомельний

DSCF6658-min

Представники Держекоінспекції у Львівській області сьогодні розпочали позапланову перевірку Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод».

Сьогодні розпочалася позапланова перевірка підприємства, яке належить до ста забруднювачів Львівської області. Причин для перевірки було декілька: по-перше, київське керівництво у січні відмовило екоінспекторам у проведенні планової перевірки, по-друге, місцеві активісти знайшли декілька скотомогильників поза межами підприємства, а лабораторні дослідження грунтів виявили перевищення гранично допустимих норм різних елементів, зокрема амонію.

Щоправда, як вже писала ІА Дивись.info, перевірка мала початися учора, однак спочатку зник директор, а згодом зателефонували з Києва, з ДП «Укрветсанзавод», зрештою вдалося досягнути домовленості і інспектори прибули на костомельний завод сьогодні.

Щоб не допустити ліквідації наслідків діяльності підприємства, місцеві активісти виставили нічну варту, а вранці, крім перевіряючих, прибув і народний депутат Володимир Парасюк.

Після тривалих переговорів і дзвінка до міністра агрополітики Тараса Кутового директору Михайлові Клину таки довелося поступитися і пропустити на територію і депутата, і журналістів.

Більшість обладнання відсутня, уся сировина, яка має утилізуватися і перероблятися, валяється просто неба. На вигляд тушам свиней декілька днів, хоча за словами директора, їх мають утилізувати протягом доби, а майже чорні трупи буцімто були привезені вчора. Увесь двір – у велетенських щурячих норах, під ногами валяються то здохлі ворони, то ті ж пацюки. На запитання, де продукція, гумус чи кісткове борошно, Михайло Клин так і не зміг нічого відповісти.

«Ще 25 липня я звернувся до всіх можливих органів виконавчої влади, які мають стосунок до цього підприємства, щоб вони провели перевірку і надали свої висновки чи тут дотримуються санітарних норм тощо. Відповіді я досі не отримав, але переконався, що це все закрутиться на бюрократичному рівні. Тому постало питання підняти громадськість, запросити журналістів, щоб все це показати і, можливо, тоді в якихось міністерських кабінетах щось зрушиться з місця. Що ми тут бачимо – нічого не працює, нічого ніхто не переробляє, завозять туші свиней, які скидають на купу, вони у природний спосіб перегнивають, і такий метод вони називають утилізацією. Нема тут ні газу, ні технологій спалювання. Це звичайний смітник з органічних відходів. З документів мені показали дозвіл з обласної державної адміністрації про надання дозволу на ведення підприємства такого року на 10 років, а також внутрішні статутні документи. Не бачив я документів, які дозволяють приймати їм органічні відходи чи документи, які б підтверджували, що привезені тварини загинули природною смертю, а не від хвороби. Справа вже знаходиться у правоохоронних органах і вже зареєстрована. Крім того, сьогодні звернувся до міністра агрополітики. Є два виходи зі ситуації: або приватизувати підприємство, або змінити керівника на нормального менеджера, який зможе вивести підприємство на нормальний рівень роботи. Адже це підприємство є монополістом на цьому ринку», – сказав Володимир Парасюк.

«На території заводу практично нічого немає, обладнання не працює, все під відкритим небом, туші мертвих тварин, кістки. Говорять, що роблять кісткове борошно, але ж жоден котел не працює», – додав депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

Натомість директор Михайло Клин усі звинувачення відкидає і переконує, що має всі необхідні документи і завод працює саме так, як і повинен.

«Всі дозволи у нас є, і на викиди, і на водокористування, і всі лабораторні дослідження по грунту тощо. Ми кагатуємо сировину, а потім з неї робимо гумус. У кагати насипається вапно. А газ нам не потрібен. Нам потрібні гроші на котельню, на тверде паливо», – каже Михайло Клин.

Та ні кагатів, крім одного розбитого, наповненого якимсь сміттям, ні гумусу, ні зон, визначених законодавством для роботи подібних підприємств, побачити так і не вдалося. До речі, під час нашої попередньої розмови з директором, він жодним словом не згадував про виробництво гумусу, а лишень про кісткове борошно.

Більше про Жовківський ветсанзавод можна прочитати тут і тут.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: