Куди хилить Президент: контент-аналіз виступів Порошенка (інфографіка)

Фахівці провели контент-аналіз виступів Петра Порошенка з березня 2015 по травень 2016 року. Аналіз також показав, що виступи Президента в Україні зміщуються в ліву частину політичного спектру, а за кордоном — ближче до правої.

Фахівці провели контент-аналіз виступів Петра Порошенка з березня 2015 по травень 2016 року. Аналіз також показав, що виступи Президента в Україні зміщуються в ліву частину політичного спектру, а за кордоном — ближче до правої.

Відтак, промови Президента України перед українською аудиторією та іноземною відрізняються: легкість читання виступів Порошенко перед зарубіжними журналістами й політиками гірша, ніж перед українцями. Це означає, що виступаючи перед зарубіжною аудиторією, Президент орієнтується на більш освічених слухачів. Але в промові, присвяченій другій річниці опору російської окупації Криму, яку Порошенко виголосив 26 лютого 2016-го, читабельність гірша (14,20).

Найпростіший прийом аналізу текстів — візуальне відображення часто вживаних слів у вигляді «хмари». На малюнку 1 — «мовні дані» із зазначенням 50 слів, які Президент використовував найчастіше.

Wordcloud1-1

Далі за допомогою індексу легкості читання Флеша-Кінкейда ми з’ясували, наскільки тексти виступів Порошенко є складними. Цей індекс дає можливість визначити рівень освіти, необхідний для сприйняття виступів. Високе значення індексу вказує на погану читабельність (тобто промову важко зрозуміти): щоби її сприйняти, потрібен більш високий рівень освіти, виражений у роках. На малюнку 2 показана зміна індексу легкості читання Флеша-Кінкейда (вісь Y) для всіх виступів (вісь X). Загалом, промови виявилися простими для розуміння аудиторією з освітою від 10 до 16 років (10 років — середня освіта, 16 років — вища).

poroshenko_юа

На основі статистичного аналізу текстів виступів Порошенко можна зробити кілька висновків. Тексти написані простою мовою, зрозумілою звичайному слухачеві. Однак виступи, адресовані зарубіжній аудиторії, більш складні. Це означає, що промови на міжнародних конференціях або в якості запрошеного оратора розраховані на аудиторію більш високого освітнього рівня. Меседжі для української та зарубіжної аудиторій схожі. У виступах перед українцями риторика Порошенко зміщується в ліву частину політичного спектра, а перед зарубіжними журналістами або політиками — трохи вправо з деякими варіаціями в динаміці за часом. Різниця в політичних позиціях пов’язана також із певними темами й ситуаціями. Наприклад, в економічних і соціальних питаннях Президент демонструє ліві позиції, а під час звинувачень у терактах вони зміщуються вправо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: