В Україні з’явилася значна кількість фейкових політичних експертів

В Україні з’явилася значна кількість фейкових політичних експертів, що спричинило розмивання поняття «політичного експерта» загалом.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили очільники Агентства моделювання ситуацій (АМС).

Так, директор АМС Віталій Бала зауважив, що цитування політичних експертів чи їхні виступи на телебаченні не означають, що людина дійсно є експертом. «Експерт – це та людина, яка допомагає політикам чи політичним партіям у повсякденному житті і здатна давати якісь аналітичні матеріали, поради чи консультувати стосовно тих чи інших проблем», – сказав він.

Читайте також: Таємниці скриньки Суркова: кому вигідне злиття інформації

Бала зазначив, що кілька років тому в Україні з’явилися рейтинги політичних експертів і деякі з них містять у собі певні маніпуляції. «Це не просто стосується нас особисто чи інших наших колег, які в цій сфері працюють 20 і більше років. Йдеться про те, що це достатньо примітивна технологія», – сказав він і додав, що в той час, коли відбувається агресія Росії проти України, «намагаються просунути в перші рядки людей, які, на нашу думку, якраз не обстоюють інтереси України».

В такий спосіб, вважає директор АМС, намагаються дискредитувати реальне експертне середовище, що нині є небезпечним. Він підкреслив, що в таких рейтингах є, зокрема, «експерти», які публікуються в Росії.

Читайте також: Хакери оприлюднили другу порцію «листів Суркова»
Своєю чергою політичний експерт Володимир Цибулько зауважив, що в таких рейтингах, зокрема, використовується маніпулятивний прийом, коли «цифрова кількість не відображає якості». На його думку, «шахрайство» полягає в тому, що в таких рейтингах «своїх» намагаються поставити поряд зі справді впливовими експертами, видавши кількість цитувань за їхню якість.

Крім того, заступник директора АМС Олексій Голобуцький висловив думку, що з’явилася значна кількість людей, які мають дипломи політологів формально. «Політолог за 3 дні – курси пройшов», – сказав він і додав, що ці люди часто із багатьох питань займають позицію, до якої не висловиш претензій; але якщо ознайомитись з публікаціями в російських та сепаратистських виданнях, одразу стає зрозумілою їхня роль у тому, що відбувається.
«Отже, за два роки вони розмили узагалі таке поняття як експерт. Поняття політичний експерт просто розмите. Що це таке – взагалі не зрозуміло», – сказав Голобуцький і додав, що такі «експерти» коментують будь-які теми заради створення елементу присутності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: