Чорний тиждень у ЛМР, або Чому трамвай на Сихів поїхав без Юрія Гольця

1

Гучним скандалом розпочався сьогоднішній ранок у Львівській міській раді – на хабарі у 80 тисяч гривень затримали начальника управління житлового господарства ЛМР, якому нещодавно прокуратура оголосила про підозру в причетності до трагедії, що сталася на грибовицькому сміттєзвалищі наприкінці травня.

Хто такий Юрій Голець

Кар’єра Юрія Гольця була доволі стрімкою. За 16 років він спромігся з майстра ЖЕКу піднятися до начальника управління житлового господарства, яке він очолив 29 квітня 2010 року.

golets

За час роботи на цій посаді в бік Гольця летів не один камінь. Наприклад, через ЛКП «Лев», яке не раз опинялося у центрі скандалу. Нелюдське ставлення до тварин пан Голець виправдовував «по-господарськи практично», мовляв Львів не може собі дозволити утримувати бездомних тварин до кінця їхніх днів, а відтак їх піддають «гуманній» евтаназії. Як тоді з’ясували активісти, під словом «гуманна» розумілося трубою по голові і закопати у ямі на території ЛКП. Питання, чи знав пан Голець про такі методи, з розряду риторичних. Документів, які б це підтверджували, звісно, в природі не існує.

Однак насправді Юрій Голець опинився у центрі уваги після трагедії на грибовицькому сміттєзвалищі, яка сталася 30 травня. Тоді внаслідок зсуву сміття загинули троє рятувальників – Андрій Вненкевич, Юрій Рудий та Богдан Юнко. Повідомлялося і про четвертого зниклого – працівника ЛКП «Збиранка». Незважаючи на всі зусилля, чоловіка досі не знайшли.

Після трагедії дедалі частіше почали лунати звинувачення у бік Юрія Гольця, який буцімто кришував сміттєву мафію. Одним з першим, хто звинуватив львівського чиновника у причетності до керування «сортувальниками» сміття на полігоні був депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський, який провів своє розслідування.

«Ми спілкувалися з людьми, які там працювали. На місяць вони заробляли по 30-35 тисяч гривень. Серед цих сортувальників були люди і з Ямполя, і зі Львова, з усіх ближніх сіл, було багато приїжджих. Вони розповідали так: «Мовляв, ну прийде інвестор, і скільки я тоді зароблю? 5-10 тисяч. А я заробляю 30-35». Визначеного робочого дня не було. Окремо збирали кольорові метали, зокрема мідь, алюміній, а також пластик, бите скло, окремо цілі пляшки. Пляшки з горілки різних виробників теж сортувалися. Окремо картон, окремо папір. Ті, хто працював, стверджують, що отримували розпорядження від Юрія Гольця, начальника Управління житлового господарства Львівської міської ради. Саме він керував сортувальним бізнесом», – розповів Ігор Муравський ІА Дивись.info ще у червні.

За словами депутата, одночасно на сортуванні сміття працювало іноді близько 300 осіб. Роботи тривали цілодобово. А вночі полігон освітлювався генераторами.

«То було схоже на якийсь базар. Ми змогли туди потрапити лише тому, що було кілька машин, приїхали АТОвці у військовій формі. Якби туди поїхав сам, то міг би і не виїхати», – розповів Ігор Муравський.

Цілком очевидно, був організований дуже потужний бізнес. І активісти, які намагалися розібратися у ситуації, саме з нелегальним сортуванням сміття пов’язували небажання Львівської міської ради будувати сміттєпереробний завод і вирішувати проблему із грибовицьким полігоном.

На початку серпня  Ігор Муравський був змушений звернутися до прокуратури із заявою – Юрій Голець погрожував йому фізичною розправою.

Натомість тодішній директор ЛКП «Збиранка» Богдан Горбаль закиди у контролюванні нелегального сортування сміття відкидав: «Наше підприємство знаходиться буквально у 800 метрах від одного села і в кілометрі – від іншого. Ось люди з цих сіл і приходили на сміттєзвалище. Ми зверталися і до сільських рад, і до міліції. Але люди казали: «Це наша територія, тому ми приходимо». У них були клієнти, на яких вони працювали. Що було, то було. Але таке не тільки в нас. Це на усіх сміттєзвалищах. Тут нема кого винити, що люди були на сміттєзвалищі. Ми зі свого боку зверталися усюди, куди могли».

Через 17 днів…

Згодом саме Богдан Горбаль і його заступник Борис Плашенко опинилися на лаві підсудних за звинувачення у причетності до трагедії на грибовицькому сміттєзвалищі. Внісши по 110 тисяч гривень застави обидва екс-чиновники вийшли на волю. Це сталося 16 серпня, а вже 1 листопада стало відомо, що прокуратура оголосила про підозру і Юрію Гольцю. Ось тільки до цього чиновника Феміда виявилася лагіднішою і суд відпустив його під особисте зобов’язання. З Львівської міської ради керівника управлінні не те що не звільнили чи бодай усунули від виконання обов’язків на час розслідування.

«Справа у тому, що органи місцевого самоврядування розробили заходи щодо тіла полігону. Керівник, про якого ми сьогодні говоримо, мав причетність до розроблення цих заходів. Залишити його під домашнім арештом – неправильно. Ми врахували його стан, його відношення і тому обрали такий запобіжний захід. Це середньої тяжкості злочин – ст. 367, ч. 2.», – так тоді м’якість Феміди пояснив прокурор Львівської області Юрій Квятківський.

Одне слово, пустили цапа у город капусту стерегти. Тобто той, чия службова недбалість призвела до тяжких наслідків – загибелі трьох людей (ймовірно, чотирьох), повинен виконувати роботи на полігоні зі зміцнення його тіла.

Однак через 17 днів після суду сталося найнепередбачуваніше – Юрія Гольця затримали під час отримання хабара, який був «відкатом» від комерційної структури.

«Правоохоронці встановили, що чиновник регулярно отримував «відкат» від комерційної структури за сприяння в укладанні договорів на роботи з капітального ремонту будинків та благоустрою міста. Співробітники спецслужби з’ясували, що за вже укладені угоди на майже два мільйони гривень посадовець вимагав 5-8% від суми залежно від різновиду робіт. Задокументовано також домовленість начальника управління з бізнесменами посприяти підписанню нових договорів на вісім мільйонів гривень. Оперативники СБ України затримали чиновника у центрі Львову під час отримання чергової частини хабара у розмірі вісімдесят тисяч гривень», – повідомили в СБУ.

Натомість у міській раді від коментарів наразі утримуються, там нещодавно закінчився обшук у кабінеті Гольця та першого заступника міського голови Львова Віктора Пушкарьова.

А ось мер Андрій Садовий, який брав участь у запуску трамваю на Сихів, все ж відреагував на сьогоднішнє затримання.

«Я не володію цією інформацією, дізнався про затримання від ЗМІ. Якщо він винен, – буде тюрма, якщо він не винен, перед ним будуть вибачатися», – сказав міський голова.

Генпрокурор Юрій Луценко теж не змовчав після затримання, хоча операцію проводила військова прокуратура разом з СБУ: «До чого все таки прогресивне місто Львів! Начальник управління житлового господарства міськради люб'язно пояснює, що раніше за підряди треба було платити долю у 10% від вартості робіт. Але в ці кризові часи – 7%. А от за вивіз сміття взагалі – 5%! Військова прокуратура разом з СБУ взяли цю піранью на гарячому».

Читайте також: Гольцю світить до 10 років ув’язнення

Нагадаємо, позавчора, 15 листопада, у Львівській міській раді Генеральна прокуратура проводила обшук. Чиновників підозрюють у заволодінні за попередньою змовою чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем. Йдеться про земельну ділянку площею понад 23 га землі, де планувалося зведення індустріального парку «Рясне-2». Нібито земля була продана за заниженою ціною у 52 мільйони гривень, тоді як за нормативно-грошовою оцінкою – 140 мільйонів. Рішення про зниження ціни одноосібно ухвалив мер Садовий, виправдовуючи свій вчинок – створенням комфортних умов для інвесторів. Однак незважаючи на такий «комфорт», інвестор так і не почав робіт зі зведення індустріального парку, а свої претензії на землю висунула сільська рада Рясне-Руської.

Читайте також: Індустріальний парк «Рясне-2»: кому належить земля

Так виглядає, що сьогодні по цеглинці почали розбирати корупційну піраміду, зведену у Львівській міській раді Андрієм Садовим. Ось тільки доволі дивно виглядає, що в поле зору досі не потрапив сам міський голова…

Далі буде…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: