До Нью-Йорка і Лондона без пересадок: у Львові працюватимуть над розширенням авіасполучення

1435584527_1

Львівський ІТ Кластер запустив проект ІТ Jet. Його мета – покращити авіасполучення зі Львовом.

Першим кроком до цього стало дослідження, скільки львівські ІТ-спеціалісти літають у бізнес-подорожі. Як часто та куди саме вони літають у бізнес-цілях, пише Lviv IT Cluster.

На сьогодні дуже мало іноземних міст мають сполучення зі Львовом. Згідно з інформацією львівського аеропорту, його маршрутна мережа складається з 30-ти міжнародних напрямків: декілька міст у Європі (Відень, Мюнхен, Варшава, Радом, Мінськ, Болонья, Рим, Мадрид, Вільнюс), а також Стамбул, Хургада (Єгипет), Шарм-Ель-Шейх, Баку, Тель-Авів, Анталія. Натомість, немає рейсів у США, до багатьох великих європейських міст літаки зі Львова також не літають. Якщо і є можливість дістатися туди та назад до Львова, то з пересадками у Києві.

Проте ІТ-працівники Львова щорічно потребують тисячі прямих авіарейсів за кордон. Загалом у 2015 році працівники львівських ІТ-компаній здійснили 6 021 бізнес-подорожей. Ці дані не включають туристичні мандрівки чи подорожі у цілях відпочинку.

Найпопулярнішими напрямами для поїздок у справах компаній є Північна і Південна Америка (3161 або 52,6% від загальної кількості перельотів), Північна Європа (1 106 або 18,2%), Західна та Південно-Західна Європа (555 або 9,4%), Середній Схід (323 або 5,4%), Південна та Південно-Східна Європа (177 або 2,9%) та Азія (145 або 2,3%).

Найпопулярнішими країнами для бізнес-подорожей є США – 3 101 перельотів, Велика Британія – 773, Німеччина – 420 перельотів, Польща – 307 перельотів, Ізраїль – 290, Швеція – 148, Росія – 148, Болгарія – 120 та Індія – 108.

Найбільше бізнес-подорожей львівські ІТ-шники здійснюють у такі міста: Нью-Йорк (1 483 перельотів), Лондон (600), Сан-Франциско (375), Берлін (277), Тель-Авів (241), Краків (164), Софія (100), Москва (98), Стокгольм (94), Копенгаген (67) та Мумбаї (66).

За словами Голови Наглядової Ради Lviv IT Cluster та ідейного натхненника проекту ІТ Jet Андрія Павліва, така ситуація негативно впливає на розвиток ІТ-бізнесу.

«98% клієнтів львівських ІТ-компаній перебувають за кордоном. Робота з закордонними замовниками вимагає відповідних умов. Більше половини львівських ІТ-працівників щонайменше раз на рік літають за кордон до бізнес-партнерів. Та у Львові звичайна бізнес-подорож може перетворитися у поїздку довжиною у день. Попри те, що Львів має розвинену інфраструктуру та хороший аеропорт, маршрутна авіамережа міста є дуже обмеженою. Тому, власне, Львівський ІТ Кластер і вирішив попрацювати на розширення авіасполучення зі Львовом», – каже Андрій Павлів.

За словами СЕО Lviv IT Cluster Степана Веселовського, проект IT Jet має на меті збільшити кількість прямих перельотів зі Львова у різні куточки світу.

«Мала кількість авіарейсів однозначно погано впливає на ІТ-індустрію Львова, тому що знижується мобільність. І тут питання навіть не у вартості квитка (хоча це теж важливо), а у часі. Якщо людина зможе вилетіти зі Львова у Лондон і мати півдня для роботи там, то це буде перемога. Зараз такий шлях займає день. Наша мета – це комфорт. Щоб час добирання до ключових ринків був коротшим. Це можуть бути краще сполучення з транспортними хабами або прямі рейси», – каже він.

Назва проекту походить від англійського слова jet, що означає реактивний літак. У цьому слові й головна мета – зробити будь-яку поїздку швидкою, як на реактивному літаку.

Для того, щоб це стало реальністю, Lviv IT Cluster і започаткував проект IT Jet. Вже здійснено перший етап – дослідження авіаперельотів, пов’язаних з ІТ. Воно показало, що кількість перельотів постійно збільшується. Згідно з дослідженнями IT Research, прогнозований ріст ІТ-індустрії становить 20% на рік. Згідно ж дослідженню PwC, до 2020 року кількість робочих місць в українській ІТ у цілому зросте вдвічі. Зокрема, за останні 5 років ІТ-галузь у Львові збільшила оборот від 96 млн до 300 млн доларів США, що свідчить про дуже динамічний ріст. Спираючись на ці дані, а також на дослідження авіаперельотів, можна спрогнозувати, що у найближчі роки кількість перельоті зросте удвічі.

Дані дослідження буде покладено в основу перемовин з авіаперевізниками, адже так вони бачитимуть необхідність розширення авіасполучення. Пріоритетними містами є Нью-Йорк та Лондон, адже туди львівські ІТ-спеціалісти літають найчастіше. Авіарейси у ці міста мають бути щонайменше двічі на тиждень.

За словами Андрія Павліва, перемовини з компаніями можуть тривати більше року, але він вже бачить зацікавленість з їхнього боку. Тим більше, Львів подався на проведення двох найбільших конференцій авіаперевізників Routes і Connect. За словами заступника мера Львова Андрія Москаленка, великий відсоток тих, хто приїжджає на ці конференції, потім укладають угоди на перельоти.

«Аеропорт є у державній власності і, відповідно, ми маємо змогу з ним кооперуватися. Наприклад, пасажиропотік, порівняно, з минулим роком, виріс на 30-40%. Відкрилася низка нових сполучень, також тривають перемовини, аби можна було, даючи максимальну кількість бонусів з боку аеропорту і міста, залучити лоукост-перевізників, відкривати нові сполучення, які допоможуть розвивати бізнес, зокрема ІТ. Бізнес не має особливих меж і потребує максимально великої кількості подорожей», – каже Андрій Москаленко.

Львівський аеропорт зі свого боку висловив підтримку проекту IT Jet. Зокрема, директор Тетяна Романовська заявила: «Проект «IT Jet» є перспективним проектом та сприятиме розширенню авіасполучення. Зі своєї сторони Львівський аеропорт зацікавлений у розширенні географії польотів, готовий надавати інформаційну підтримку цьому проекту та взаємодіяти з його організаторами».

Найкращий спосіб  зберегти та покращити цю динаміку розвитку ІТ – забезпечити якісну інфраструктуру міста.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: