Аналітична платформа YouControl – це повне досьє на кожну компанію України, - Сергій Мільман (інтерв’ю)

pp

В Україні набуває популярності новий унікальний сервіс – платформа, що об’єднує кілька десятків українських та закордонних реєстрів і дозволяє швидко дізнатись максимальну кількість інформації про будь-яку компанію України. Журналісти ІА Дивись.info понад три місяці користуються платформою у своїх розслідуваннях та статтях.

В Україні набуває популярності новий унікальний сервіс – платформа, що об’єднує кілька десятків українських та закордонних реєстрів і дозволяє швидко дізнатись максимальну кількість інформації про будь-яку компанію України. Журналісти ІА Дивись.info понад три місяці користуються платформою у своїх розслідуваннях та статтях.

У грудні команда проекту провела великий тренінг для львівських журналістів, аби презентувати нові можливості для розслідувань за допомогою сервісу. За словами організаторів, львівська зустріч стала однією із найчисельніших по Україні.

Про те, що таке YouControl і які можливості він відкриває для українського бізнесу та суспільства, ми поспілкувались із керівником та засновником компанії Сергієм Мільманом, а також спеціалістом зі зв’язків із громадськістю Антоніною Ряховською.

img_6385

— Коли з’явилась платформа і що мотивувало до такої розробки?

С.М.: Платформа з’явилась в середині 2013 року. Я змінив рід діяльності і почав шукати новий напрямок для натхнення. Мене цікавило, яким чином можна перейти у сферу ІТ і використати той досвід, який уже був. А він якраз і стосувався організації бізнес-процесів у середньому бізнесі. Одна з серйозних проблем тут  - це невиплачені кошти за надані послуги або поставлені товари. І ми постійно стикалися з тим, що неможливо прослідкувати, коли компанія перестає бути платоспроможною.

Ці проблеми, через які компанії несли великі збитки, вирішувались якимись архаїчними методами: набирались співробітники, які раніше працювали у правоохоронних структурах, вони починали «розбиратись» із боржниками… І хотілося якось попереджати такі ситуації, аби не звертатись по такі послуги. І от виникла ідея, що треба заздалегідь знаходити інформацію про те, що компанія стає проблемною. Ми знайшли таке видання як «Бюлетень державної реєстрації», це друковане видання, щомісяця друкувалось лише приблизно 500 екземплярів, які розповсюджувались по бібліотеках і державних реєстраторах. Щоб зрозуміти, це було 300 сторінок 6-м шрифтом, але саме там була інформація про те, що компанія почала процедуру банкрутства. Тобто, дуже важлива інформація у надзвичайно незручному вигляді. Зрозуміло, що вручну неможливо опрацьовувати цей матеріал, бо там навігації навіть жодної не було.

img_6398

Отже, ми вирішили це систематизувати, почали сканувати ці видання, зробили первинну базу, потім була перерва під час Революції Гідності. І вже десь у 2014 році ми зрозуміли, що ця база не вирішує  жодних проблем і компанії не розуміють, навіщо їм це потрібно. І ми відчули, що треба суттєво розширити сервіс, дати більше інформації, аби більш повноцінне уявлення скласти про стани різних компаній.

[dyvys_blockqoute text="Цілі дуже схожі у бізнесу щодо розуміння партнера і у журналістів щодо розуміння того, хто стоїть за тою чи іншою компанією" author="Сергій Мільман"]

Далі ми побачили, що з’явився інтерес журналістів до нашої системи, адже ці дані раніше не опрацьовувались, тому журналісти почали вносити певні пропозиції щодо розвитку платформи. І ми побачили синергію, тому що цілі дуже схожі у бізнесу щодо розуміння партнера і у журналістів щодо розуміння того, хто стоїть за тою чи іншою компанією. Відтак, стало зрозуміло, що якщо бізнес може і має платити за те, що вирішує свої проблеми, то для суспільства ми можемо створити дуже серйозну цінність за рахунок того, що з цим інструментом почне працювати мотивована людина – мотивована знаходити і викривати проблеми. Таким чином ми можемо реально впливати на те суспільство, в якому живемо.

До того ж, це можливість впливати на ситуацію без радикалізму, це можливість викривати проблеми, спілкуватись про них та, як наслідок, вирішувати їх. Держава відкриває багато реєстрів – це готовність спілкуватись про проблеми. Це ще не готовність вирішувати, але вже перший крок.

img_6390

— Скільки журналістських розслідувань уже було зроблено за допомогою платформи?

А.Р.: За рік ми порахували, що вже є близько тисячі розслідувань у ЗМІ, які містять посилання на YouControl.

Журналісти комплексно бачать інформацію, наприклад, тендер-власник-судове рішення-офшор, і це все зібране в одному місці, тобто відразу зв’язки стають очевидними, - Сергій Мільман

— Що найбільше розслідують?

А.Р.:  Найчастіше посилаються на бенефіціарів, на зв’язки між різними структурами.

 

С.М.: Головне, що журналісти бачать комплексно інформацію, наприклад, тендер-власник-судове рішення-офшор, і це все зібране в одному місці, тобто відразу зв’язки стають очевидними. Зрозуміло, що потрібен експерт-аналітик для адаптації цієї ситуації, але сервіс дає початкове розуміння ситуації.

Читайте також: Офшорні матрьошки, або Хто сортуватиме львівське сміття

— Якщо говорити загально про платформу, то що це?

С.М.:  По-перше, це повне досьє на кожну компанію України. А, по-друге, це система, яка спостерігає за діяльністю компаній і при будь-якій зміні в реєстрі максимально оперативно сповіщає про неї.

img_6397

— Ви зауважували, що не всі реєстри оновлюються часто. Які є найпроблемніші?

С.М.:  Найрідше, напевно, оновлюються ліцензії. Є дуже багато екзотичних реєстрів ліцензійних. Наприклад, дуже важко отримувати дані з ЄДР, ми маємо постійно вигадувати якесь «чудо», аби отримувати ці дані.

— Яка частина роботи відбувається автоматизовано, а яка вручну?

С.М.: Якщо говорити відсотково щодо інформації, яку отримує користувач, то вручну опрацьовується менше відсотка. Аналітики проводять дослідження через публікації в ЗМІ (ми обрали для себе достовірні джерела серед українських видань) та  відкриту інформацію. Результатом є опис фінансово-промислових груп.

— Наскільки враховується людський фактор?

С.М.: Справа в тому, що скрізь вказані джерела, аби ви мали можливість усе перевірити.

— Які найближчі оновлення, що суттєве незабаром з’явиться?

С.М.: У нас кожен реліз буде додаватись один реєстр, це така наша ідеологічна позиція. Крім цього, ми вже взяли зобов’язання, що підключимо офшори з Panama Papers і Офшорлікс. Ми з цими базами уже працюємо, ми їх розібрали, проаналізували, знайшли близько 30 компаній, які є досить цікавими, щоб додати у нашій системі повне розкриття власників. Наступного року у нас буде готуватись комплексна оцінка компаній, аби розуміти, наскільки певна компанія за багатьма ознаками є надійною чи перспективною як партнер. Зараз ми досліджуємо цю проблему, тому я ще не знаю, як буде називатись цей показник. Це буде така комплексна оцінка, адже кожне підприємство можна оцінити за багатьма ознаками, наприклад, господарську діяльність, провести фінансовий аналіз тощо.

[dyvys_blockqoute text="Ми вже взяли зобов’язання, що підключимо офшори з Panama Papers і Офшорлікс" author="Сергій Мільман"]

— А декларації будуть?

С.М.: Декларації вже в роботі, вони мають бути долучені в першому півріччі 2017-го, бо ми хочемо не просто підключити декларації, а хочемо створити досьє на публічну особу, щоб до нього підтягувалась уся наявна інформація про цю особу, крім того має бути аналітичний звіт про бізнесову діяльність і бізнесові зв’язки цієї особи – там будуть судді, депутати…

— Чи Вашою базою цікавляться представники держорганів чи силовики? Можливо, СБУ?

С.М.: Це веселе питання, адже ми напряму зі службою не співпрацюємо, бо вони не звертались офіційно. Вони звертались неофіційно, а так нам не підходить. Така сама ситуація з поліцією.

А.Р.: Представники поліції приходять на воркшопи, які ми проводимо для ЗМІ. Справа в тому, що журналісти отримують доступ до платформи безкоштовно, бо у ЗМІ переважно немає на це ресурсів. А у правоохоронців є бюджет, який вони можуть розподіляти, передбачаючи кошти на придбання ліцензії.

С.М.:  У нас немає такого вектору в пріоритетах, що ми маємо обов’язково співпрацювати з правоохоронцями. До того ж, йдеться не про офіційні звернення від органів, а окремо про певних співробітників, які хочуть використовувати систему.

pp

Так у системі візуалізуються зв'язки осіб із певними бізнес-структурами

Варто сказати, що у нас почалися перемовини з НАБУ, але тут ми скоріше були ініціаторами і пропонували їм, аби вони переглянули систему. Ми віримо, що цей орган є незаангажований жодною політичною силою, тому в цьому напрямку ми самі проявили ініціативу. Цей процес триває, і іноді мені здається, що ми більше зацікавлені у такій співпраці, на жаль. Податкова зацікавилась системою, на офіційному рівні, причому. Зараз, наскільки я знаю, тривають перемовини.

[dyvys_blockqoute text="У нас почалися перемовини з НАБУ, але тут ми скоріше були ініціаторами. Цей процес триває, і іноді мені здається, що ми більше зацікавлені у такій співпраці, на жаль" author="Сергій Мільман"]

Ще була ініціатива від Фонду гарантування вкладів, вони самі звернулись по таку допомогу.

А.Р.: Вони пояснили, що у них довго відбувається процес погодження з різними органами, тож це триває уже близько двох місяців.

С.М.: Це при тому, що ми погодились надати їм доступ безкоштовно. Тобто, вони два місяці вирішують, чи брати їм безкоштовно доступ до платформи, аби працювати з нею. Це для розуміння абсурдності ситуації.

- Чи ви бачили аналогічні ресурси в інших країнах?

С.М.: Є різні підходи, різного рівня. Є локальний підхід – просто ресурси для перевірки контрагентів. Такі системи досить розповсюджені в Росії. Ми всі аналогічні проекти постійно вивчаємо. Ми бачимо, що в інших країнах такими проектами дуже цікавляться, там уже сформована потреба. А в Україні якщо ти пояснюєш компанії, що ми зібрали величезну купу відкритої інформації про бізнес, то перше питання, яке тобі задають – «То це відкрито, безкоштовно? Чому я маю платити?», - це звичайна логіка нашого підприємця.

А.Р.: Я якось натрапила на конкурс Open Data Awards, який проходив у Великобританії, тому це надихнуло мене «штовхати» нашу команду на міжнародний рівень, бо у світі є дуже багато цікавих проектів з Big Data. І, судячи хоча б з цього конкурсу, є дуже багато сфер і способів використання цих великих даних. Є багато соціальних проектів, бізнес-проектів. Наприклад, у номінації, в якій ми могли бути, цього року виграла Нігерія, що представила бізнес-платформу відкритого доступу для відстеження державної політики та управління.

img_6393

 

- Як ви вимірюєте успішність цього проекту: по монетизації, чи розвитку, чи змінах у суспільстві?

С.М.: Комплексно, бо є оцінка комерційної діяльності. Для мене ключове – це кількість підключених клієнтів. Бо кожен клієнт означає, що ми донесли свою ідею, і цікаво подивитись, як компанія буде працювати з цим інноваційним інструментом, як це вплине на її розвиток, що вона перестане працювати із шахраями, що буде набагато якісніше планувати своє майбутнє партнерство. І це вже реальний вплив на бізнес-середовище. Розвиток – це ще одна частина нашої оцінки: що ми зробили за цей місяць, що ми покращили? Третій момент – суспільний – скільки ми підключили ЗМІ і скільки матеріалів вийшло завдяки платформі, зараз з’явилась ще одна метрика: скільки ми воркшопів провели.

А.Р.: Є ще одна метрика – це діяльність громадських організацій, і іноді ця ефективність вимірюється не у кількості публікацій чи розслідувань, а в кількості проведених кампаній. Наприклад, вони роблять моніторинг декларацій і потім проводять аналіз та звітуються, скільки вони депутатів таким чином проаналізували, скільки звернень відправили і скільки в результаті цієї роботи переглянуто посад. Ми вже бачимо повноцінні суспільні зміни.

С.М.: Коли ми виступали на Першому Міжнародному дні боротьби з корупцією, то ведучий був з Громадської ради при НАБУ, і він розповів, що перевіряє кандидатів за допомогою YouControl.

- Чи допомагає система зробити бізнес-середовище України більш прозорим? І в якій перспективі це можливо?

С.М.: 100%. Я не хочу перехвалювати, але, як на мене, це найкраще рішення, бо якщо ми зможемо в одному місці зібрати усю відкриту інформацію про бізнес, матимемо можливість швидко аналізувати і знаходити системні  проблеми. Якщо ми зможемо їх фіксувати, то й рішення для них будуть поступово з’являтись. Такі помилки, баги, дуже часто повторюються. Наприклад, у державних тендерах. І це така недовиконана функція держави, а ми зацікавлені, аби вона була виконана до кінця, тому фіксуємо в системі проблему і сповіщаємо суспільство про це. Але це робиться не для нагнітання, а для того, щоб ці схеми були розкритими і щоб люди наступного разу не дозволили вкрасти на тендерах.

А.Р.: Дуже надихає, що зараз з’являються ГО комплексного вирішення питань. Вони співпрацюють з журналістами, роблять розслідування, а далі підключають юристів, які ходять по судах і далі вже доносять інформацію про результат. Такий приклад ми уже бачили в Одесі. І все частіше ми бачимо такий підхід при зверненнях до нас.

- Чи є продукт затребуваний українським бізнесом?

С.М.: У нас наразі є понад 500 клієнтів, проект є затребуваний, але ми витрачаємо багато зусиль, аби донести цінність. Щойно компанія розуміє, які можливості для них відкриваються, вони відразу починають користуватись сервісом. І зараз ми проводимо вебінари безкоштовні, аби показати можливості системи, інструменти, бо дуже багато клієнтів спочатку розуміли лише приблизно 10% можливостей, адже раніше не бачили аналогів і не знали, як це працює. Але ми віримо, що український бізнес дуже скоро «доросте» до інноваційних рішень.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Фото Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: