У Львові вперше в Україні запустили Портал відкритих даних

comp

Львівська міська рада першою в Україні презентує Портал відкритих даних. Це он-лайн платформа, що містить інформацію від різних структурних підрозділів мерії, а також інших установ, що працюють на території міста.

Інформацію на сайті публікують у форматі прикріплених файлів, які можна попередньо переглянути (лише структуровані дані в певних форматах), завантажити або ж використати без завантаження в уже готових продуктах (аплікаціях, на інших порталах тощо).

Очікується, що основною цільовою аудиторією порталу будуть громадські активісти, журналісти, розробники програмного забезпечення і розумних сервісів, а також усі зацікавлені у діяльності органів місцевого самоврядування.

Портал доступний за посиланням: opendata.city-adm.lviv.ua. Зараз тут розміщено 47 різних наборів даних. Однак інформацію постійно доповнюватимуть та оновлюватимуть.

«Мені приємно, що ми робимо це перші в Україні, – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий. – Хоча я знаю, що незабаром такий же продукт презентують і на національному рівні. Є попередні обрахунки, за якими робота цієї системи в максимальному обсязі дасть змогу суттєво збільшити ВВП. Відкритість та прозорість дають нам нові поштовхи, імпульси та можливості. Дякую команді, яка активно працює в цьому напрямку. Для Львова це надважливо»

«Відкриті дані сприяють розвитку демократії та економіки, а також унеможливлюють корупцію, – підкреслив директор ЛКП «Міський центр інформаційний технологій» та радник міського голови з питань впровадження ІТ Андрій Вишневський. – За допомогою цього порталу ви отримуєте дані, на основі яких можете будувати будь-які звіти та порівняння. Такий підхід унеможливлює маніпуляції різними цифрами. Ми показуємо абсолютно живу систему, яка вже працює».

Як додав Андрій Садовий, сьогодні Львів розпочинає процедуру приєднання до Міжнародної хартії відкритих даних, основною метою якої є сприяння співпраці та узгодженості для прийняття і реалізації спільних принципів, стандартів і найкращих практик відкритих даних у всьому світі.

Довідка

Цілями Хартії відкритих даних є поширення демократії, боротьба з корупцією та сприяння економічному зростанню у всьому світі. Розвиток відкритих даних забезпечує ефективну роботу органів влади та місцевого самоврядування.

Зараз до хартії долучились уряди 16 країн та 25 муніципалітетів світу. Україна приєдналась до Хартії восени 2016 року. Львів – перше українське місто, яка долучається до цієї ініціативи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: